Błyskawiczna zupa GrØnn - przepis na norweską zupę rybną
2021-07-28
łatwy
35 min
6
Dieta niskokaloryczna
Zupa GrØn, czyli norweska zupa rybna, zwana też przez Skandynawów zupą biedą (choć ceny ryb sprawiają, że zupa ta już do bieda-zup nie należy), to zupa sycąca, zdrowa i możliwa do błyskawicznego przygotowania. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza masłu, które nadaje połączeniu ziemniaków, szpinaku i ryby szlachetności i delikatności.
SKŁADNIKI
- 2 średniej cebule
- 150 g masła
- 500-600 g dorsza lub łososia (filety)
- 350 g ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- paczka szpinaku baby
- sól i pieprz
- cytryna
- opcjonalnie śmietana
- koperek do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filet z dorsza umyj, osusz, pokrój na małe kawałki i delikatnie posól. Rybę odstaw na godzinę.
- Posiekaj cebulę i czosnek. Ziemniaki obierz i pokrój na kawałki.
- Warzywa podsmaż na maśle, wlej bulion, zupę doprowadź do wrzenia, dopraw do smaku, gotuj do miękkości ziemniaków.
- Dodaj szpinak, gotuj nie dłużej niż 5 minut.
- Na samym końcu dodaj kawałki dorsza i całość gotuj, aż ryba będzie miękka lecz uważaj, aby się nie rozpadła. Możesz zaprawić zupę śmietaną. Podawaj posypaną koperkiem.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?