Kuchnia chińska - pyszna, zdrowa i tajemnicza. Tajniki chińskiej diety

2020-10-30 8:51

Sajgonki, kaczka po pekińsku czy wołowina po syczuańsku - Polacy doskonale znają te smaki. Ale wciąż niewiele wiemy o tajnikach chińskiej kuchni i kultury. A te są pełne zaskoczeń i wartościowej wiedzy. Prezentujemy smakowite ciekawostki dla miłośników smaków na pałeczkach.

kuchnia chinska.jpg
Autor: Shutterstock Warto poznać nie tylko chińską kuchnię, ale i kulinarną filozofię Dalekiego Wschodu

Spis treści

  1. Chińska tradycja kulinarna
  2. Ciepło, cieplej, gorąco!
  3. Warzywa z ogródka
  4. Nie od razu Rzym zbudowano

Chińska tradycja kulinarna

Według dalekowschodnich mędrców zimne jedzenie wychładza organizm i pozbawia go energii, z kolei gorące i zbyt długo gotowane nie zawiera składników odżywczych i ma mało naturalnych witamin oraz minerałów. Ich regularne spożywanie może doprowadzić do poważnego zaburzenia równowagi energetycznej naszego organizmu. Najbardziej optymalne jest spożywanie posiłków ciepłych, gdyż wówczas organizm wydatkuje mniej energii na trawienie.

Ciepło, cieplej, gorąco!

Medycyna chińska do gorącego pożywienia zalicza m.in. ryby wędzone, masło, cebulę, kawę, czekoladę, curry, chilli, pieprz. Wśród ciepłych produktów spotkamy fasolę, ser, szynkę, kurczaka, wołowinę, ziemniaki, czosnek, pora, brzoskwinie. Neutralne i najbardziej wartościowe są: łosoś, groch, kapusta, fasola szparagowa, żyto, ryż brązowy, buraki, marchew, chleb, mleko, wiśnie, winogrona, rodzynki i śliwki. Wychładzające, polecane w upały to: jabłka, gruszki, truskawki, arbuzy, ananasy, pomarańcze, kukurydza, grzyby, rzodkiewki, ryby, pszenica. Mięso kaczki, ogórki, pomidory, sałata, jogurty, banany, tofu, lody to z kolei produkty zaliczane do zimnych.

Warzywa z ogródka

Według wskazówek medycyny chińskiej nie powinniśmy jeść produktów przetworzonych fabrycznie w puszkach i słoikach. Należy również ograniczyć spożywanie czerwonego mięsa, a zamiast ostrych przypraw używać ziół. W naszym jadłospisie powinny na dobre zagościć potrawy z ryb, kurczaka, fasoli oraz soi i jej przetworów. Dobrze byłoby, aby owoce i warzywa pochodziły z upraw ekologicznych lub przydomowych ogródków. A świeże, aromatyczne jedzenie najlepiej przygotowywać w domu. Chińczycy zalecają, aby dokładnie przeżuwać pokarm i nie pić w czasie jedzenia. Należy również zjadać 3-4 posiłki dziennie, ale tak, aby czuć lekki niedosyt. Należy w miarę możliwości wykluczyć z jadłospisu kawę i zastąpić ją kawą zbożową oraz herbatami ziołowymi. Chińczycy wierzą, że zapewnimy sobie dobre zdrowie jedząc dużo warzyw i owoców. Powinny one dominować w naszym jadłospisie. Jajka, tłuszcze oraz mięso cukier i nabiał powinny stanowić ok. 20% naszego jadłospisu.

Nie od razu Rzym zbudowano

Jak widać, zalecenia mędrców z Dalekiego Wchodu prawie niczym nie różnią się od zasad zdrowego żywienia propagowanych w naszym kręgu kulturowym. Proponowane zalecenia są słuszne, natomiast doskonale wiemy, że w dzisiejszym świecie, gdzie wszyscy jesteśmy mocno zabiegani trudno nam jest ściśle stosować się chociażby do regularnego spożywania czterech posiłków dziennie, nie mówiąc już o zjadaniu warzyw i owoców pochodzących z ekologicznych upraw. Może więc zamiast porywać się z motyką na słońce, zacznijmy stosować metodę małych kroków i np. na początek wyrzućmy z naszej diety biały cukier – uznany za jedną z najbardziej niebezpiecznych substancji.