Zupa czosnkowa według Magdy Gessler: najlepszy przepis na chandrę i niepogodę

Zupa czosnkowa według Magdy Gessler
Autor: Shutterstock.com Talerz wyśmienitej zupy czosnkowej Magdy Gessler z grzankami i szczypiorkiem
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Uwielbiam Magdę Gessler za kulinarną fantazję, bezpardonowe podejście do gotowania i cięty język. Magda Gessler to więcej niż królowa kuchni polskiej, to bogini-karmicielka. W repertuarze mistrzyni jest zupa czosnkowa. To prawdziwy poemat smaku. Zupa czosnkowa to najlepszy przepis Magdy Gessler na chandrę i niepogodę! Polecam Wam moją wersję w której ściśle trzymam się zaleceń Królowej Kuchni Polskiej!

Więcej o Magdzie Gessler

Magda Gessler to znana restauratorka, gwiazda Kuchennych Rewolucji i niestrudzona reformatorka kuchni polskiej. Więcej o mistrzyni ciętej riposty dowiesz się z artykułów:

Magda Gessler w nocy o "impotenckim kut***e". Zwraca uwagę na jakość

Brudna kuchnia zdenerwowała Magdę Gessler. "Po co do mnie mówisz?!"

"Szkoda, że ktoś tu NIE MYŚLI". Magda Gessler zmieniła Gorącą Patelnię w Kolorowe Patelnie podczas "Kuchennych rewolucji" w Krakowie

SKŁADNIKI

  • Na zupę czosnkową według Magdy Gessler:
  • 8 ząbków czosnku, posiekanych na cienkie plasterki
  • 1 biała część solidnego pora lub 1 cebula, posiekana
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 ziemniaki, średniej wielkości, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1,2 l bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietanki tłustej, najlepiej kremówki, 30% lub 36% tłuszczu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • Na grzanki do zupy czosnkowej:
  • 4 łyżki masła lub 4 łyżki oliwy
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • 150 g bułki (bezglutenowej lub zwykłej, jeśli nie chorujesz na celiakię), bez skórki, pokrojonej w kostkę o boku 2 cm
  • Dodatkowo:
  • szczypiorek do przybrania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacznij od przygotowania grzanek. Lub zrób je w czasie gotowania zupy. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Masło rozpuść na patelni. Dodaj musztardę i tymianek. Mieszaj do uzyskania jednorodnej mieszaniny. Do masła z musztardą dodaj pokrojoną w kostkę bułkę. Wymieszaj.
  • Bułkę przełóż na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz 12-15 minut. Lub do chwili, gdy grzanki będą chrupiące. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
  • Pora na zupę czosnkową według wytycznych Magdy Gessler. W garnku z grubym dnem - osobiście używam emaliowanego garnka żeliwnego - rozpuść masło i oliwę. Dodatek oliwy sprawi, że mieszaniny będzie miała wyższą temperaturę, ale masło się  nie spali. Dodaj pokrojony czosnek. Smaż 30 sekund lub do chwili, gdy zacznie apetycznie pachnieć. Dodaj pora lub cebulę. Smaż do zeszklenia. Dodaj tymianek i ziemniaki. Zamieszaj.
  • Wlej bulion warzywny. Doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu do ugotowania ziemniaków. Zazwyczaj zajmuje to około 15 minut. 
  • Zupę zmiksuj. Dodaj śmietanę i wymieszaj. Podawaj z grzankami i odrobiną szczypiorku. Przepyszne!
Kuchenne rewolucje - Magda Gessler ratuje Łódzką restaurację!
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej