Zupa z kiszonych buraków – pyszna, zdrowa i idealna w duchu zero waste

Zupa z kiszonych buraków – pyszna, zdrowa i idealna w duchu zero waste
Autor: Aksana Ban/ Shutterstock Buraki pozostałe po przygotowaniu zakwasu można z powodzeniem wykorzystać jako podstawę pysznej zupy
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zupę z kiszonych buraków przygotowuję regularnie – za każdym razem, gdy robię zakwas. Nic się wtedy nie marnuje: zakwas pijemy jako naturalny probiotyk, a buraczki, które po nim zostają, ścieram na grubej tarce i zamieniam w lekką, aromatyczną zupę. To prosty sposób, by w pełni wykorzystać to, co dobre – zdrowie ze słoika, smak z ogrodu i ideę zero waste w najlepszym wydaniu.

Zupa z kiszonych buraków - smak i zdrowie na talerzu

Ta zupa ma w sobie wszystko, co jesienią potrzebne: naturalne witaminy, mikroelementy i kwas mlekowy, który wspiera odporność i pracę układu trawiennego. Kiszone buraki nadają jej lekko kwaśny, pobudzający smak, a jednocześnie sprawiają, że danie jest lekkostrawne, sycące i niezwykle aromatyczne.

Warto ją przygotowywać nie tylko po to, by nic się nie zmarnowało, ale też dlatego, że to jeden z najprostszych sposobów na zdrowy, domowy obiad. Zupa z kiszonych buraków smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i w wersji chłodniejszej – z odrobiną śmietany lub kefiru, udekorowana koperkiem czy natką pietruszki.

Dodatki do zupy z kiszonych buraków

Barszcz z kiszonych buraków można też jadać czysty, ja lubię dodać do niego jednak kapkę zaostrzonej chrzanem gęstej śmietany. Jeśli ktoś nie przepada za chrzanem, zupę można po prostu zabielić odrobiną śmietany. Nieźle smakuje też ta zupa z dodatkiem sera: pokruszonego twarogu, kosteczek fety lub koziego serka. Za każdym razem uzyskujemy dzięki temu nieco inne danie.

SKŁADNIKI

  • 1 kg kiszonych buraków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2-3 ziemniaki
  • majeranek
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki chrzanu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na oleju w sporym garnku.
  • Buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchewkę obrać i pokroić w krążki.
  • Do zeszklonej cebuli dodać buraki i smażyć 1-2 minuty, zalać bulionem.
  • Dodać ziemniaki i marchewkę, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.
  • Gotować ok 15-20 minut, aż ziemniaki i marchewka będą miękkie.
  • Podawać z kleksem śmietany wymieszanej z chrzanem.
Baszamel zakwas na barszcz czerwony
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej