Makaron - jak dobrze gotować makaron?

2016-11-30 18:07

Niby prosta czynność, a potrafi stworzyć wiele problemów. Gotowanie makaronu, bez którego nie obejdzie się niejeden obiad wcale nie musi być trudne. Sprawdź, jak dobrze ugotować makaron.

jak_gotowac_makaron_jak_dobrze.jpg
Autor: Shutterstock Jak gotować makaron, aby był jak najlepszy dla naszego zdrowia?

Spis treści

  1. Rodzaje makaronów
  2. Jak dobrze ugotować makaron? To proste!

Rodzaje makaronów

Penne, tagliatelle, świderki, muszelki – rodzajów makaronu jest naprawdę wiele. Na szczęście każdy gotuje się podobnie. Wystarczy pamiętać o kilku zasadach.

Jak dobrze ugotować makaron? To proste!

Przede wszystkim o odpowiedniej ilości wody. Jeśli użyjemy jej za mało, makaron po prostu zacznie się sklejać. Przyjmuje się, że na każde 100 g makaronu przypadać powinien 1 litr wody.

Odmierzoną w myśl tej zasady wodę należy zagotować a potem posolić stosując przelicznik – łyżka soli na litr wody.

Warto wlać do wody odrobinę oleju, który sprawi że makaron nawet po zagotowaniu nie będzie się kleił. Potem wystarczy już tylko wrzucić makaron i czekać liczbę minut podaną na opakowaniu pamiętając o tym, by od czasu do czasu zamieszać w garnku. Jeśli producent nie podał czasu gotowania, warto pamiętać, że drobny makaron gotuje się maksymalnie 5 minut, a grubszy nawet 15. Najlepiej jednak go po prostu spróbować po kilku minutach. Prosta wskazówka – w surowym makaronie po przegryzieniu widoczna będzie biała kropka niedogotowanego ciasta.

Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?