Zakwas na żurek staropolski - jak zrobić?
2022-03-31
łatwy
30 min
4
Zakwas na żurek staropolski warto zrobić w domu. Szybko i prosto, według tradycyjnej receptury. Zakwas żytni to podstawa przepisu na żurek wielkanocny. Oto przepis na idealny zakwas na bazie mąki żytniej.
Polecamy przepis: Żurek staropolski na zakwasie żytnim [WIDEO]
SKŁADNIKI
- 1 szklanka mąki żytniej (może być typ 720)
- 1,5 szklanki gorącej wody
- skórka razowego chleba
- 2 ząbki czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę zalej ok. 1,5 szklanki gorącej wody, tak by powstało luźne ciasto.
- Masę ostudź i dodaj do niej ok. 2 szklanek ciepłej wody i włóż skórkę razowego chleba oraz czosnek (możesz go lekko rozgnieść i naciąć). Całość wymieszaj.
- Zakwas przelej do dużego słoika, przykryj gazą (obwiąż tak, by gaza przykryła słoik). Odstaw na ok. 3 dni w ciemne i ciepłe miejsce.
- Po tym czasie gotowy zakwas włóż na noc do lodówki. Przed dodaniem do zupy dokładnie wymieszaj!
Żurek czy barszcz biały? Która wielkanocna zupa jest lepsza?
Pamiętaj, że musisz kontrolować zapach zakwasu na żurek - gdy zacznie wyraźnie pachnieć żurkiem, to oznacza, że jest gotowy. Nie przejmuj się, jeśli masa się rozwarstwi - to normalne. Przygotowany zakwas przechowuj w szczelnie zamkniętym naczyniu w lodówce. W takich warunkach może stać nawet dwa tygodnie.