Błyskawiczna zupa GrØnn - przepis na norweską zupę rybną

Błyskawiczna zupa  GrØnn - przepis na norweską zupę rybną
Autor: Shutterstock Norweska zupa GrØnn to znakomity i prosty sposób na zupę z ryb morskich
łatwy
35 min
6

Dieta niskokaloryczna

Zupa GrØn, czyli norweska zupa rybna, zwana też przez Skandynawów zupą biedą (choć ceny ryb sprawiają, że zupa ta już do bieda-zup nie należy), to zupa sycąca, zdrowa i możliwa do błyskawicznego przygotowania. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza masłu, które nadaje połączeniu  ziemniaków, szpinaku i ryby szlachetności i delikatności.

SKŁADNIKI

  • 2 średniej cebule
  • 150 g masła
  • 500-600 g dorsza lub łososia (filety)
  • 350 g ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • paczka szpinaku baby
  • sól i pieprz
  • cytryna
  • opcjonalnie śmietana
  • koperek do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filet z dorsza umyj, osusz, pokrój na małe kawałki i delikatnie posól. Rybę odstaw na godzinę.
  • Posiekaj cebulę i czosnek. Ziemniaki obierz i pokrój na kawałki.
  • Warzywa podsmaż na maśle, wlej bulion, zupę doprowadź do wrzenia, dopraw do smaku, gotuj do miękkości ziemniaków.
  • Dodaj szpinak, gotuj nie dłużej niż 5 minut.
  • Na samym końcu dodaj kawałki dorsza i całość gotuj, aż ryba będzie miękka lecz uważaj, aby się nie rozpadła. Możesz zaprawić zupę śmietaną. Podawaj posypaną koperkiem.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej