Jak upiec dynię w piekarniku? Ten patent oszczędzi ci pracy
W wielu przepisach na dyniowe specjały jako składnik pojawia się pieczona dynia. Jak upiec dynię w piekarniku, by się nie narobić i móc wykorzystać pieczoną dynię do przygotowania wielu potraw?
Po co piec dynię? Do czego przyda się pieczona dynia?
Pieczona dynia jest o wiele smaczniejsza niż ta gotowana - podczas pieczenia dynia uwalnia maksimum swojego smaku, traci też nadmiar wilgoci. Pieczoną dynię można doprawić i jeść jako ciepłą jarzynkę czy przekąskę. Można też po upieczeniu zblendować ją na gładki mus, a ten włożyć w słoiki i zapasteryzować. Taki mus dyniowy to świetny półprodukt do przygotowania ciast dyniowych, zup z tego warzywa, placków, hummusów i innych dań. Gotowy mus znacznie skraca ich przygotowanie.
Jak upiec dynię w piekarniku?
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Dynię umyć i pokroić razem ze skórka na mniejsze kawałki. Usunąć pestki.
Kawałki dyni układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia posmarowanym lekko oliwą.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 30 minut. Dynia będzie gotowa kiedy miąższ będzie miękki i bez problemu będzie można wbić w niego widelec.
Dynię wyjąć w piekarnika i odstawić do ostudzenia. Teraz wystarczy wyjąć łyżką miąższ ze skórki i zmiksować dynię blenderem. Mus można przechowywać w lodówce, zamrozić lub zapasteryzować w słoikach (10 minut od zagotowania się wody).
Zobacz wideo i dowiedz się, dlaczego warto jeść dynię
Zobacz galerię z przepisami na dania z dyni