Czyszczenie grzybów: jak czyścić grzyby?

2016-08-16 15:48 jw
jak-czyscic-grzyby.jpg
Autor: photos.com Sprawdź, jak wygodnie oczyścić świeże grzyby

Czyszczenie grzybów to pierwsza czynność, jaką powinno się wykonać ze świeżo zebranymi i posegregowanymi sztukami. Jak czyścić grzyby? Jak usunąć z grzybów zabrudzenia? Oto, jak wygląda oczyszczanie grzybów krok po kroku.

Gdy przyniesiemy grzyby do domu, należy je jak najszybciej przebrać i oczyścić. Jeśli pozostawimy je dłużej niż dwie godziny, trudniej będzie usunąć z nich zanieczyszczenia, a z robaczywych sztuk mogą wydostać się robaki i przejść na inne grzyby. Czyszczenie grzybów powinno zatem odbywać się tuż po przyniesieniu ich do domu.

Jak czyścić grzyby?

Grzyby przyniesione prosto z lasu zazwyczaj mają na sobie sporo zanieczyszczeń w postaci liści, trawy, ziemi lub piasku. Czasami trafiają się sztuki robaczywe lub przesiąknięte wodą - tych należy poszukać w koszyku w pierwszej kolejności i jak najszybciej usunąć. Zanim w ogóle zabierzemy się do czyszczenia grzybów, zabezpieczmy ręce foliowymi rękawiczkami (nie lateksowymi!). Pozwoli to uniknąć zabrudzenia dłoni brązową mazią, którą produkują grzyby.

Następnie posegregujmy nasze zdobycze według gatunków - podgrzybki do podgrzybków, prawdziwki do prawdziwków itp. Teraz możemy przystąpić do oczyszczania. Grzyby oczyszcza się w różny sposób w zależności od tego, co dalej zamierzamy z nimi zrobić. Inaczej należy oczyszczać grzyby przeznaczone do marynowania, a inaczej te na zupę lub do suszenia. 

Czyszczenie grzybów do zjedzenia od razu lub przeznaczonych do słoików: płuczemy grzyby pod bieżącą wodą, zanieczyszczenia, których nie usunęła woda, zeskrobujemy ostrym nożykiem. Delikatne grzyby lepiej przetrzeć wilgotną ściereczką. 

Czyszczenie grzybów przed suszeniem lub mrożeniem: nie płuczemy ani nie moczymy grzybów. Należy je przetrzeć wilgotną szmatką, a silniejsze zabrudzenia zeskrobać nożykiem. 

Ostrym nożykiem zeskrobujemy skórkę z trzonków i kapeluszy (koniecznie u prawdziwków, koźlaków i czerwoniaków). W przypadku delikatnych grzybów kapelusze przeciera się wilgotną szmatką. Usuwamy ziemię, liście, źdźbła trawy, piasek. Jeśli nie da się pozbyć zabrudzeń nożykiem, można wymoczyć grzyby w zimnej wodzie z dodatkiem soli. To pomoże ostatecznie oczyścić grzyby przed dalszą obróbką.

Jak mrozić grzyby?
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE