Już nie robię zwykłej grzybowej. Wybieram tę tradycyjną, czeską zupę

Już nie robię zwykłej grzybowej. Wybieram tę tradycyjną, czeską zupę
Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
8

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Tej zimy zainspiruj się kuchnią czeską. Ta klasyczna zupa smakuje niesamowicie i świetnie sprawdzi się kiedy pogoda za oknem nie dopisuje. Tradycyjna kulajda, czyli czeska zupa grzybowa z koperkiem i jajkiem to danie, którego trzeba spróbować. Niesamowity smak i prostota przygotowania zachwycą każdego.

Aromatyczna zupa z Czech. Rozkochaj się w tej grzybowej

Kulajda to bez wątpienia jedna z najpopularniejszych zup czeskich. Jej smak i charakter jest niezwykle charakterystyczny i z pewnością zapada w pamięć. Ta lekko kwaśna grzybowa zupa to niewątpliwie czeski styl zamknięty w aromatycznej i rozgrzewającej zupie.

Kluczem smaku tej zupy są bez wątpienia grzyby. Najlepiej sprawdzą się oczywiście leśne grzyby takie jak podgrzybki czy borowiki. Bez problemu możemy jednak przygotować ją również z mrożonej mieszanki grzybów. Sprawdzą się również suszone borowiki, których wystarczy już 20-30 gramów! 

Dopraw jak lubisz. Tego smaku nie zapomnisz

Nasza zupa powinna wyjść gęsta i kremowa. Trzeba jednak pilnować, ponieważ w naszej zupie ziemniaki powinny zachować kształt, a nie całkowicie się rozpaść. Jeśli chcemy możemy natomiast pominąć dodatek mąki - to tylko opcja, nie obowiązek.

Jeśli chodzi o doprawienia, tak naprawdę musimy się kierować gustem. Jeśli wychodzi za kwaśna, dodajmy więcej cukru. Jeśli natomiast jest za słodka, wystarczy dodać nieco więcej octu. Chodzi tu o idealny balans. Ta sycąca i rozgrywająca zupa sprawdzi się na każdy dzień tygodnia.

SKŁADNIKI

  • 250 g świeżych lub mrożonych grzybów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2–3 ziemniaki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • duży pęczek koperku
  • 4 jajka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
  • Grzyby kroimy na mniejsze kawałki.
  • Cebulę drobno siekamy, a czosnek kroimy w plasterki.
  • Na maśle podsmażamy cebulę w garnku.
  • Dodajemy grzyby i czosnek.
  • Smażymy, aż woda odparuje z grzybów.
  • Dodajemy ziemniaki, liść laurowy i ziele angielskie.
  • Zalewamy bulionem i gotujemy około 20 minut.
  • W tym czasie gotujemy jajka na twardo.
  • W miseczce mieszamy śmietanę z odrobiną gorącej zupy.
  • Dolewamy ją do zupy i mieszamy.
  • Mąkę mieszamy w 2 łyżkach wody i dolewamy.
  • Dodajemy ocet i cukier.
  • Doprawiamy do smaku.
  • Dodajemy posiekany koperek.
  • Podajemy z jajkiem.
Czy warto jeść grzyby?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...