Fettuccine al burro: przepis na włoski makaron wstążki z masłem i parmezanem
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Fettuccine al burro, czyli makaron wstążki z masłem i parmezanem przygotują nawet amatorzy. Wystarczy makaron ugotowany al dente, dwa dodatki, kilka zręcznych ruchów i gotowe. Teraz wystarczy nawinąć makaron na widelec i zjeść ze smakiem! Bon apetito!
SKŁADNIKI
- 500 g makaronu wstążki
- 6 łyżek masła
- 6 łyżek tartego parmezanu
- sól i świeżo zmielony pieprz
- ewentualnie 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotuj w osolonym wrzątku al dente, odcedź na durszlaku.
- Odcedzony makaron ponownie wrzuć do garnka, w którym się gotował.
- Dodaj masło oraz starty parmezan, posyp świeżo zmielonym pieprzem.
- Szybko mieszaj do rozpuszczenia się sera.
- Rozłóż na talerze i posyp natką pietruszki.