Jak upiec dynię w piekarniku? Ten patent oszczędzi ci pracy

2022-09-06 14:16

W wielu przepisach na dyniowe specjały jako składnik pojawia się pieczona dynia. Jak upiec dynię w piekarniku, by się nie narobić i móc wykorzystać pieczoną dynię do przygotowania wielu potraw?

Jak upiec dynię w piekarniku? Ten patent oszczędzi ci pracy
Autor: Shutterstock Pieczona dnia może stanowić samodzielne danie albo skałdnik innych dań

Po co piec dynię? Do czego przyda się pieczona dynia?

Pieczona dynia jest  o wiele smaczniejsza niż ta gotowana - podczas pieczenia dynia uwalnia maksimum swojego smaku, traci też nadmiar wilgoci. Pieczoną dynię można doprawić i jeść jako ciepłą jarzynkę czy przekąskę. Można też po upieczeniu zblendować ją na gładki mus, a ten włożyć w słoiki i zapasteryzować. Taki mus dyniowy to świetny  półprodukt do przygotowania ciast dyniowych, zup z tego warzywa, placków, hummusów i innych dań.  Gotowy mus znacznie skraca ich przygotowanie.

Jak upiec dynię w piekarniku?

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

Dynię umyć i pokroić razem ze skórka na mniejsze kawałki. Usunąć pestki.

Kawałki dyni układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia posmarowanym lekko oliwą.

Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 30 minut. Dynia będzie gotowa kiedy miąższ będzie miękki i bez problemu będzie można wbić w niego widelec.

Dynię wyjąć w piekarnika i odstawić do ostudzenia. Teraz wystarczy wyjąć łyżką miąższ ze skórki i zmiksować dynię blenderem. Mus można przechowywać w lodówce, zamrozić lub zapasteryzować w słoikach (10 minut od zagotowania się wody).

Zobacz wideo i dowiedz się, dlaczego warto jeść dynię

Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!

Zobacz galerię z przepisami na dania z dyni