Zupa wonton: przepis na szybką wersję domową
2022-03-09
łatwy
30 min
4
Dieta niskokaloryczna
Zupa wonton robi zawrotną karierę odkąd więcej osób zamawia jedzenie z dowozem do domu. Ta azjatycka zupa na aromatycznym rosole z pierożkami wonton nadziewanymi kurczakiem jest niezwykle smaczna. Istnieją różne odmiany zupy wonton. Najpopularniejsza wersja drobiowa zawsze podawana jest z grzybami shitake i kapustą pok choi. Koniecznie wypróbujcie domowy przepis na najłatwiejszą zupę wonton.
SKŁADNIKI
- 1 l rosołu drobiowego, ugotowanego na kurczaku
- 2 szklanki wody
- 2 ząbki czosnku
- 20 mrożonych wontonów lub innych małych pierożków np. pielmieni
- 150-200 g grzybów shitake, pokrojonych na plasterki
- 4 kapustki baby pok choy, pokrojone wzdłuż na ćwiartki lub ósemki
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki szczypioru posiekanego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wymieszaj rosół z wodą to będzie nasza baza do zupy wonton.
- Do bazy dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Zagotuj.
- Na gotujący się rosół dodaj zamrożone pierożki, pokrojone grzyby oraz kapustę.
- Gotuj przez 15 minut lub do chwili, gdy ugotowane pierożki wypłyną na powierzchnię.
- Przypraw zupę olejem sezamowym oraz sosem sojowym.
- Każdą porcję zupy udekoruj posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Rosół domowy: tradycyjny przepis na lekarstwo na wszystkie smutki