Zakwas na żurek staropolski - jak zrobić?

Zakwas na żurek staropolski: przepis
Autor: Shutterstock Zakwas na żurek staropolski najlepiej przygotować samemu. To łatwe!
łatwy
30 min
4

Zakwas na żurek staropolski warto zrobić w domu. Szybko i prosto, według tradycyjnej receptury. Zakwas żytni to podstawa przepisu na żurek wielkanocny. Oto przepis na idealny zakwas na bazie mąki żytniej.

Polecamy przepis: Żurek staropolski na zakwasie żytnim [WIDEO]

Pamiętaj, że musisz kontrolować zapach zakwasu na żurek - gdy zacznie wyraźnie pachnieć żurkiem, to oznacza, że jest gotowy. Nie przejmuj się, jeśli masa się rozwarstwi - to normalne. Przygotowany zakwas przechowuj w szczelnie zamkniętym naczyniu w lodówce. W takich warunkach może stać nawet dwa tygodnie.

Zobacz WIDEO: Żurek, czy barszcz biały? Która zupa wygra w wielkanocnym sporze?

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mąki żytniej (może być typ 720)
  • 1,5 szklanki gorącej wody
  • skórka razowego chleba
  • 2 ząbki czosnku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę zalej ok. 1,5 szklanki gorącej wody, tak by powstało luźne ciasto.
  • Masę ostudź i dodaj do niej ok. 2 szklanek ciepłej wody i włóż skórkę razowego chleba oraz czosnek (możesz go lekko rozgnieść i naciąć). Całość wymieszaj.
  • Zakwas przelej do dużego słoika, przykryj gazą (obwiąż tak, by gaza przykryła słoik). Odstaw na ok. 3 dni w ciemne i ciepłe miejsce.
  • Po tym czasie gotowy zakwas włóż na noc do lodówki. Przed dodaniem do zupy dokładnie wymieszaj!