Syberyjskie pielmieni - przepis na danie z kuchni rosyjskiej
2021-03-29
średni
45 min
4
Syberyjskie pielmieni to rodzaj pierogów, do farszu których dodaje się mięso wieprzowe i wołowe. Sprawdź jak zrobić to przepyszne danie mączne.
Wypróbuj również inne przepisy smacznej kuchni rosyjskiej:
Szczi - przepis na rosyjski kapuśniak Solianka: rosyjska zupa według Magdy Gessler Rosolnik: rosyjska zupa ogórkowa
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 15 dag wołowiny
- 15 dag wieprzowiny
- cebula
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zagnieć mąkę z jajkiem, solą i ok. 1/2 szklanki ciepłej wody.
- Ciasto przykryj ściereczką, by nie obsychało.
- Mięso i cebulę zmiel, przypraw solą, pieprzem, gałką, dodaj 1–2 łyżki przegotowanej wody, wymieszaj.
- Ciasto rozwałkuj na placek grubości 2 mm.
- Wytnij kieliszkiem krążki, na każdym połóż kulkę mięsa, starannie zlep.
- Wkładaj do wrzącej osolonej wody. Gotuj ok. 10 minut, aż wypłyną.