Zdrowa i idealna na diecie. Ta zupa rybna jest szybka i smakuje znakomicie
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Lekarze i dietetycy apelują, aby jeść mniej mięsa i zastąpić je rybami morskimi. Na początek warto ugotować garnek pysznej, sycącej i zdrowej zupy rybnej. To świetny pomysł na fit obiad, który jest nie tylko smaczny, ale i pełen cennych składników odżywczych. Przekonajcie się sami i sprawdźcie szybki przepis na zdrową zupę rybną.
Czy zupa rybna jest zdrowa?
Specjaliści od zdrowego odżywiania i lekarze przekonują, że zupa rybna to najlepszy sposób na jedzenie ryb. Jest o wiele zdrowsza niż smażone filety czy wędzone ryby. Zupa z ryb morskich, na którą przepis znajdziecie poniżej, jest nie tylko wyjątkowo dobra. To skarbnica cennych substancji odżywczych, dobrych tłuszczy, witamin i minerałów. Zawiera witaminy z grupy B, A i D oraz żelazo, białko, jod i wapń. Jest bogata w kwasy omega-3, które wykazują wiele prozdrowotnych właściwości.
Co dodaje się do zupy rybnej?
W tym sprawdzonym i zdrowym przepisie na domową zupę rybną wykorzystuje się składniki, które są w sklepach przez cały rok. Wszystkie produkty są bogate w cenne witaminy, minerały i inne substancje. Są niezbędne do prawidłowej pracy całego organizmu.
Co jest więc potrzebne, aby ugotować garnek pysznej i zdrowej zupy rybnej? Na liście składników znalazły się nie tylko ryby, ale i warzywa oraz kilka dodatków i przypraw, które podkręcają smak dania.
- filety z ryby morskiej – dorsz, mintaj
- bulion warzywny
- warzywa – pomidory, cebula
- przyprawy i dodatki– sól, świeżo zmielony czarny pieprz, imbir, sok z cytryny
Jak zrobić zdrową zupę rybną?
Przepis na domową zupę rybną, która wyróżnia się smakiem i zawartością zdrowych składników, nie jest skomplikowany. Ugotowanie tego pysznego i sycącego dania nie wymaga skomplikowanych czynności. Nie trzeba rezerwować sobie kilku godzin w kuchni. Zdrową zupę rybną robi się łatwo i szybko.
Jak więc ugotować smaczną i pełną zdrowia zupę z ryb morskich? Z tym przepisem jest to łatwe. Wszystkie czynności są proste i dokładnie opisane, więc przygotowanie przebiega szybko i bezproblemowo.
- 1. krok – ugotowanie filetów rybnych w bulionie warzywnym
- 2. krok – podsmażenie cebuli i pomidorów i dodanie do zupy
- 3. krok – doprawienie zupy rybnej
Jak podawać zdrową zupę rybną?
Ugotowana według tego przepisu zupa rybna jest pyszna i zdrowa. To dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Danie jest sycące i dodaje energii. Świetnie sprawdzi się w czasie diety odchudzającej. Można ją podać na wigilię i podczas świąt Bożego Narodzenia.
Aby posiłek był jeszcze bardziej sycący, zupę z ryb morskich można podać z ryżem lub makaronem ryżowym. Podczas gotowania do garnka z zupą można włożyć kilka ziemniaków pokrojonych w kostkę. Miseczki zdrowej zupy rybnej warto posypać świeżymi ziołami jak natka pietruszki lub koperek.
SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 l bulionu warzywnego
- 700 g filetów z ryby morskiej (dorsz, mintaj)
- 4 pomidory
- 1 cebula
- 1 cm świeżego imbiru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bulion warzywny zagotować. Dodać pokrojoną na mniejsze kawałki rybę i gotować na małym ogniu 10 minut.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli.
- Dodać sparzone wrzątkiem, obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory. Smażyć, aż woda odparuje.
- Smażone pomidory z cebulą przełożyć do wywaru. Dodać starty na tarce imbir i wlać sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
- Gotować 10 minut.
- Podawać na obiad z ryżem lub makaronem ryżowym i świeżymi ziołami.