Już nie robię zwykłej grzybowej. Wybieram tę tradycyjną, czeską zupę
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Tej zimy zainspiruj się kuchnią czeską. Ta klasyczna zupa smakuje niesamowicie i świetnie sprawdzi się kiedy pogoda za oknem nie dopisuje. Tradycyjna kulajda, czyli czeska zupa grzybowa z koperkiem i jajkiem to danie, którego trzeba spróbować. Niesamowity smak i prostota przygotowania zachwycą każdego.
Aromatyczna zupa z Czech. Rozkochaj się w tej grzybowej
Kulajda to bez wątpienia jedna z najpopularniejszych zup czeskich. Jej smak i charakter jest niezwykle charakterystyczny i z pewnością zapada w pamięć. Ta lekko kwaśna grzybowa zupa to niewątpliwie czeski styl zamknięty w aromatycznej i rozgrzewającej zupie.
Kluczem smaku tej zupy są bez wątpienia grzyby. Najlepiej sprawdzą się oczywiście leśne grzyby takie jak podgrzybki czy borowiki. Bez problemu możemy jednak przygotować ją również z mrożonej mieszanki grzybów. Sprawdzą się również suszone borowiki, których wystarczy już 20-30 gramów!
Dopraw jak lubisz. Tego smaku nie zapomnisz
Nasza zupa powinna wyjść gęsta i kremowa. Trzeba jednak pilnować, ponieważ w naszej zupie ziemniaki powinny zachować kształt, a nie całkowicie się rozpaść. Jeśli chcemy możemy natomiast pominąć dodatek mąki - to tylko opcja, nie obowiązek.
Jeśli chodzi o doprawienia, tak naprawdę musimy się kierować gustem. Jeśli wychodzi za kwaśna, dodajmy więcej cukru. Jeśli natomiast jest za słodka, wystarczy dodać nieco więcej octu. Chodzi tu o idealny balans. Ta sycąca i rozgrywająca zupa sprawdzi się na każdy dzień tygodnia.
SKŁADNIKI
- 250 g świeżych lub mrożonych grzybów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2–3 ziemniaki
- 1 litr bulionu warzywnego
- 200 ml śmietany 18%
- 2 łyżki octu
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 1 liść laurowy
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
- duży pęczek koperku
- 4 jajka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
- Grzyby kroimy na mniejsze kawałki.
- Cebulę drobno siekamy, a czosnek kroimy w plasterki.
- Na maśle podsmażamy cebulę w garnku.
- Dodajemy grzyby i czosnek.
- Smażymy, aż woda odparuje z grzybów.
- Dodajemy ziemniaki, liść laurowy i ziele angielskie.
- Zalewamy bulionem i gotujemy około 20 minut.
- W tym czasie gotujemy jajka na twardo.
- W miseczce mieszamy śmietanę z odrobiną gorącej zupy.
- Dolewamy ją do zupy i mieszamy.
- Mąkę mieszamy w 2 łyżkach wody i dolewamy.
- Dodajemy ocet i cukier.
- Doprawiamy do smaku.
- Dodajemy posiekany koperek.
- Podajemy z jajkiem.