Odkryłam przepis na najlepszą zupę pomidorową. Jej smak podkręcają 2 nietypowe dodatki
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Zupa pomidorowa często gości na naszych talerzach. Zamiast tradycyjnego przepisu warto sprawdzić recepturę, która zaskakuje nietypowymi dodatkami i przyprawami. To właśnie one sprawiają, że zupa pomidorowa smakuje tak dobrze. Przekonajcie się sami i sprawdźcie przepis na pyszną i aromatyczną zupę pomidorową z dodatkiem dyni i mleczka kokosowego.
Czy do zupy pomidorowej można dać mleczko kokosowe?
Mleczko kokosowe to dobrze znany i łatwo dostępny produkt. Można wykorzystywać je w wielu różnych przepisach. Stanowi jeden z podstawowych składników diety wegańskiej i wegetariańskiej. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do zupy pomidorowej z dynią. To doskonały sposób na wzbogacenie jej smaku.
- Kremowa konsystencja – mleczko kokosowe sprawia, że zupa staje się aksamitna i kremowa. Świetnie zastępuje tłustą śmietanę.
- Łagodny smak – mleczko kokosowe łagodzi smak, dzięki czemu zupa staje się delikatna.
- Słodycz – dodaje subtelnej słodyczy, która doskonale równoważy smak pomidorów i pozostałych składników.
- Bogaty smak – mleczko kokosowe wnosi do zupy swój lekko orzechowy i egzotyczny smak, nadając jej głębi.
Kiedy należy dodać mleko kokosowe do zupy? W tym przepisie mleczko kokosowe dodaje się dopiero pod koniec gotowania.
Jak zrobić zupę pomidorową z dynią i mleczkiem kokosowym?
Zupa pomidorowa przygotowana według tego prostego przepisu swój znakomity smak zawdzięcza dwóm zaskakującym dodatkom, czyli purée z dyni i mleczku kokosowemu. Zupę doprawia się nietypowymi przyprawami, takimi jak chili i curry. Dzięki nim pomidorówka zyskuje obłędny aromat, który czuć już w czasie gotowania.
Przepis na pełną smaku zupę pomidorową z dodatkiem purée z dyni i mleczka kokosowego nie jest skomplikowany. To nie tylko łatwa, ale i szybka receptura na pyszny obiad dla całej rodziny. Posiłek jest gotowy w pół godziny. Lista składników nie jest długa i obejmuje produkty roślinne, które są łatwo dostępne. Sezon na dynię trwa w najlepsze, więc warto z niego korzystać. Purée z dyni, które jest jednym z głównych składników zupy, można przygotować wcześniej lub wykorzystać to, które zostało z przyrządzania innych potraw.
Jak ugotować pyszną i aromatyczną zupę pomidorową z dynią i mleczkiem kokosowym? Przepis jest łatwy, więc z przygotowaniem poradzi sobie każdy bez względu na stopień zaawansowania w domowym gotowaniu.
- 1. krok – podsmażenie cebuli z czosnkiem i przyprawami
- 2. krok – dodanie purée z dyni
- 3. krok – wlanie passaty pomidorowej i bulionu
- 4. krok – wlanie mleczka kokosowego
Jak podawać zupę pomidorową z dynią i mleczkiem kokosowym?
Przepis na wyjątkowo smaczną zupę pomidorową wzbogaconą purée z dyni i mleczkiem kokosowym można od razu zapisać. To świetne danie na jesienny obiad dla całej rodziny. Zupa jest pyszna, aromatyczna i sycąca. Rozgrzewa w chłodne dni, dodaje energii i poprawia humor. Doskonale znosi transport, więc można zabrać ją ze sobą do pracy. Wystarczy odgrzać ją w mikrofalówce i zjeść na lunch. Zupa pomidorowa z dynią i mleczkiem kokosowym jest bezglutenowa i składa się tylko z produktów roślinnych, więc jest bezpieczna dla wegan.
SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 l passaty pomidorowej
- 750 ml bulionu warzywnego
- 200 ml purée z dyni
- 200 ml mleczka kokosowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka curry
- 1/4 łyżeczki chili
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W dużym garnku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli.
- Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić chili i curry. Smażyć minutę, często mieszając.
- Dodać purée z dyni, wymieszać i gotować kilka chwil, cały czas mieszając.
- Wlać passatę pomidorową i bulion warzywny. Wymieszać i gotować około 3 minut.
- Wlać mleczko kokosowe i doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać i gotować na średnim ogniu około 5 minut. Od czasu do czasu zamieszać.
- Podawać na obiad z jogurtem naturalnym lub roślinnym.