Jak detoksykacja to tylko z tą zupą. Zmiany widzę już po jednym dniu

Jak detoksykacja to tylko z tą zupą. Zmiany widzę już po jednym dniu
Autor: Jacek Chabraszewski/ Shutterstock
łatwy
10 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Lekkostrawna, pełna błonnika, witamin i składników, które pomogą oczyścić organizm. Ta przepyszna zupa z soczewicy to idealny sposób na detoksykację. Przygotujesz ja w kilka chwil, a będziesz się po niej świetnie czuć. Chwytaj za składniki i przygotuj tą aromatyczna i sycącą zupę.

Zupa detoksykująca. Idealna na najróżniejsze okazje

Detoksykująca zupa soczewicowa to nie tylko smak. Ta zupa w naturalny sposób wspomaga również oczyszczanie się organizmu z toksyn i wspiera układ trawienny. Ta prosta potrawa powinna się znaleźć w jadłospisie nie tylko w dietach regenerujących, ale zawsze kiedy chcemy nieco oczyścić organizm.

W tej zupie znajdziemy całą masę rozpuszczalnego błonnika, który wspiera trawienie i pomaga usuwać zbędne produkty przemiany materii. Co więcej, znajdziemy tu białko roślinne, żelazo, magnez i kwas foliowy. Ta zupa nie zawiera również glutenu.

Kiedy sięgać po tę zupę? Sprawdzi się doskonale

Każdy składnik tej zupy ma ogromne znaczenie. Już chwilę po zjedzeniu będziemy, czyli się lżejsi - bez żadnych wzdęć. Wiele osób już następnego dnia zauważa poprawę trawienia. Co więcej, ta zupa nasyci nas na naprawdę długi czas.

Choć sprawdzi się ona każdego dnia, w szczególności dobrze mieć ją w zanadrzu podczas stresujących okresów czy po terapii antybiotykowej. Świetnie sprawdzi się również po świętach czy imprezach, a także kiedy czujemy się zmęczeni, wzdęci i ospali.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1/2 cukinii
  • 1 puszka pomidorków krojonych
  • ok. 1,2 litra wody lub bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sok z połowy cytryny
  • natka pietruszki do podania
  • sól i pieprz – do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku rozgrzewamy oliwę.
  • Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek.
  • Dodajemy drobno pokrojone: marchewkę, pietruszkę, seler i cukinię.
  • Dusimy kilka minut.
  • Dodajemy przyprawy i całość dokładanie mieszamy.
  • Dodajemy soczewicę, pomidory i bulion.
  • Gotujemy na małym ogniu około 25 minut.
  • Doprawiamy do smaku.
Beszamel: Soczewica - dlaczego warto ją jeść?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej