Zupa z kiszonych buraków - pyszna i zdrowa zupa zero waste

Zupa z kiszonych buraków
Autor: Shutterstock Przygotowanie zupy to dobry sposób na wykorzystanie buraków z zakwasu.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zupę z kiszonych buraków przygotowuję regularnie, bo regularnie robię zakwas. Aby nic z tej dobroci się nie zmarnowało zakwas wypijamy, a jakże, a buraczki ścieram na grubej tarce i robię z nich lekką i aromatyczną zupę.

Dodatki do zupy z kiszonych buraków

Barszcz z kiszonych buraków można jadać czysty, ja lubię dodać do niego jednak kapkę zaostrzonej chrzanem gęstej śmietany. Jeśli ktoś nie przepada za chrzanem, zupę można po prostu zabielić odrobiną śmietany. Nieźle smakuje też ta zupa z dodatkiem sera: pokruszonego twarogu, kosteczek fety lub koziego serka. Za każdym razem uzyskujemy dzięki temu nieco inne danie.

SKŁADNIKI

  • 1 kg kiszonych buraków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2-3 ziemniaki
  • majeranek
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki chrzanu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na oleju w sporym garnku.
  • Buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchewkę obrać i pokroić w krążki.
  • Do zeszklonej cebuli dodać buraki i smażyć 1-2 minuty, zalać bulionem.
  • Dodać ziemniaki i marchewkę, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.
  • Gotować ok 15-20 minut, aż ziemniaki i marchewka będą miękkie.
  • Podawać z kleksem śmietany wymieszanej z chrzanem.
Baszamel zakwas na barszcz czerwony
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej