Kiedy za oknem zimno, robię rozgrzewający chowder rybny. Kochają go nawet dzieci
Dieta bezglutenowa
Masz ochotę na kremową i sycącą zupę? Ten rybny chowder jest więc odpowiedzią na twoje prośby. To aromatyczne danie pochodzące z kuchni anglosaskiej świetnie się sprawdzi na chłodniejsze dni. Jest prosty w przygotowaniu, delikatny i niezwykle aromatyczny. Każdy sobie poradzi z przygotowaniem.
Coś pomiędzy zupą a gulaszem. Ten przepis zachwyci
Chowder rybny to danie, które idealnie łączy w sobie domowe i morskie tradycje. Jest niezwykle elastyczne a smakuje obłędnie. Samo słowo "Chowder" pochodzi od francuskiego słowa "chaudière", które oznacza "kociołek". Wszystko dlatego, że kiedyś rybacy gotowali właśnie w metalowych kociołkach zupy ze wszystkiego, co mieli pod ręką.
Do najpopularniejszych składników bez wątpienia zaliczane są ryby, ziemniaki, cebula i mleko. Kiedy Europejczycy osiedlali się w Ameryce Północnej przywieźli ze sobą ten sposób gotowania i stąd właśnie mamy ciekawe odmiany różnych chowderów.
Gęsty i kremowy chowder. Idealna zupa rybna
Nasz chowder ryby wychodzi gęsty i kremowy. Jest bardzo sycący, ale przy okazji nie obciąża nam żołądka - wszystko dlatego, że bazuje przede wszystkim na warzywach korzeniowych, a nie na mące. Ten aromat na długo pozostanie w naszym sercu.
Jeśli chcemy możemy wykorzystać różne rodzaje ryb. Ciekawym pomysłem może być dodatek dorzucenie trochę ryby wędzonej - dla ciekawszego smaku. Najlepiej podawać ze świeżą bagietką czy grzankami czosnkowymi.
SKŁADNIKI
- 400–500 g białej ryby
- 150 g boczku wędzonego
- 2 łyżki masła
- 1 duża cebula
- 1 por
- 2 ziemniaki
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 ząbek czosnku
- 500 ml bulionu rybnego lub warzywnego
- 200 ml mleka
- 200 ml śmietanki 18%
- 1 liść laurowy
- 2–3 ziarna ziela angielskiego
- sól i pieprz
- odrobina soku z cytryny
- świeży koperek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rybę kroimy na kawałki, usuwamy skórę i ości.
- W dużym garnku rozpuszczamy masło.
- Dodajemy pokrojony boczek i podsmażamy.
- Dodajemy pokrojoną cebulę, pora, seler i posiekany czosnek.
- Całość podsmażamy, aż warzywa zmiękną.
- Dodajemy obrane i pokrojone ziemniaki, liść laurowy i ziele angielskie.
- Całość zalewamy bulionem i gotujemy około 12 minut.
- Dolewamy mleko i dodajemy rybę.
- Całość gotujemy na małym ogniu około 8 minut.
- Dodajemy śmietankę, mieszamy i podgrzewamy kolejne 3 minuty.
- Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Podajemy posypaną świeżym koperkiem.