Zupa wonton: przepis na szybką wersję domową

Zupa wonton: przepis na szybką wersję domową
Autor: Shutterstock.com Zupa wonton: przepis na szybką wersję domową
łatwy
30 min
4

Dieta niskokaloryczna

Zupa wonton robi zawrotną karierę odkąd więcej osób zamawia jedzenie z dowozem do domu. Ta azjatycka zupa na aromatycznym rosole z pierożkami wonton nadziewanymi kurczakiem jest niezwykle smaczna. Istnieją różne odmiany zupy wonton. Najpopularniejsza wersja drobiowa zawsze podawana jest z grzybami shitake i kapustą pok choi. Koniecznie wypróbujcie domowy przepis na najłatwiejszą zupę wonton

SKŁADNIKI

  • 1 l rosołu drobiowego, ugotowanego na kurczaku
  • 2 szklanki wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 mrożonych wontonów lub innych małych pierożków np. pielmieni
  • 150-200 g grzybów shitake, pokrojonych na plasterki
  • 4 kapustki baby pok choy, pokrojone wzdłuż na ćwiartki lub ósemki
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 2 łyżki szczypioru posiekanego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wymieszaj rosół z wodą to będzie nasza baza do zupy wonton. 
  • Do bazy dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Zagotuj. 
  • Na gotujący się rosół dodaj zamrożone pierożki, pokrojone grzyby oraz kapustę.
  • Gotuj przez 15 minut lub do chwili, gdy ugotowane pierożki wypłyną na powierzchnię. 
  • Przypraw zupę olejem sezamowym oraz sosem sojowym. 
  • Każdą porcję zupy udekoruj posiekanym szczypiorkiem. Smacznego! 
Rosół domowy: tradycyjny przepis na lekarstwo na wszystkie smutki

Jak ugotowac najlepszy rosół - sprawdzone receptury na pyszny i zdrowy rosół

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej