Jesienna zupa z mięsem mielonym. Łatwa, pyszna i rozgrzewająca w pochmurny dzień

jesienna zupa z mięsem mielonym
Autor: Shutterstock Jesienna zupa z mięsem mielonym to prosty przepis na sycący posiłek.
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Jesienna zupa z mięsem mielonym to danie, które świetnie sprawdzi się w czasie chłodnych i pochmurnych dni. Jest sycąca, rozgrzewa i poprawia humor. Jedna miseczka doda energii na resztę dnia. Prosty przepis i wyjątkowo pyszny smak to nie wszystkie jej zalety. Poznajcie łatwy przepis na pyszną jesienną zupę z mięsem mielonym.

Dlaczego warto zrobić zupę z mięsem mielonym?

Ten prosty przepis odpowiada na pytanie, jaką zupę można zrobić z mięsa mielonego. Najlepszym rozwiązaniem jest wybranie tego sprawdzonego przepisu. Przepis na jesienną zupę z dodatkiem mięsa mielonego jest łatwy i nie wymaga nadprzyrodzonych umiejętności kulinarnych. Wszystkie czynności zostały dokładnie opisane, więc zupa uda się już za pierwszym razem. Zupa jest tak sycąca, że z powodzeniem wystarczy za obiad składający się z dwóch dań.

Jak zrobić jesienną zupę z mięsem mielonym?

Pierwszym krokiem jest podsmażenie cebuli z czosnkiem. Następnie dodaje się pozostałe warzywa i po kilku minutach smażenia wlewa się bulion warzywny. Zupę gotuje się 20 minut, a następnie miksuje na gładko. Kiedy warzywa gotują się w bulionie, na patelni podsmaża się mięso mielone z kukurydzą i zielonym groszkiem oraz przyprawami. Usmażone mięso przekłada się do garnka, miesza i i jeszcze chwilę gotuje.

Jak podawać zupę z mięsem mielonym?

Jesienna zupa z mięsem mielonym to dobry pomysł na obiad w zimny dzień. Ma działanie rozgrzewające, a dzięki dodatkowi mięsa mielonego doskonale syci. Świetnie smakuje po odgrzaniu, więc od razu można ugotować duży garnek pysznej zupy z mięsem mielonym. Porcję jesiennej zupy można też zapakować do pojemnika i po ogrzaniu w mikrofalówce zjeść na lunch w pracy.

SKŁADNIKI

  • 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego
  • 300 g mięsa mielonego
  • 75 g mrożonego zielonego groszku
  • 50 g kukurydzy konserwowej
  • 3 ziemniaki
  • 2 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 por (tylko biała część)
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek i smażyć minutę.
  • Dodać obrane i pokrojone warzywa – marchewkę, pietruszkę, pora i ziemniaki. Doprawić oregano i tymiankiem. Wymieszać i smażyć, aż warzywa lekko zmiękną.
  • Wlać bulion warzywny. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 20 minut.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i smażyć na nim mięso mielone, aż całkowicie zmieni kolor i zacznie się rumienić. Do mięsa dodać zielony groszek i kukurydzę oraz koncentrat pomidorowy. Doprawić papryką, solą i pieprzem. Wymieszać i smażyć około 5 minut.
  • Warzywa w garnku zmiksować na gładko, a następnie dodać smażone mięso. Wymieszać i gotować 5 minut.
  • Podawać od razu posypaną posiekaną natką pietruszki.
Jesienna zupa krem z dyni i batatów
Anna Szulc-Górska
więcej