Surówka z czerwonej kapusty. Znakomita i gotowa w 10 minut
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Surówka z czerwonej kapusty to uniwersalny dodatek do obiadu. Pysznie łączy się z potrawami mięsnymi i doskonale smakuje z wegetariańskimi przysmakami. Przepis jest bardzo łatwy, a czas przygotowania to zaledwie 10 minut. Zobaczcie, jak zrobić pyszną i szybką surówkę z czerwonej kapusty.
Co się dodaje do surówki z czerwonej kapusty?
Lista składników, które wykorzystuje się do przyrządzenia rewelacyjnej surówki z czerwonej kapusty nie jest długa. Głównym składnikiem jest czerwona kapusta, do której dołączyła marchewka, czerwona cebula oraz świeże zioła. Tajemnicą tej smakowitej surówki jest delikatny sos przygotowany na bazie majonezu z dodatkiem soku z cytryny, miodu, musztardy i przypraw.
Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty świeżej?
Przepis na surówkę ze świeżej czerwonej kapusty jest prosty i błyskawiczny. Do poszatkowanej czerwonej kapusty dodaje się startą marchewkę, cebulę i posiekany koperek oraz natkę pietruszki. Do miski ze składnikami wlewa się przyrządzony wcześniej sos majonezowy. Wszystko należy dokładnie wymieszać. Surówka jest gotowa do jedzenia i od razu można serwować ją do obiadu.
Jak podawać surówkę z czerwonej kapusty?
Surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem innych warzyw to pomysł na szybki dodatek do obiadu. Przepis jest łatwy i uniwersalny, a surówkę można robić przez cały rok. Świetnie komponuje się z kotletami mielonymi i schabowymi. Pasuje do potraw kuchni azjatyckiej. To smaczny i zdrowy dodatek do wegetariańskich dań głównych.
Surówkę wzbogaci dodatek posiekanych orzechów włoskich lub migdałów. Przyjemnym dodatkiem są także prażone ziarna sezamu.
SKŁADNIKI
- 800 g czerwonej kapusty
- 1 marchewka
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek natki pietruszki
Sos:- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować sos. Majonez wymieszać z sokiem z cytryny, miodem i musztardą. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Dokładnie wymieszać i odstawić.
- Czerwoną kapustę drobno poszatkować i przełożyć do dużej miski.
- Dodać obraną i startą na tarce marchewkę, pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany koperek i natkę pietruszki. Wymieszać.
- Wlać sos i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
- Podawać jako dodatek do obiadu.