Fettuccine al burro: przepis na włoski makaron wstążki z masłem i parmezanem

2021-03-29
Fettuccine al burro: przepis na włoski makaron wstążki z masłem i parmezanem
Autor: Shutterstock Wstążki z masłem i parmezanem pokochają i dzieci i dorośli
łatwy
10 min
4

Fettuccine al burro, czyli makaron wstążki z masłem i parmezanem przygotują nawet amatorzy. Wystarczy makaron ugotowany al dente, dwa dodatki, kilka zręcznych ruchów i gotowe. Teraz wystarczy nawinąć makaron na widelec i zjeść ze smakiem! Bon apetito! 

SKŁADNIKI

  • 500 g makaronu wstążki
  • 6 łyżek masła
  • 6 łyżek tartego parmezanu
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • ewentualnie 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotuj w osolonym wrzątku al dente, odcedź na durszlaku.
  • Odcedzony makaron ponownie wrzuć do garnka, w którym się gotował. 
  • Dodaj masło oraz starty parmezan, posyp świeżo zmielonym pieprzem.
  • Szybko mieszaj do rozpuszczenia się sera. 
  • Rozłóż na talerze i posyp natką pietruszki.