Zalewajka ze świeżymi grzybami. Przebojowy przepis na aromatyczną zupę grzybową

zalewajka ze świeżymi grzybami
Autor: Shutterstock Zalewajka ze świeżymi grzybami to aromatyczny obiad dla całej rodziny.
łatwy
40 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Przepisów na zupy grzybowe nie brakuje i wciąż powstają nowe receptury. Właśnie teraz, kiedy sezon grzybowy jest w pełni, warto ugotować pyszną zalewajkę. To zupa ze świeżymi grzybami leśnymi, której aromat wzmaga pracę kubków smakowych już w czasie gotowania. Oto sprawdzony przepis na zalewajkę ze świeżymi grzybami.

Jak zrobić zalewajkę ze świeżymi grzybami?

Przepis na zupę zalewajkę grzybową jest bardzo prosty. Ugotowanie dużego garnka pysznej i aromatycznej zalewajki nie jest skomplikowane, a składniki są teraz łatwo dostępne. Pierwszym krokiem jest dokładnie oczyszczanie i umycie świeżych grzybów leśnych. Następnie przekłada się je do garnka i dodaje ziemniaki, cebulę oraz przyprawy. Wlewa się wodę i całość zagotowuje. Zupę gotuje się, aż grzyby i ziemniaki staną się miękkie. Kolejnym krokiem jest wlanie żuru i śmietany, a także doprawienie zupy aromatycznym majerankiem. Wystarczy jeszcze raz ją zagotować, odstawić na kilka chwil i nałożyć do miseczek.

Przepis na zalewajkę ze świeżymi grzybami

  • To łatwy i sprawdzony przepis na pyszną zupę zalewajkę ze świeżymi grzybami leśnymi.
  • Czas przygotowania grzybowej zalewajki jest dość krótki. W sumie to około 40 minut.
  • Na liście składników znalazły się proste produkty, które można kupić w większych i mniejszych sklepach. Cześć z nich zawsze jest w domu.

Jakie grzyby wybrać do zalewajki?

W tym przepisie na zupę zalewajkę ze świeżymi grzybami wykorzystuje się różne gatunki. Mogą to być kurki, prawdziwki, maślaki czy podgrzybki. Zalewajkę można ugotować z jednego gatunku lub wykorzystać kilka różnych.

Z czym podawać zalewajkę ze świeżymi grzybami?

Zupa zalewajka z dodatkiem świeżych grzybów to pomysł na smakowity obiad dla całej rodziny. Zupa pysznie smakuje sama, ale aby obiad był kompletny można podać do niej sycące dodatki. Zupa doskonale łączy się z podsmażonym boczkiem, ponieważ zyskuje dodatkowy wędzony smak i aromat. Można podać także podsmażone plasterki kiełbasy. Warto pamiętać o pieczywie. Sprawdzi się pszenny chleb na zakwasie, razowiec lub chrupiąca bagietka.

SKŁADNIKI

  • 8 szklanek wody
  • 500 ml żuru
  • 300 g świeżych grzybów leśnych (kurki,
  • 200 g wędzonego boczku
  • 6 średnich ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki
  • 3 łyżki gęstej i kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki majeranku
  • świeżo zmielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Boczek pokroić w kostkę i usmażyć go na mocno rozgrzanej patelni, aż zacznie się rumienić. Patelnię zestawić z ognia.
  • Grzyby oczyścić i opłukać w wodzie. Mniejsze pokroić na połówki, a większe na ćwiartki.
  • Do garnka wlać wodę. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, grzyby, pokrojoną na ćwiartki cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i zagotować.
  • Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem, aż grzyby i ziemniaki będą miękkie.
  • Wlać żur i śmietanę. Dodać obrany i pokrojony w plasterki czosnek. Doprawić majerankiem. Ponownie zagotować.
  • Garnek zestawić z ognia i odstawić na kilka minut.
  • Podawać ze smażonym boczkiem i chlebem.
Czy warto jeść grzyby?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej