Makaron - jak dobrze gotować makaron?
Niby prosta czynność, a potrafi stworzyć wiele problemów. Gotowanie makaronu, bez którego nie obejdzie się niejeden obiad wcale nie musi być trudne. Sprawdź, jak dobrze ugotować makaron.
Spis treści
Rodzaje makaronów
Penne, tagliatelle, świderki, muszelki – rodzajów makaronu jest naprawdę wiele. Na szczęście każdy gotuje się podobnie. Wystarczy pamiętać o kilku zasadach.
Jak dobrze ugotować makaron? To proste!
Przede wszystkim o odpowiedniej ilości wody. Jeśli użyjemy jej za mało, makaron po prostu zacznie się sklejać. Przyjmuje się, że na każde 100 g makaronu przypadać powinien 1 litr wody.
Odmierzoną w myśl tej zasady wodę należy zagotować a potem posolić stosując przelicznik – łyżka soli na litr wody.
Warto wlać do wody odrobinę oleju, który sprawi że makaron nawet po zagotowaniu nie będzie się kleił. Potem wystarczy już tylko wrzucić makaron i czekać liczbę minut podaną na opakowaniu pamiętając o tym, by od czasu do czasu zamieszać w garnku. Jeśli producent nie podał czasu gotowania, warto pamiętać, że drobny makaron gotuje się maksymalnie 5 minut, a grubszy nawet 15. Najlepiej jednak go po prostu spróbować po kilku minutach. Prosta wskazówka – w surowym makaronie po przegryzieniu widoczna będzie biała kropka niedogotowanego ciasta.