Jak grochowa to tylko z tym składnikiem. Lepsza niż tradycyjna

Dieta bezglutenowa
Aromatyczna i rozgrzewająca zupa grochowa z niewielkim skrętem. Zachwyć rodzinę przygotowując tę sycącą zupę z boczkiem i piwem - idealny wybór na chłodniejsze dnia. To świetna alternatywa dla klasyki, która zasmakuje każdemu. Wystarczy zaledwie kilka składników.
Grochówka z twistem. Ten dodatek daje radę
Grochówka to jedna z tych zup, które zna każdy w naszym kraju. To prawdziwa tradycja kuchni chłopskiej. W tym przepisie wprowadzamy do niej jednak pewien haczyk. A jest nim dodatek piwa, które niesamowicie pasuje do naszej zupy i wynosi ją na całkowicie inny poziom.
Ta zupa jest niesamowicie głęboka i sycąca. A co najlepsze? Świetnie sprawdzi się jeśli chodzi o rozgrzanie dzięki temu jest idealna na jesienno-zimowe dni. Dodatek piwa nie tylko podbija smak naszej zupy, ale również nieco równoważy ciężkość grochu.
Połączenie, które działa. Tego trzeba spróbować
Naszą zupę bez problemu można jeść samą, jednak jeśli chcemy, by była jeszcze bardziej sycąca to najlepiej pasować do niej będą grzanki czosnkowe lub pajda świeżego chleba (najlepiej sprawdzi się taki na zakwasie). Dzięki temu już jednak miska zupy będzie wystarczająca.
Jeśli więc mamy ochotę na ciekawe połączenie, które świetnie smakuje, ta zupa jest dla nas. Wspaniały smak, sycąca i rozgrzewająca - czego można chcieć więcej? Tej zupy każdy powinien spróbować choć raz. Rozkochaj się w znanym smaku.
SKŁADNIKI
- 300 g żółtego grochu łuskanego
- 200 g boczku wędzonego
- 200 g kiełbasy
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 ziemniak
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1–2 liście laurowe
- 3–4 ziarna ziela angielskiego
- 0,5 l jasnego piwa
- ok. 1,5 l bulionu warzywnego lub mięsnego
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Groch płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc.
- Boczek kroimy w kostkę.
- Podsmażamy w dużym garnku.
- Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy, aż się zeszkli.
- Dodajemy posiekany czosnek i podsmażamy.
- Do garnka dorzucamy pokrojone warzywa i dokładnie mieszamy.
- Po kilku minutach dorzucamy odcedzony groch, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek i tymianek.
- Zalewamy bulionem i piwem.
- Mieszamy i zagotowujemy.
- Gotujemy na małym ogniu przez około godzinę.
- Kiełbasę kroimy i podsmażamy na patelni.
- Dodajemy kiełbasę do zupy i doprawiamy do smaku.