Zupa pomidorowa na niedzielnym rosole
Rosolnik: rosyjska zupa ogórkowa NA KACA

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Rosolnik: rosyjska zupa ogórkowa NA KACA
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 10 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Rosolnik lub rassolnik to rosyjska odmiana zupy ogórkowej, którą tradycyjnie przyrządza się dzień po hucznym sylwestrze lub weselu, gdyż doskonale leczy kaca. Można ją zrobić z ogórków kiszonych lub małosolnych. Jest na tyle smakowita, że na co dzień może urozmaicić nasze menu.
Składniki
1 porcja kurczaka na rosół koniecznie z podrobami (może to być cały kurczak lub różne jego części z wątróbką i nerkami)
2 korzenie pietruszki
1 nieduży kawałek selera
1 cebula
100 g kaszy jęczmiennej
4 ziemniaki
6 ogórków kiszonych plus woda z ogórków
garść szczawiu (opcjonalnie)
liść laurowy
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
natka pietruszki
Przygotowanie krok po kroku:
Mięso kurczaka razem z podrobami zalewamy 1,5 l wody, dokładamy obraną pietruszkę, podsmażoną cebulę, seler, czosnek przyprawiamy, dodajemy liść laurowy i gotujemy do miękkości. W międzyczasie szumujemy rosół (pozbywamy się szumowin).
Po ok. 15 minutach wrzucamy opłukaną kaszę oraz obrane i pokrojone ziemniaki.
Gdy kurczak, ziemniaki i kasza całkowicie zmiękną dodajemy pokrojone w paski (lub starte) ogórki, sok z ogórków i pokrojone liście szczawiu (może być szczaw ze słoika). Gotujemy jeszcze 15 minut.
Zupę podajemy razem z mięsem, posypaną natką pietruszki.