Ramen w 15 minut. Łatwy przepis na japoński przysmak
Ramen to japońska zupa, która ma pyszny smak i kryje mnóstwo pysznych składników. W tym sprawdzonym przepisie w zupie znalazł się makaron oraz plastry boczku i jajko ugotowane na półmiękko. Japońska zupa jest sycąca, dlatego świetnie sprawdzi się na obiad. Zaletą tego przepisu jest to, że przyrządzenie ramenu trwa tylko 15 minut. Zobaczcie, jak zrobić pyszny ramen w kwadrans i poznajcie smak japońskiej kuchni.
Ramen w 15 minut – składniki
Do przygotowania domowego ramenu w kwadrans wykorzystuje się produkty, które łatwo kupić w naszych sklepach. Składniki typowe dla kuchni japońskiej są dostępne w marketach, większych sklepach i internetowych delikatesach. Najlepiej szukać ich na półkach z produktami kuchni świata.
Co więc jest potrzebne, aby ugotować w domu pyszny i szybki ramen? Na liście składników znalazły się takie produkty jak:
- makaron ramen
- bulion warzywny
- boczek w plastrach
- jajka
- warzywa – szalotka, czosnek i szczypiorek
- przyprawy – imbir, płatki chili, cukier trzcinowy
- dodatki – pasta miso, ciemny sos sojowy, sezam, olej
Jak zrobić ramen w 15 minut?
Przepis na szybki ramen z dodatkiem boczku i jajek nie jest skomplikowany. Przygotowanie jest proste i nie zajmuje dużo czasu. Ten przepis jest najlepszym przykładem, że w ciągu kwadransa można zrobić pyszne i aromatyczne danie w sam raz na obiad, które zachwyci każdego, kto go sporóbuje.
Jak więc ugotować szybki ramen w domu? Przepis na ten japoński przysmak został podzielony na poszczególne kroki:
- 1. krok – ugotowanie makaronu ramen
- 2. krok – podsmażenie boczku z sosem sojowym i cukrem trzcinowym
- 3. krok – podsmażenie szalotki z czosnkiem i imbirem
- 4. krok – dodanie pasty miso i wlanie bulionu warzywnego
- 5. krok – przygotowanie porcji zupy w miseczkach i udekorowanie szczypiorem oraz sezamem
Jak podawać szybki ramen?
Pyszny i sycący ramen w 15 minut to propozycja na obiad nawet w ciągu zabieganego tygodnia. Porcje zupy składające się z bulionu, makaronu, boczku i pokrojonych na połówki jajek dodatkowo posypuje się posiekanym szczypiorem i ziarnami sezamu. Zupę można wzbogacić, dodając kimchi lub marynowany imbir. Jeżeli lubicie pikantne potrawy, możecie dodać więcej płatków chili lub wykorzystać świeżą ostrą papryczkę.
SKŁADNIKI
- 800 ml bulionu warzywnego
- 300 g makaronu ramen
- 6 plastrów boczku
- 1 szalotka
- 2 jajka ugotowane na półmiękko
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki pasty miso
- 4 łyżki oleju
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki sezamu
- szczypta płatków chili
- szczypta imbiru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ramen ugotować według instrukcji na opakowaniu.
- Mocno rozgrzać patelnię i smażyć na niej plastry boczku, aż zaczną się lekko rumienić. Wlać sos sojowy i wsypać cukier trzcinowy. Smażyć, aż cukier się rozpuści. Patelnię zestawić z ognia.
- W garnku rozgrzać olej i wsypać płatki chili. Dodać pokrojoną w drobną kostkę szalotkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir. Wymieszać.
- Dodać pastę miso i wlać bulion warzywny. Zagotować i zestawić garnek z ognia.
- Do miseczek nałożyć porcje makaronu i wlać bulion. Ułożyć plastry smażonego boczku i połówki jajek. Posypać szczypiorkiem i sezamem.
- Podawać od razu na obiad.