Idealne do zup i sałatek. Grzanki czosnkowe są pyszne i łatwe do zrobienia

grzanki czosnkowe
Autor: Shutterstock Te grzanki czosnkowe zawsze warto mieć pod ręką. Są pyszne i podkręcają smak wielu potraw.
łatwy
20 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Są chrupiące, pyszne i aromatyczne. Podkręcają smak zup i świetnie pasują do różnych sałatek. Mowa o grzankach czosnkowych, które z łatwością można zrobić w domu. Wystarczy tylko chwila wolnego czasu, kilka składników i blacha do pieczenia, aby cieszyć się ich znakomitym smakiem. Oto najłatwiejszy na świecie przepis na chrupiące domowe grzanki czosnkowe.

Z czego zrobić grzanki czosnkowe?

Aromatyczne i chrupiące grzanki czosnkowe to uniwersalny dodatek do wielu potraw. Potrafią zamienić niejedno danie w kulinarne arcydzieło. Aby je zrobić, wystarczy tylko kilka produktów. Głównym składnikiem jest pieczywo. Idealnie sprawdzi się bagietka lub pszenny chleb. Można wykorzystać pieczywo świeże albo czerstwe, które zyska drugie życie. W obu wersjach grzanki smakują wyśmienicie. Lista składników obejmuje jeszcze oliwę z oliwek, granulowany czosnek oraz sól i świeżo zmielony czarny pieprz.

Jak zrobić samemu grzanki czosnkowe?

Przepis na przyjemne chrupiące i aromatyczne grzanki o smaku czosnku jest nie tylko łatwy, ale i błyskawiczny. Przygotowanie nikomu nie powinno sprawić przykrych niespodzianek. Nawet ci, którzy nie czują się zbyt mocni w domowym gotowaniu, z tym przepisem poradzą sobie na medal.

Jak zrobić chrupiące grzanki czosnkowe w piekarniku? Wystarczy postępować według kolejnych kroków podanych w przepisie, a grzanki udadzą się i będą smakować obłędnie.

  • 1. krok – wymieszanie czosnku z pozostałymi przyprawami
  • 2. krok – pokrojenie pieczywa
  • 3. krok – doprawienie i skropienie oliwą z oliwek pieczywa
  • 4. krok – upieczenie grzanek czosnkowych w piekarniku

Czym wzbogacić grzanki czosnkowe?

To podstawowy przepis na domowe grzanki czosnkowe, które urzekają smakiem i chrupkością. Ich smak można nieco podkręcić, dodając inne składniki. Idealnie sprawdzą się przyprawy jak słodka lub ostra papryka, suszona bazylia i oregano, tymianek czy rozmaryn. W połowie pieczenia grzanki można posypać odrobiną startego na tarce parmezanu. Zamiast tradycyjnej oliwy z oliwek sprawdzą się oleje smakowe z dodatkiem ziół i przypraw. W każdej wersji domowe grzanki czosnkowe smakują przepysznie.

SKŁADNIKI

  • 200 g pieczywa świeżego lub czerstwego (chleb pszenny, bagietka)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 płaskie łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czosnek granulowany wymieszać z solą i pieprzem.
  • Pieczywo pokroić w kostkę o boku około 2 cm. Przesypać do miski.
  • Wsypać przyprawy i wymieszać.
  • Skropić oliwą z oliwek i wymieszać.
  • Pieczywo przesypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tak aby powstała jedna warstwa.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 10 minut, aż zaczną się rumienić.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać jako dodatek do zup i sałatek lub jako przekąskę.
Czosnek - dlaczego warto go jeść?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej