Do zupy dyniowej zawsze dodaję te 2 składniki. Smakuje obłędnie i rozgrzewa w chłodne dni

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dynia to królowa jesieni. Można wykorzystać ją jako główny składnik w wielu przepisach kulinarnych, ale najczęściej przyrządza się z niej kremowe zupy. Co zrobić, aby zupa dyniowa nie była mdła i miała wyrazisty smak? Wystarczą dwa składniki, które zamienią ją w kulinarne cudo. Sekretem tego przepisu jest papryczka chili i włoski ser gorgonzola. Oto prosty i szybki przepis.
Jaka jest najlepsza dynia do zupy dyniowej?
Dorodne dynie piętrzą się na bazarowych straganach. Którą z nich wybrać, żeby ugotować pyszną i aromatyczną zupę dyniową? Aby danie wyszło i zachwyciło smakiem, najlepiej wykorzystać dynie o słodkimi bogatym smaku i kremowej konsystencji. Idealnie sprawdzi się więc dynia Hokkaido. Charakteryzuje się intensywnym i słodki smakiem. Co ważne, jej skórka jest jadalna po upieczeniu lub ugotowaniu, więc nie trzeba jej obierać. Wystarczy ją zmiksować, aby zamieniła się w gładkie purée. Ma piękny pomarańczowy kolor, więc zupa dyniowa prezentuje się wyjątkowo apetycznie. Właśnie ze względu na te właściwości dynia Hokkaido została bohaterką przepisu na pyszną zupę dyniową, której smak wzbogaca papryczka chili i włoski ser gorgonzola.
Co dodać do zupy dyniowej, żeby była pyszna?
Na jesieni olbrzymią popularnością cieszą się zupy dyniowe. Nic dziwnego, ponieważ są pyszne, aromatyczne i zawierają całkiem sporo prozdrowotnych składników. Może się jednak zdarzyć, że zupa wyjdzie mdła i niesmaczna. Warto więc skorzystać z tego przepisu, aby danie miało wyrazisty i głęboki smak z pikantną nutą. Zupę dyniową warto podkręcić dwoma składnikami. Sprawiają, ze smakuje obłędnie, syci i rozgrzewa w chłodne jesienne dni.
Jakie składniki dodać do zupy dyniowej? Aby to sezonowe danie smakowało pysznie, warto wzbogacić je papryczką chili i włoskim serem gorgonzola.
- Papryczka chili – nadaje pikantnego smaku, który kontrastuje ze słodyczą dyni, a także ma działanie rozgrzewające.
- Ser Gorgonzola – dodaje zupie dyniowej głębi i złożonego smaku. Tworzy ciekawy kontrast ze słodyczą dyni i pikantnością chili.
Jak zrobić zupę dyniową z chili i serem gorgonzola?
Przepis na pyszną i aromatyczną zupę z dyni Hokkaido, której smak podkręca chili i gorgonzola, nie jest skomplikowany. To łatwa oraz szybka receptura na pełen smaku i ciepła jesienny obiad dla całej rodziny. Właśnie teraz sezon na dynię jest w pełni, więc warto z niego korzystać. Pozostałe składniki, które niezbędne są do ugotowania tej pysznej zupy dyniowej, są łatwo dostępne i można je kupić nawet w mniejszych sklepach spożywczych.
Jak więc ugotować garnek znakomitej i rozgrzewającej zupy krem z dyni, chili i gorgonzoli? Przygotowanie jest łatwe i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Nawet początkujący poradzą sobie z nim na medal. To świetny przepis dla zabieganych i leniwych.
- 1. krok – upieczenie dyni w piekarniku
- 2. krok – podsmażenie cebuli z czosnkiem i papryczką chili
- 3. krok – dodanie pieczonej dyni, gorgonzoli i bulionu warzywnego
- 4. krok – doprawienie zupy dyniowej i zmiksowanie na gładki krem
SKŁADNIKI
- 2 l bulionu warzywnego
- 1 kg dyni Hokkaido
- 100 g sera gorgonzola
- 1 cebula
- 1 papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokrojoną na mniejsze kawałki dynię ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 30 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić.
- W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w drobną kostkę papryczkę chili. Smażyć około 2 minut, cały czas mieszając.
- Dodać pieczoną dynię i pokruszoną gorgonzolę. Wlać bulion warzywny. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i bazylią. Gotować na średnim ogniu, aż ser się roztopi.
- Zupę zmiksować na gładki krem i gotować 5 minut.
- Podawać na obiad z kleksem z jogurtu naturalnego, grzankami i prażonymi pestkami dyni.