Idealne do zup i sałatek. Grzanki czosnkowe są pyszne i łatwe do zrobienia

Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Są chrupiące, pyszne i aromatyczne. Podkręcają smak zup i świetnie pasują do różnych sałatek. Mowa o grzankach czosnkowych, które z łatwością można zrobić w domu. Wystarczy tylko chwila wolnego czasu, kilka składników i blacha do pieczenia, aby cieszyć się ich znakomitym smakiem. Oto najłatwiejszy na świecie przepis na chrupiące domowe grzanki czosnkowe.
Z czego zrobić grzanki czosnkowe?
Aromatyczne i chrupiące grzanki czosnkowe to uniwersalny dodatek do wielu potraw. Potrafią zamienić niejedno danie w kulinarne arcydzieło. Aby je zrobić, wystarczy tylko kilka produktów. Głównym składnikiem jest pieczywo. Idealnie sprawdzi się bagietka lub pszenny chleb. Można wykorzystać pieczywo świeże albo czerstwe, które zyska drugie życie. W obu wersjach grzanki smakują wyśmienicie. Lista składników obejmuje jeszcze oliwę z oliwek, granulowany czosnek oraz sól i świeżo zmielony czarny pieprz.
Jak zrobić samemu grzanki czosnkowe?
Przepis na przyjemne chrupiące i aromatyczne grzanki o smaku czosnku jest nie tylko łatwy, ale i błyskawiczny. Przygotowanie nikomu nie powinno sprawić przykrych niespodzianek. Nawet ci, którzy nie czują się zbyt mocni w domowym gotowaniu, z tym przepisem poradzą sobie na medal.
Jak zrobić chrupiące grzanki czosnkowe w piekarniku? Wystarczy postępować według kolejnych kroków podanych w przepisie, a grzanki udadzą się i będą smakować obłędnie.
- 1. krok – wymieszanie czosnku z pozostałymi przyprawami
- 2. krok – pokrojenie pieczywa
- 3. krok – doprawienie i skropienie oliwą z oliwek pieczywa
- 4. krok – upieczenie grzanek czosnkowych w piekarniku
Czym wzbogacić grzanki czosnkowe?
To podstawowy przepis na domowe grzanki czosnkowe, które urzekają smakiem i chrupkością. Ich smak można nieco podkręcić, dodając inne składniki. Idealnie sprawdzą się przyprawy jak słodka lub ostra papryka, suszona bazylia i oregano, tymianek czy rozmaryn. W połowie pieczenia grzanki można posypać odrobiną startego na tarce parmezanu. Zamiast tradycyjnej oliwy z oliwek sprawdzą się oleje smakowe z dodatkiem ziół i przypraw. W każdej wersji domowe grzanki czosnkowe smakują przepysznie.
SKŁADNIKI
- 200 g pieczywa świeżego lub czerstwego (chleb pszenny, bagietka)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 płaskie łyżeczki czosnku granulowanego
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czosnek granulowany wymieszać z solą i pieprzem.
- Pieczywo pokroić w kostkę o boku około 2 cm. Przesypać do miski.
- Wsypać przyprawy i wymieszać.
- Skropić oliwą z oliwek i wymieszać.
- Pieczywo przesypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tak aby powstała jedna warstwa.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 10 minut, aż zaczną się rumienić.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać jako dodatek do zup i sałatek lub jako przekąskę.