Czym zastąpić parmezan? 7 niedrogich i najlepszych zamienników
Kto lubi kuchnię włoską, ten wie, że parmezan to jej nieodłączny składnik. Idealnie podkreśla i podkręca smak różnych dań. Oryginalny włoski parmezan jest trudno dostępny i dość drogi. Czy można go zastąpić? Jeżeli tak, to jaki ser będzie najlepszy?
Spis treści
- Parmezan – co to jest?
- Czy można zastąpić parmezan?
- Grana Padano
- Pecorino Romano
- Ser cheddar
- Ser gouda
- Ser feta
- Formaggio dei Poveri
- Wegański parmezan
Parmezan – co to jest?
Parmezan, czyli po włosku Parmigiano Reggiano, to najbardziej znany na świecie włoski ser. Jest twardym serem typu podpuszczkowego leżakującym w solance. Produkowany jest z mleka krowiego krów rasy reggiana. Parmezan narodził się w regionie Emilia-Romania na północy Włoch, a jego produkcję rozpoczęli benedyktyni i cystersi już w XI wieku.
Włosi używają parmezanu prawie do wszystkich potraw. Podaje się go w pizzy, makaronów z sosami, risotto czy zup. Jest składnikiem sosów i przyjemnym dodatkiem do zapiekanek oraz sałatek.
Czy można zastąpić parmezan?
Za prawdziwy ser parmezan wyprodukowany we Włoszech trzeba sporo zapłacić i nie tak łatwo go kupić. Popularne sklepy spożywcze oferują jednak inne gatunki serów, którymi można zastąpić włoski przysmak. Dowiedzcie się, jakie są alternatywy dla tradycyjnego sera z Italii.
Grana Padano
To najlepszy zamiennik parmezanu. Wytwarza się go z mleka krowiego. Ser dojrzewa minimum dziewięć miesięcy. Wyróżnia się podobną teksturą i delikatnym smakiem z lekką orzechową nutą. Jest twardy, chrupiący. Łatwo się kroi i ściera. Można używać go tak samo jak oryginalnego parmezanu
Pecorino Romano
To twardy ser długo dojrzewający wytwarzany z mleka krowiego, który pochodzi z Włoch. Ma intensywny orzechowy i ostry smak. Sprawdza się jako dodatek do potraw i dekoracja gotowych dań. Idealnie łączy się z makaronami, pizzą i sosami pomidorowymi.
Ser cheddar
Angielski cheddar ma podobny do parmezanu kremowy i orzechowy smak. Od włoskiego sera odróżnia go to, że jest miękki i plastyczny. Jego smak jest dość słony, ostry i orzechowy. Doskonale sprawdza się w sosach, daniach z piekarnika czy pizzy. Pysznie smakuje z grzankami.
Ser gouda
Oryginalny ser gouda pochodzi z Holandii. To miękki, delikatny i słony ser z orzechowym posmakiem. Nie jest dokładnym odpowiednikiem parmezanu, ale świetnie sprawdza się jako składnik sosów i zapiekanek, ponieważ łatwo się roztapia. Można też udekorować nim wiele potraw i podać jako jeden z elementów deski serów.
Ser feta
Parmezan może zastąpić grecki ser feta produkowany z mleka koziego. Chociaż ma zupełnie inną, kremową konsystencję i mocno słony smak, pasuje do dań na ciepło i na zimno. Można używać go tak samo jak parmezanu. Smacznie komponuje się z innymi składnikami w sałatkach oraz w potrawach mięsnych i wegetariańskich.
Formaggio dei Poveri
Sera biedaka to odpowiednik parmezanu, który pochodzi z Włoch. Był alternatywą dla parmezanu, na który dawno temu było stać nielicznych. Przyrządzano go w domu ze startego i uprażonego czerstwego chleba z dodatkiem czosnku, oliwy z oliwek, soli, pieprzu czy oregano. Ten oszukany ser dodawał smaku, aromatu i chrupkości potrawom warzywnym i makaronom.
Wegański parmezan
Osoby, które są na diecie wegańskiej, czyli nie jedzą składników pochodzenia zwierzęcego, mogą spróbować zrobić roślinny parmezan. Najpopularniejsza wersja to ta z płatków drożdżowych, migdałów lub orzechów nerkowca oraz soli. Wegański parmezan ma serowo-orzechowy smak i jest super składnikiem wielu potraw bez mięsa. Pasuje do makaronów, kluseczek typu gnocchi, pesto, sałatek czy zapiekanych warzyw.