Kiedy za oknem zimno, robię rozgrzewający chowder rybny. Kochają go nawet dzieci

Kiedy za oknem zimno, robię rozgrzewający chowder rybny. Kochają go nawet dzieci
Autor: Olegd/ Shutterstock
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Masz ochotę na kremową i sycącą zupę? Ten rybny chowder jest więc odpowiedzią na twoje prośby. To aromatyczne danie pochodzące z kuchni anglosaskiej świetnie się sprawdzi na chłodniejsze dni. Jest prosty w przygotowaniu, delikatny i niezwykle aromatyczny. Każdy sobie poradzi z przygotowaniem.

Coś pomiędzy zupą a gulaszem. Ten przepis zachwyci

Chowder rybny to danie, które idealnie łączy w sobie domowe i morskie tradycje. Jest niezwykle elastyczne a smakuje obłędnie. Samo słowo "Chowder" pochodzi od francuskiego słowa "chaudière", które oznacza "kociołek". Wszystko dlatego, że kiedyś rybacy gotowali właśnie w metalowych kociołkach zupy ze wszystkiego, co mieli pod ręką.

Do najpopularniejszych składników bez wątpienia zaliczane są ryby, ziemniaki, cebula i mleko. Kiedy Europejczycy osiedlali się w Ameryce Północnej przywieźli ze sobą ten sposób gotowania i stąd właśnie mamy ciekawe odmiany różnych chowderów.

Gęsty i kremowy chowder. Idealna zupa rybna

Nasz chowder ryby wychodzi gęsty i kremowy. Jest bardzo sycący, ale przy okazji nie obciąża nam żołądka - wszystko dlatego, że bazuje przede wszystkim na warzywach korzeniowych, a nie na mące. Ten aromat na długo pozostanie w naszym sercu.

Jeśli chcemy możemy wykorzystać różne rodzaje ryb. Ciekawym pomysłem może być dodatek dorzucenie trochę ryby wędzonej - dla ciekawszego smaku. Najlepiej podawać ze świeżą bagietką czy grzankami czosnkowymi.

SKŁADNIKI

  • 400–500 g białej ryby
  • 150 g boczku wędzonego
  • 2 łyżki masła
  • 1 duża cebula
  • 1 por
  • 2 ziemniaki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 ml bulionu rybnego lub warzywnego
  • 200 ml mleka
  • 200 ml śmietanki 18%
  • 1 liść laurowy
  • 2–3 ziarna ziela angielskiego
  • sól i pieprz
  • odrobina soku z cytryny
  • świeży koperek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rybę kroimy na kawałki, usuwamy skórę i ości.
  • W dużym garnku rozpuszczamy masło.
  • Dodajemy pokrojony boczek i podsmażamy.
  • Dodajemy pokrojoną cebulę, pora, seler i posiekany czosnek.
  • Całość podsmażamy, aż warzywa zmiękną.
  • Dodajemy obrane i pokrojone ziemniaki, liść laurowy i ziele angielskie.
  • Całość zalewamy bulionem i gotujemy około 12 minut.
  • Dolewamy mleko i dodajemy rybę.
  • Całość gotujemy na małym ogniu około 8 minut.
  • Dodajemy śmietankę, mieszamy i podgrzewamy kolejne 3 minuty.
  • Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  • Podajemy posypaną świeżym koperkiem.
Żurek czy barszcz biały? Która wielkanocna zupa jest lepsza?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej