Odkryłam przepis na najlepszą zupę pomidorową. Jej smak podkręcają 2 nietypowe dodatki

zupa pomidorowa z dynią i mleczkiem kokosowym
Autor: Anna_pustynnikova/ Shutterstock Do zupy pomidorowej dodaj 2 nieoczywiste składniki. Najlepiej smakuje w chłodne jesienne dni.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Zupa pomidorowa często gości na naszych talerzach. Zamiast tradycyjnego przepisu warto sprawdzić recepturę, która zaskakuje nietypowymi dodatkami i przyprawami. To właśnie one sprawiają, że zupa pomidorowa smakuje tak dobrze. Przekonajcie się sami i sprawdźcie przepis na pyszną i aromatyczną zupę pomidorową z dodatkiem dyni i mleczka kokosowego.

Czy do zupy pomidorowej można dać mleczko kokosowe?

Mleczko kokosowe to dobrze znany i łatwo dostępny produkt. Można wykorzystywać je w wielu różnych przepisach. Stanowi jeden z podstawowych składników diety wegańskiej i wegetariańskiej. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do zupy pomidorowej z dynią. To doskonały sposób na wzbogacenie jej smaku.

  • Kremowa konsystencja – mleczko kokosowe sprawia, że zupa staje się aksamitna i kremowa. Świetnie zastępuje tłustą śmietanę.
  • Łagodny smak – mleczko kokosowe łagodzi smak, dzięki czemu zupa staje się delikatna.
  • Słodycz – dodaje subtelnej słodyczy, która doskonale równoważy smak pomidorów i pozostałych składników.
  • Bogaty smak – mleczko kokosowe wnosi do zupy swój lekko orzechowy i egzotyczny smak, nadając jej głębi.

Kiedy należy dodać mleko kokosowe do zupy? W tym przepisie mleczko kokosowe dodaje się dopiero pod koniec gotowania.

Jak zrobić zupę pomidorową z dynią i mleczkiem kokosowym?

Zupa pomidorowa przygotowana według tego prostego przepisu swój znakomity smak zawdzięcza dwóm zaskakującym dodatkom, czyli purée z dyni i mleczku kokosowemu. Zupę doprawia się nietypowymi przyprawami, takimi jak chili i curry. Dzięki nim pomidorówka zyskuje obłędny aromat, który czuć już w czasie gotowania.

Przepis na pełną smaku zupę pomidorową z dodatkiem purée z dyni i mleczka kokosowego nie jest skomplikowany. To nie tylko łatwa, ale i szybka receptura na pyszny obiad dla całej rodziny. Posiłek jest gotowy w pół godziny. Lista składników nie jest długa i obejmuje produkty roślinne, które są łatwo dostępne. Sezon na dynię trwa w najlepsze, więc warto z niego korzystać. Purée z dyni, które jest jednym z głównych składników zupy, można przygotować wcześniej lub wykorzystać to, które zostało z przyrządzania innych potraw.

Jak ugotować pyszną i aromatyczną zupę pomidorową z dynią i mleczkiem kokosowym? Przepis jest łatwy, więc z przygotowaniem poradzi sobie każdy bez względu na stopień zaawansowania w domowym gotowaniu.

  • 1. krok – podsmażenie cebuli z czosnkiem i przyprawami
  • 2. krok – dodanie purée z dyni
  • 3. krok – wlanie passaty pomidorowej i bulionu
  • 4. krok – wlanie mleczka kokosowego

Jak podawać zupę pomidorową z dynią i mleczkiem kokosowym?

Przepis na wyjątkowo smaczną zupę pomidorową wzbogaconą purée z dyni i mleczkiem kokosowym można od razu zapisać. To świetne danie na jesienny obiad dla całej rodziny. Zupa jest pyszna, aromatyczna i sycąca. Rozgrzewa w chłodne dni, dodaje energii i poprawia humor. Doskonale znosi transport, więc można zabrać ją ze sobą do pracy. Wystarczy odgrzać ją w mikrofalówce i zjeść na lunch. Zupa pomidorowa z dynią i mleczkiem kokosowym jest bezglutenowa i składa się tylko z produktów roślinnych, więc jest bezpieczna dla wegan.

SKŁADNIKI

  • 1 i 1/2 l passaty pomidorowej
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml purée z dyni
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/4 łyżeczki chili
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużym garnku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli.
  • Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić chili i curry. Smażyć minutę, często mieszając.
  • Dodać purée z dyni, wymieszać i gotować kilka chwil, cały czas mieszając.
  • Wlać passatę pomidorową i bulion warzywny. Wymieszać i gotować około 3 minut.
  • Wlać mleczko kokosowe i doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać i gotować na średnim ogniu około 5 minut. Od czasu do czasu zamieszać.
  • Podawać na obiad z jogurtem naturalnym lub roślinnym.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej