Jak zrobić kimchi? Przepis na kapustę po koreańsku
2022-02-21
średni
30 min
4
Połowa października w Korei upływa pod znakiem okresu zwanego kimjang. To okres, kiedy koreańskie rodziny przygotowują zapas kimchi na zimę. Jeśli znudziła Ci się polska kapusta kiszona, przygotuj kimchi! Podajemy przepis krok po kroku.
Klasyczne kimchi z kapusty
Kimchi to danie, które przez setki lat pozwalało przetrwać Koreańczykom. Kapuściane pikle były nieocenionym źródłem witamin, zwłaszcza zimową porą. Przeciętna koreańska rodzina przygotowuje ok. tony (!) kimchi rocznie, jest ono przechowywane na balkonach w specjalnych beczkach. Na wsiach z kolei wykorzystuje się gliniane garnki zakopane w ziemi. Kimchi jest tradycyjnym daniem koreańskim składającym się z fermentowanych lub kiszonych warzyw, głównie kapusty.
SKŁADNIKI
- kapusta pekińska
- papryczka chili
- por
- czosnek
- sól
- pieprz
- sos rybny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę pekińską kroimy w ćwiartki i umieszczamy na dobę w garnku ze słoną wodą (3-4 łyżki stołowe na jedną kapustę). Następnego dnia kapustę płuczemy pod bieżącą wodą i mocno wyciskamy.
- Kroimy drobno paprykę (można też użyć sproszkowanej). Pora ścieramy na tarce, czosnek siekamy drobno lub przeciskamy przez praskę.
- Wszystkie składniki mieszamy z sosem rybnym i tak powstałą marynatą smarujemy dokładnie wszystkie liście kapusty.
- Ćwiartki kapusty umieszczamy ciasno w słoju i odstawiamy na kilka dni do ukiszenia. Gotowe kimchi może być przechowywane w lodówce nawet przez kilka miesięcy.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?