Czym zastąpić parmezan? 7 niedrogich i najlepszych zamienników

2023-03-09 16:44

Kto lubi kuchnię włoską, ten wie, że parmezan to jej nieodłączny składnik. Idealnie podkreśla i podkręca smak różnych dań. Oryginalny włoski parmezan jest trudno dostępny i dość drogi. Czy można go zastąpić? Jeżeli tak, to jaki ser będzie najlepszy?

czym zastąpić parmezan
Autor: Shutterstock Parmezan można zastąpić innymi gatunkami sera lub zrobić w wersji wegańskiej.

Spis treści

  1. Parmezan – co to jest?
  2. Czy można zastąpić parmezan?
  3. Grana Padano
  4. Pecorino Romano
  5. Ser cheddar
  6. Ser gouda
  7. Ser feta
  8. Formaggio dei Poveri
  9. Wegański parmezan

Parmezan – co to jest?

Parmezan, czyli po włosku Parmigiano Reggiano, to najbardziej znany na świecie włoski ser. Jest twardym serem typu podpuszczkowego leżakującym w solance. Produkowany jest z mleka krowiego krów rasy reggiana. Parmezan narodził się w regionie Emilia-Romania na północy Włoch, a jego produkcję rozpoczęli benedyktyni i cystersi już w XI wieku.

Włosi używają parmezanu prawie do wszystkich potraw. Podaje się go w pizzy, makaronów z sosami, risotto czy zup. Jest składnikiem sosów i przyjemnym dodatkiem do zapiekanek oraz sałatek.

Czy można zastąpić parmezan?

Za prawdziwy ser parmezan wyprodukowany we Włoszech trzeba sporo zapłacić i nie tak łatwo go kupić. Popularne sklepy spożywcze oferują jednak inne gatunki serów, którymi można zastąpić włoski przysmak. Dowiedzcie się, jakie są alternatywy dla tradycyjnego sera z Italii.

Grana Padano

To najlepszy zamiennik parmezanu. Wytwarza się go z mleka krowiego. Ser dojrzewa minimum dziewięć miesięcy. Wyróżnia się podobną teksturą i delikatnym smakiem z lekką orzechową nutą. Jest twardy, chrupiący. Łatwo się kroi i ściera. Można używać go tak samo jak oryginalnego parmezanu

Pecorino Romano

To twardy ser długo dojrzewający wytwarzany z mleka krowiego, który pochodzi z Włoch. Ma intensywny orzechowy i ostry smak. Sprawdza się jako dodatek do potraw i dekoracja gotowych dań. Idealnie łączy się z makaronami, pizzą i sosami pomidorowymi.

Ser cheddar

Angielski cheddar ma podobny do parmezanu kremowy i orzechowy smak. Od włoskiego sera odróżnia go to, że jest miękki i plastyczny. Jego smak jest dość słony, ostry i orzechowy. Doskonale sprawdza się w sosach, daniach z piekarnika czy pizzy. Pysznie smakuje z grzankami.

Ser gouda

Oryginalny ser gouda pochodzi z Holandii. To miękki, delikatny i słony ser z orzechowym posmakiem. Nie jest dokładnym odpowiednikiem parmezanu, ale świetnie sprawdza się jako składnik sosów i zapiekanek, ponieważ łatwo się roztapia. Można też udekorować nim wiele potraw i podać jako jeden z elementów deski serów.

Ser feta

Parmezan może zastąpić grecki ser feta produkowany z mleka koziego. Chociaż ma zupełnie inną, kremową konsystencję i mocno słony smak, pasuje do dań na ciepło i na zimno. Można używać go tak samo jak parmezanu. Smacznie komponuje się z innymi składnikami w sałatkach oraz w potrawach mięsnych i wegetariańskich.

Formaggio dei Poveri

Sera biedaka to odpowiednik parmezanu, który pochodzi z Włoch. Był alternatywą dla parmezanu, na który dawno temu było stać nielicznych. Przyrządzano go w domu ze startego i uprażonego czerstwego chleba z dodatkiem czosnku, oliwy z oliwek, soli, pieprzu czy oregano. Ten oszukany ser dodawał smaku, aromatu i chrupkości potrawom warzywnym i makaronom.

Wegański parmezan

Osoby, które są na diecie wegańskiej, czyli nie jedzą składników pochodzenia zwierzęcego, mogą spróbować zrobić roślinny parmezan. Najpopularniejsza wersja to ta z płatków drożdżowych, migdałów lub orzechów nerkowca oraz soli. Wegański parmezan ma serowo-orzechowy smak i jest super składnikiem wielu potraw bez mięsa. Pasuje do makaronów, kluseczek typu gnocchi, pesto, sałatek czy zapiekanych warzyw.

Ser feta: co to za rodzaj sera? Jak wybrać najlepszą fetę?
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE