Zupa dla biedoty? Teraz każdy chce sięgać po ten przepis

Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Zakochaj się w tym klasyku kuchni śródziemnomorskiej. Zupa czosnkowa nie tylko rozgrzewa, ale również jest niezwykle prosta w przygotowaniu i aromatyczna. Ten przepis jest idealną bazą, na której później możemy budować swój wymarzony sposób na zupę. Wystarczy kilka prostych składników, by móc się zajadać.
Zupa biedoty i lekarstwo na kaca. Różne ujęcia tego samego dania
Zupa czosnkowa przewija się w najróżniejszych kulturach i ma całą masę różnych odmian. I nic w tym dziwnego. Jest to zupa niezwykle aromatyczna, a przy tym bardzo prosta do przygotowania. Jako ciekawostkę, ta zupa w Hiszpanii jest uznawana za danie biedoty, natomiast w Czechach i Słowacji ta zupa często jest spożywana na... kaca. Jest bowiem rozgrzewająca i aromatyczna.
Jeśli chodzi jednak o wersję z Czech i Słowacji to w niej znajdziemy jeszcze zazwyczaj ziemniaki, kminek, majeranek oraz grzanki z serem, dzięki czemu świetnie sprawdza się jako "lek" na syndrom dnia wczorajszego.
Czy warto sięgać po tę zupę? Odpowiedź jest jasna
Sam w sobie czosnek od wieków uważany jest za naturalny lek. To wszystko dlatego, że wykazuje działania przeciwzapalne, wspiera odporności i obniża ciśnienie oraz cholesterol. Ta zupa nie tylko wiec napełni brzuchy, ale również będzie dobrym "wspomagaczem" na okres jesienno-zimowy.
Ta zupa naprawdę ma w sobie coś niezwykłego. Powstała z oszczędności, a mimo to smakuje obłędnie. Wystarczy kilka najprostszych składników, by móc się nią rozkoszować. Przygotuj ją kiedy za oknem chłód.
SKŁADNIKI
- 8–10 ząbków czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 1 litr bulionu
- 2 kromki chleba (najlepiej czerstwego)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- sól i pieprz do smaku
- 1 jajko
- natka pietruszki do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czosnek obieramy i kroimy na plasterki.
- W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy czosnek.
- Dodajemy słodką i ostrą paprykę.
- Całość mieszamy i dodajemy pokrojony w kostkę chleb.
- Zalewamy całość gorącym bulionem.
- Gotujemy około 15 minut na małym ogniu.
- Wbijamy jajko do zupy, mieszamy ii gotujemy, aż się zetnie.
- Podajemy zupę posypaną świeżą pietruszką.