Cudownie rozgrzewający kukurydziany chowder. Gotowy w niecałe pół godziny

Cudownie rozgrzewający kukurydziany chowder. Gotowy w niecałe pół godziny
Autor: Shutterstock.com Cudownie rozgrzewający kukurydziany chowder. Gotowy w niecałe pół godziny
łatwy
10 min
4

Dieta wegetariańska

W lodówce masz pusto, a kiszki już grają marsza? Chwyć za puszkę kukurydzy i ziemniaki, by przygotować przepyszną zupę, która momentalnie cię rozgrzeje. Kukurydziany chowder przygotujemy bardzo łatwo i szybko, a efekty będą zniewalające.

Idealnie kremowa i rozgrzewająca. Ta zupa zdobywa serca

Kukurydziany chowder to idealny sposób na rozgrzewającą zupę w zaledwie kilka chwil. Jego przygotowanie jest niezwykle proste i poradzi sobie z nim każdy. Jest to bogata, aromatyczna i kremowa zupa, która sprawdzi się na każdą okazję. Naprawdę, ten przepis nie może być prostszy.

Choć w przepisie tym nie ma bekonu, dobrym pomysłem może być dodanie pokrojonych i posmażonych kawałków bekonu. Nie tylko zapewni nam to chrupiący element, ale również świetnie uzupełni smak zupy.

To sprawi, że zupa będzie jeszcze lepsza. Warto wypróbować

Dobrym pomysłem może być podsmażenie cebuli na tłuszczu, który pozostał nam z boczku. W ten sposób nadamy jej ciekawego aromatu. Jeśli chcemy, by zupa była gęstsza możemy również przygotować zasmażkę z mleka i mąki. Wtedy nasz chowder będzie jeszcze bardziej kremowy.

Sama w sobie zupa nie powinna nam zając więcej niż pół godziny. Jej przygotowanie jest dziecinnie proste i każdy, kto potrafi trzymać się określonych kroków sobie z nią poradzi. Nie ma więc na co czekać i warto już teraz zabrać się za ten przepyszny chowder.

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebul
  • puszka kukurydzy
  • 300 g młodych ziemniaków
  • 1 kostka rosołowa z kurczaka lub warzywna
  • szczypta pokruszonych płatków chilli
  • świeżo zmielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W rondelku rozgrzewamy olej.
  • Dodajemy posiekana cebulkę oraz ziemniaki i smażymy, około pięciu minut
  • Dodajemy kukurydzę, ugotowane ziemniaki, kostkę rosołową i 300 ml wody.
  • Gotujemy około 20 minut.
  • Dodajemy chili i dobrze mieszamy.
  • Zupę zagotowujemy.
  • Doprawiamy dużą ilością pieprzu.
Kukurydza - wartości odżywcze i właściwości kukurydzy zwyczajnej
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej