Surówka z selera, ale bez rodzynek. Dodaj te słodkie owoce, a już zawsze będziesz tak robić

surówka z selera i gruszek
Autor: Shutterstock Ten nieoczywisty słodki dodatek podkręca smak surówki z selera.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Co można zrobić z selera korzeniowego? Strzałem w dziesiątkę jest pyszna i soczysta surówka z selera, która została wzbogacona delikatnym sosem i jeszcze jednym składnikiem. Z selerem pysznie połączyły się słodkie gruszki. Surówka z selera z gruszkami ma nie tylko super smak. Jest bardzo łatwa i robi się ją ekspresowo. Oto sprawdzony przepis na smakowitą i uniwersalną surówkę z selera i gruszek.

Co dodać do sałatki z selera?

Lista składników potrzebnych do zrobienia pysznej selerowej surówki jest podzielona na dwie części. Pierwsza z nich obejmuje jedno warzywo i jeden owoc, czyli główne składniki surówki. Druga część listy to kilka produktów, z których przyrządza się delikatny sos. Wszystkie składniki są niedrogie i łatwo dostępne.

Aby przyrządzić pyszną i soczystą surówkę do obiadu, należy zaopatrzyć się w takie produkty jak:

  • seler korzeniowy
  • gruszki
  • śmietana 18%
  • majonez
  • sok z cytryny
  • przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić surówkę z selera do obiadu?

Przepis na smakowitą surówkę z selerem i gruszkami, którą dopełnia lekki sos śmietanowy, jest bardzo łatwy. Przygotowanie całej miski tej wybornej surówki trwa nie dłużej niż 10 minut. Składników nie trzeba kroić czy siekać. Wystarczy zetrzeć je na tarce.

Przepis na pełną smaku surówkę obiadową z selera i gruszek to tylko trzy proste kroki. Podczas przyrządzania tego doskonałego dodatku według przepisu nie ma opcji, żeby coś poszło nie tak.

  • 1. krok – przygotowanie sosu
  • 2. krok – starcie selera i gruszek na tarce
  • 3. krok – wymieszanie składników z sosem

Jak podawać surówkę z selera i gruszek?

Soczysta domowa surówka z selera i gruszek to świetny dodatek do obiadu. Jej przygotowanie jest bardzo łatwe i ekspresowe, więc można ją zrobić nawet w ostatniej chwili. Surówka z selera korzeniowego wzbogacona słodkimi gruszkami i aksamitnym sosem śmietanowym pysznie łączy się z daniami mięsnymi. Pasuje do pieczonego kurczaka i indyka, kotletów mielonych czy tradycyjnych schabowych. Warto podać ją do pieczonej lub smażonej ryby. Surówka z selera i gruszek smacznie komponuje się także z potrawami wegetariańskimi.

SKŁADNIKI

  • 1 seler korzeniowy
  • 3 gruszki

  • sos:
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować sos. Śmietanę wymieszać z majonezem i sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.
  • Dokładnie umyty i obrany seler zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Przełożyć do miski.
  • Obrane gruszki zetrzeć na tarce na dużych oczkach i dodać do selera. Wymieszać.
  • Wlać sos i dokładnie wymieszać.
  • Podawać jako dodatek do dań mięsnych i wegetariańskich.
Seler zwyczajny – dlaczego warto jeść selery?
Anna Szulc-Górska
więcej