Aromatyczna, lekka i absolutnie pyszna. Ta włoska zupa to hit sezonu świątecznego
Jeśli już znudził Ci się barszcz z uszkami i grzybowa, możesz nieco zamieszać na wigilijnym stole z powiem świeżości, który smakuje jak wakacje nad Morzem Śródziemnym. Zuppa Di Pesce, czyli włoska zupa rybna to smak, którego długo się nie zapomni. To poezja i to nie tylko na święta.
i
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Włoskie smaki na święta i nie tylko. Każdy powinien spróbować
Zuppa di pasce, czyli włoska zupa rybna, jest tradycyjnym daniem, które najczęściej możemy spotkać w nadmorskich rejonach Włoch. Niegdyś przygotowywana była przez rybaków z ich dziennego połowu, często z wykorzystaniem najróżniejszych gatunków ryb i owoców morza.
Zupa ta składa się z ryb i owoców morza, które nadają jej niezwykłego smaku i aromatu. Jej bazą natomiast jest aromatyczny bulion, często przygotowywany na bazie pomidorów, białego wina, bulionu rybnego, czosnku, cebuli, selera i ziół. Wszystko to łączy się w przepyszne danie, które smakuje obłędnie.
Włoski aromat, którego długo nie zapomnisz. Idealnie zbilansowany
Jeśli chcemy, by nasza zupa miała bardziej wyrazisty smak możemy dodać do niej szczyptę szafranu. Jeśli chodzi o bulion rybny, to możemy przygotować go ekspresowo. Wystarczy 25 minut i głowy oraz ości ryb, cebula i liść laurowy.
Włosi bardzo często na sam koniec dodają odrobinę skórki z cytryny. To wynosi naszą zupę na całkowicie nowy poziom, podbijając jej świeżość i nadając niesamowity smak oraz aromat. Tego przepisu po prostu trzeba spróbować.
SKŁADNIKI
- Owoce morza i ryby:
- 450 g białej ryby
- 300 g krewetek
- 300 g muli lub omułków
- 200 g kalmarów w krążkach (opcjonalnie, ale bardzo polecamy)
- Baza zupy:
- 3 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 mała papryczka chili
- 400 g passaty
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 400 ml bulionu rybnego lub warzywnego
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- Sól, pieprz
- Garść natki pietruszki
- Oregano lub tymianek (opcjonalnie)
- Do podania:
- Grzanki lub chrupiąca bagietka
- Oliwa extra virgin
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W dużym garnku rozgrzewamy oliwę.
- Dodajemy posiekaną cebulę i podsmażamy.
- Dorzucamy czosnek i chili.
- Dolewamy wino i gotujemy, aż odparuje się alkohol.
- Dodajemy passatę, koncentrat oraz bulion.
- Całość doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
- Gotujemy na małym ogniu.
- Dorzucamy pokrojoną na kawałki rybę i gotujemy około 4 minut.
- Następnie dodajemy kalmary, które gotujemy kolejne 2 minuty.
- Dorzucamy krewetki i czekamy następne 2 minuty.
- Na koniec dorzucamy mule, przykrywamy i dusimy kilka minut, aż się otworzą.
- Te, które się nie otworzyły, wyrzucamy.
- Podajemy z grzankami i świeżą pietruszką.