Zupa z soczewicy: przepis na sycące, rozgrzewające danie
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Soczewica to źródło łatwo przyswajalnego białka, błonnika, wielu witamin i minerałów. Obniża poziom cholesterolu, wspomaga pracę układu pokarmowego. Przygotuj z niej smaczną zupę krem. Idealną na chłodne dni.
SKŁADNIKI
- 35 dag czerwonej soczewicy
- 2 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka nasion kminku
- 1 łyżeczka sproszkowanej papryczki chilli
- 1 cytryna
- garść posiekanej zielonej pietruszki
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Soczewicę dobrze wypłucz.
- Rozgrzej oliwę w rondlu, usmaż na niej drobno pokrojoną cebulę. Dodaj posiekany czosnek. Wrzuć soczewicę. Zalej warzywa bulionem, zagotuj. Gdy na wierzchu pojawi się białkowy osad (szumowina), zbierz go łyżką i wyrzuć.
- Na patelni podsmaż ziarna kminu (w ten sposób wydobędziesz aromat przyprawy). Rozgnieć ziarna w moździerzu. Wraz z chilli dorzuć do garnka z zupą.
- Zupę gotuj na małym ogniu. Najlepiej pod przykryciem. Tak długo, aż soczewica całkowicie zmięknie. Jeśli zupa staje się za gęsta, dolej do niej jeszcze trochę wody.
- Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Wciśnij sok z połówki albo nawet całej cytryny.
- Zmiksuj zupę na gładką masę. Posyp natką pietruszki.