Zupa dla biedoty? Teraz każdy chce sięgać po ten przepis

Zupa dla biedoty? Teraz  każdy chce sięgać po ten przepis
Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Zakochaj się w tym klasyku kuchni śródziemnomorskiej. Zupa czosnkowa nie tylko rozgrzewa, ale również jest niezwykle prosta w przygotowaniu i aromatyczna. Ten przepis jest idealną bazą, na której później możemy budować swój wymarzony sposób na zupę. Wystarczy kilka prostych składników, by móc się zajadać.

Zupa biedoty i lekarstwo na kaca. Różne ujęcia tego samego dania

Zupa czosnkowa przewija się w najróżniejszych kulturach i ma całą masę różnych odmian. I nic w tym dziwnego. Jest to zupa niezwykle aromatyczna, a przy tym bardzo prosta do przygotowania. Jako ciekawostkę, ta zupa w Hiszpanii jest uznawana za danie biedoty, natomiast w Czechach i Słowacji ta zupa często jest spożywana na... kaca. Jest bowiem rozgrzewająca i aromatyczna.

Jeśli chodzi jednak o wersję z Czech i Słowacji to w niej znajdziemy jeszcze zazwyczaj ziemniaki, kminek, majeranek oraz grzanki z serem, dzięki czemu świetnie sprawdza się jako "lek" na syndrom dnia wczorajszego.

Czy warto sięgać po tę zupę? Odpowiedź jest jasna

Sam w sobie czosnek od wieków uważany jest za naturalny lek. To wszystko dlatego, że wykazuje działania przeciwzapalne, wspiera odporności i obniża ciśnienie oraz cholesterol. Ta zupa nie tylko wiec napełni brzuchy, ale również będzie dobrym "wspomagaczem" na okres jesienno-zimowy.

Ta zupa naprawdę ma w sobie coś niezwykłego. Powstała z oszczędności, a mimo to smakuje obłędnie. Wystarczy kilka najprostszych składników, by móc się nią rozkoszować. Przygotuj ją kiedy za oknem chłód.

SKŁADNIKI

  • 8–10 ząbków czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 litr bulionu
  • 2 kromki chleba (najlepiej czerstwego)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 jajko
  • natka pietruszki do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czosnek obieramy i kroimy na plasterki.
  • W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy czosnek.
  • Dodajemy słodką i ostrą paprykę.
  • Całość mieszamy i dodajemy pokrojony w kostkę chleb.
  • Zalewamy całość gorącym bulionem.
  • Gotujemy około 15 minut na małym ogniu.
  • Wbijamy jajko do zupy, mieszamy ii gotujemy, aż się zetnie. 
  • Podajemy zupę posypaną świeżą pietruszką.
Czosnek - dlaczego warto go jeść?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej