Aromatyczna, lekka i absolutnie pyszna. Ta włoska zupa to hit sezonu świątecznego

2025-12-10 13:43

Jeśli już znudził Ci się barszcz z uszkami i grzybowa, możesz nieco zamieszać na wigilijnym stole z powiem świeżości, który smakuje jak wakacje nad Morzem Śródziemnym. Zuppa Di Pesce, czyli włoska zupa rybna to smak, którego długo się nie zapomni. To poezja i to nie tylko na święta.

Aromatyczna, lekka i absolutnie pyszna. Ta włoska zupa to hit sezonu świątecznego

i

Autor: Food Magic/ Shutterstock
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Włoskie smaki na święta i nie tylko. Każdy powinien spróbować

Zuppa di pasce, czyli włoska zupa rybna, jest tradycyjnym daniem, które najczęściej możemy spotkać w nadmorskich rejonach Włoch. Niegdyś przygotowywana była przez rybaków z ich dziennego połowu, często z wykorzystaniem najróżniejszych gatunków ryb i owoców morza.

Zupa ta składa się z ryb i owoców morza, które nadają jej niezwykłego smaku i aromatu. Jej bazą natomiast jest aromatyczny bulion, często przygotowywany na bazie pomidorów, białego wina, bulionu rybnego, czosnku, cebuli, selera i ziół. Wszystko to łączy się w przepyszne danie, które smakuje obłędnie.

Włoski aromat, którego długo nie zapomnisz. Idealnie zbilansowany

Jeśli chcemy, by nasza zupa miała bardziej wyrazisty smak możemy dodać do niej szczyptę szafranu. Jeśli chodzi o bulion rybny, to możemy przygotować go ekspresowo. Wystarczy 25 minut i głowy oraz ości ryb, cebula i liść laurowy. 

Włosi bardzo często na sam koniec dodają odrobinę skórki z cytryny. To wynosi naszą zupę na całkowicie nowy poziom, podbijając jej świeżość i nadając niesamowity smak oraz aromat. Tego przepisu po prostu trzeba spróbować.

SKŁADNIKI

  • Owoce morza i ryby:
  • 450 g białej ryby
  • 300 g krewetek
  • 300 g muli lub omułków
  • 200 g kalmarów w krążkach (opcjonalnie, ale bardzo polecamy)
  • Baza zupy:
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 mała papryczka chili
  • 400 g passaty
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 400 ml bulionu rybnego lub warzywnego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • Sól, pieprz
  • Garść natki pietruszki
  • Oregano lub tymianek (opcjonalnie)
  • Do podania:
  • Grzanki lub chrupiąca bagietka
  • Oliwa extra virgin

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużym garnku rozgrzewamy oliwę.
  • Dodajemy posiekaną cebulę i podsmażamy. 
  • Dorzucamy czosnek i chili.
  • Dolewamy wino i gotujemy, aż odparuje się alkohol.
  • Dodajemy passatę, koncentrat oraz bulion. 
  • Całość doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
  • Gotujemy na małym ogniu.
  • Dorzucamy pokrojoną na kawałki rybę i gotujemy około 4 minut.
  • Następnie dodajemy kalmary, które gotujemy kolejne 2 minuty.
  • Dorzucamy krewetki i czekamy następne 2 minuty.
  • Na koniec dorzucamy mule, przykrywamy i dusimy kilka minut, aż się otworzą. 
  • Te, które się nie otworzyły, wyrzucamy.
  • Podajemy z grzankami i świeżą pietruszką.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...