Zupa dla biedoty? Teraz każdy chce sięgać po ten przepis

2025-10-01 10:00

Zakochaj się w tym klasyku kuchni śródziemnomorskiej. Zupa czosnkowa nie tylko rozgrzewa, ale również jest niezwykle prosta w przygotowaniu i aromatyczna. Ten przepis jest idealną bazą, na której później możemy budować swój wymarzony sposób na zupę. Wystarczy kilka prostych składników, by móc się zajadać.

Zupa dla biedoty? Teraz  każdy chce sięgać po ten przepis

i

Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Zupa biedoty i lekarstwo na kaca. Różne ujęcia tego samego dania

Zupa czosnkowa przewija się w najróżniejszych kulturach i ma całą masę różnych odmian. I nic w tym dziwnego. Jest to zupa niezwykle aromatyczna, a przy tym bardzo prosta do przygotowania. Jako ciekawostkę, ta zupa w Hiszpanii jest uznawana za danie biedoty, natomiast w Czechach i Słowacji ta zupa często jest spożywana na... kaca. Jest bowiem rozgrzewająca i aromatyczna.

Jeśli chodzi jednak o wersję z Czech i Słowacji to w niej znajdziemy jeszcze zazwyczaj ziemniaki, kminek, majeranek oraz grzanki z serem, dzięki czemu świetnie sprawdza się jako "lek" na syndrom dnia wczorajszego.

Czy warto sięgać po tę zupę? Odpowiedź jest jasna

Sam w sobie czosnek od wieków uważany jest za naturalny lek. To wszystko dlatego, że wykazuje działania przeciwzapalne, wspiera odporności i obniża ciśnienie oraz cholesterol. Ta zupa nie tylko wiec napełni brzuchy, ale również będzie dobrym "wspomagaczem" na okres jesienno-zimowy.

Ta zupa naprawdę ma w sobie coś niezwykłego. Powstała z oszczędności, a mimo to smakuje obłędnie. Wystarczy kilka najprostszych składników, by móc się nią rozkoszować. Przygotuj ją kiedy za oknem chłód.

SKŁADNIKI

  • 8–10 ząbków czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 litr bulionu
  • 2 kromki chleba (najlepiej czerstwego)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 jajko
  • natka pietruszki do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czosnek obieramy i kroimy na plasterki.
  • W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy czosnek.
  • Dodajemy słodką i ostrą paprykę.
  • Całość mieszamy i dodajemy pokrojony w kostkę chleb.
  • Zalewamy całość gorącym bulionem.
  • Gotujemy około 15 minut na małym ogniu.
  • Wbijamy jajko do zupy, mieszamy ii gotujemy, aż się zetnie. 
  • Podajemy zupę posypaną świeżą pietruszką.
Czosnek - dlaczego warto go jeść?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...