Zdrowa i idealna na diecie. Ta zupa rybna jest szybka i smakuje znakomicie

zdrowa zupa rybna
Autor: Shutterstock Zapomnij o smażonej rybie. Ugotuj pyszną i zdrową zupę rybną.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Lekarze i dietetycy apelują, aby jeść mniej mięsa i zastąpić je rybami morskimi. Na początek warto ugotować garnek pysznej, sycącej i zdrowej zupy rybnej. To świetny pomysł na fit obiad, który jest nie tylko smaczny, ale i pełen cennych składników odżywczych. Przekonajcie się sami i sprawdźcie szybki przepis na zdrową zupę rybną.

Czy zupa rybna jest zdrowa?

Specjaliści od zdrowego odżywiania i lekarze przekonują, że zupa rybna to najlepszy sposób na jedzenie ryb. Jest o wiele zdrowsza niż smażone filety czy wędzone ryby. Zupa z ryb morskich, na którą przepis znajdziecie poniżej, jest nie tylko wyjątkowo dobra. To skarbnica cennych substancji odżywczych, dobrych tłuszczy, witamin i minerałów. Zawiera witaminy z grupy B, A i D oraz żelazo, białko, jod i wapń. Jest bogata w kwasy omega-3, które wykazują wiele prozdrowotnych właściwości.

Co dodaje się do zupy rybnej?

W tym sprawdzonym i zdrowym przepisie na domową zupę rybną wykorzystuje się składniki, które są w sklepach przez cały rok. Wszystkie produkty są bogate w cenne witaminy, minerały i inne substancje. Są niezbędne do prawidłowej pracy całego organizmu.

Co jest więc potrzebne, aby ugotować garnek pysznej i zdrowej zupy rybnej? Na liście składników znalazły się nie tylko ryby, ale i warzywa oraz kilka dodatków i przypraw, które podkręcają smak dania.

  • filety z ryby morskiej – dorsz, mintaj
  • bulion warzywny
  • warzywa – pomidory, cebula
  • przyprawy i dodatki– sól, świeżo zmielony czarny pieprz, imbir, sok z cytryny

Jak zrobić zdrową zupę rybną?

Przepis na domową zupę rybną, która wyróżnia się smakiem i zawartością zdrowych składników, nie jest skomplikowany. Ugotowanie tego pysznego i sycącego dania nie wymaga skomplikowanych czynności. Nie trzeba rezerwować sobie kilku godzin w kuchni. Zdrową zupę rybną robi się łatwo i szybko.

Jak więc ugotować smaczną i pełną zdrowia zupę z ryb morskich? Z tym przepisem jest to łatwe. Wszystkie czynności są proste i dokładnie opisane, więc przygotowanie przebiega szybko i bezproblemowo.

  • 1. krok – ugotowanie filetów rybnych w bulionie warzywnym
  • 2. krok – podsmażenie cebuli i pomidorów i dodanie do zupy
  • 3. krok – doprawienie zupy rybnej

Jak podawać zdrową zupę rybną?

Ugotowana według tego przepisu zupa rybna jest pyszna i zdrowa. To dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Danie jest sycące i dodaje energii. Świetnie sprawdzi się w czasie diety odchudzającej. Można ją podać na wigilię i podczas świąt Bożego Narodzenia.

Aby posiłek był jeszcze bardziej sycący, zupę z ryb morskich można podać z ryżem lub makaronem ryżowym. Podczas gotowania do garnka z zupą można włożyć kilka ziemniaków pokrojonych w kostkę. Miseczki zdrowej zupy rybnej warto posypać świeżymi ziołami jak natka pietruszki lub koperek.

SKŁADNIKI

  • 1 i 1/2 l bulionu warzywnego
  • 700 g filetów z ryby morskiej (dorsz, mintaj)
  • 4 pomidory
  • 1 cebula
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bulion warzywny zagotować. Dodać pokrojoną na mniejsze kawałki rybę i gotować na małym ogniu 10 minut.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli.
  • Dodać sparzone wrzątkiem, obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory. Smażyć, aż woda odparuje.
  • Smażone pomidory z cebulą przełożyć do wywaru. Dodać starty na tarce imbir i wlać sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  • Gotować 10 minut.
  • Podawać na obiad z ryżem lub makaronem ryżowym i świeżymi ziołami.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej