Surówka z czerwonej kapusty. Znakomita i gotowa w 10 minut

surówka z czerwonej kapusty
Autor: Shutterstock Surówka z czerwonej kapusty jest prosta i pełna smaku.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Surówka z czerwonej kapusty to uniwersalny dodatek do obiadu. Pysznie łączy się z potrawami mięsnymi i doskonale smakuje z wegetariańskimi przysmakami. Przepis jest bardzo łatwy, a czas przygotowania to zaledwie 10 minut. Zobaczcie, jak zrobić pyszną i szybką surówkę z czerwonej kapusty.

Co się dodaje do surówki z czerwonej kapusty?

Lista składników, które wykorzystuje się do przyrządzenia rewelacyjnej surówki z czerwonej kapusty nie jest długa. Głównym składnikiem jest czerwona kapusta, do której dołączyła marchewka, czerwona cebula oraz świeże zioła. Tajemnicą tej smakowitej surówki jest delikatny sos przygotowany na bazie majonezu z dodatkiem soku z cytryny, miodu, musztardy i przypraw.

Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty świeżej?

Przepis na surówkę ze świeżej czerwonej kapusty jest prosty i błyskawiczny. Do poszatkowanej czerwonej kapusty dodaje się startą marchewkę, cebulę i posiekany koperek oraz natkę pietruszki. Do miski ze składnikami wlewa się przyrządzony wcześniej sos majonezowy. Wszystko należy dokładnie wymieszać. Surówka jest gotowa do jedzenia i od razu można serwować ją do obiadu.

Jak podawać surówkę z czerwonej kapusty?

Surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem innych warzyw to pomysł na szybki dodatek do obiadu. Przepis jest łatwy i uniwersalny, a surówkę można robić przez cały rok. Świetnie komponuje się z kotletami mielonymi i schabowymi. Pasuje do potraw kuchni azjatyckiej. To smaczny i zdrowy dodatek do wegetariańskich dań głównych.

Surówkę wzbogaci dodatek posiekanych orzechów włoskich lub migdałów. Przyjemnym dodatkiem są także prażone ziarna sezamu.

SKŁADNIKI

  • 800 g czerwonej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek natki pietruszki

  • Sos:
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować sos. Majonez wymieszać z sokiem z cytryny, miodem i musztardą. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Dokładnie wymieszać i odstawić.
  • Czerwoną kapustę drobno poszatkować i przełożyć do dużej miski.
  • Dodać obraną i startą na tarce marchewkę, pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany koperek i natkę pietruszki. Wymieszać.
  • Wlać sos i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
  • Podawać jako dodatek do obiadu.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Anna Szulc-Górska
więcej