Zupa popcornowa: przepis na rozkosznie kremową zupę z popcornem. Magda Gessler lubi to!

Zupa popcornowa: przepis na rozkosznie kremową zupę z popcornem
Autor: Shutterstock.com Zupa popcornowa to prawdziwy comfort food
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zupa popcornowa to najlepszy pomysł, gdy masz ochotę na aksamitny krem ze słodkiej kukurydzy i sera żółtego. Taką zupę podaję z popcornem, ale można też posypać ją smażonym boczkiem. Oto przepis na rozkosznie kremową zupę z popcornem!

Dlaczego zupa popcornowa?

Jeśli szukasz pysznego sposobu na niebanalną zupę, to przepis na zupę popcornową jest właśnie dla Ciebie. Nie da się ukryć, że zupa popcornowa, właściwie piwno-serowa ze słodką kukurydzą  i popcornem to amerykański wynalazek. Dodatek chrupiącego popcornu czyni z niej rozkosz dla zmysłów. Ta pyszna zupa na pocieszenie jest łatwa do przygotowania. 

Dlaczego warto ugotować zupę popcornową?

Zupa popcornowa jest idealna na koniec trudnego dnia. Przygotujesz ją w mniej niż 30 minut.
Jest aksamitnie gładka. Słona z piwną nutą.
Jest lepsza niż w restauracjach z amerykańską kuchnią.
Bardzo prosta w przygotowaniu.

Potrzebne składniki to:

  • masło
  • mąka
  • bulion warzywny lub drobiowy
  • musztarda do smaku
  • piwo - polecam lager lub stout, ale można też użyć Pilsnera lub Amber Ale. Zalecane jest jasne piwo, ale wybierz piwo, które lubisz pić, ponieważ nada zupie smak
  • żółty ser - można użyć dowolny dobrze topiący się ser, taki jak gruyere, ostry ser cheddar, średni ser cheddar lub podlaski. Możesz wymieszać ze sobą kilka różnych serów!
  • popcorn - służy do dekoracji, możesz to pominąć lub użyć smażonego boczku
  • zupę można podać również z grzankami lub po prostu pajdą świeżego chleba

Jak ugotować zupę popcornową:

  • Rozpuść masło na małym ogniu w średnim rondlu.
  • Gdy masło się rozpuści, dodaj mąkę i mieszaj do uzyskania gładkiej i jasnej zasmażki.
  • Wlej cienkim strumieniem piwo, cały czas mieszając. Gdy uzyskasz rodzaj zawiesistego kremu. Dodaj bulion i wymieszaj.
  • Dodaj starty ser. Gotuj, aż się roztopi. Co jakiś czas zamieszaj. 
  • Na koniec przypraw musztardą oraz solą i pieprzem do smaku. 
  • Dodaj odcedzoną kukurydzę. Zagrzej.
  • Rozlej do misek.
  • Udekoruj popcornem. Gotowe!

Dodatki do zupy popcornowej

Do zupy popcornowej wypada użyć jedynie popcornu. Nie bądźmy jednak zbyt zasadniczy. Możesz tę zupę podać ze skwarkami boczku lub grzankami.

Najczęstsze błędy podczas gotowania zupy popcornowej?

Jeśli gotowanie przebiega gwałtownie w zbyt wysokiej temperaturze, to ser może się rozwarstwić. Po dodaniu tartego sera zupę należy gotować na wolnym ogniu. Ważna jest też jakość sera. Wybieraj prawdziwy ser, a nie wyroby seropodobne. 

Czy mogę zamrozić tę zupę?

  • Absolutnie! Ta zupa świetnie nadaje się do mrożenia! Po ostudzeniu przelej ją do hermetycznego pojemnika.  Zamroź. Możesz przechowywać zupę popcornową w zamrażarce do trzech miesięcy.
  • Rozmrażaj w lodówce przez 12 godzin. Następnie podgrzewaj na wolnym ogniu, aby ser się nie rozwarstwił. 

SKŁADNIKI

  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 350 ml piwa
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 300 g żółtego sera startego (najlepiej smakuje mieszanka serów topliwych i wyrazistych)
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 puszki kukurydzy, odcedzonej
  • sól i pieprz do smaku
  • popcorn do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku z grubym dnem rozgrzej masło. Dodaj mąkę i mieszając, przygotuj jasną zasmażkę. 
  • Wlej piwo i mieszaj do uzyskania kremu. Dodaj bulion. Zamieszaj. Doprowadź do wrzenia. Gotuj 5 minuty. 
  • Dodaj starty ser. Podgrzewaj do rozpuszczenia. 
  • Dodaj musztardę i osączoną z płynu kukurydzę. Podgrzej. 
  • Spróbuj i dopraw do smaku. 
  • Rozlej do misek i dodaj do każdej garść świeżego popcornu
Beszamel - Zupa z młodych jarzyn z fasolką szparagową
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej