Gruzińska zupa charczo - rozgrzewająca, treściwa, pyszna
2022-03-15
łatwy
120 min
6
Dieta bezglutenowa
Gruzińska zupa charczo jest niesamowicie aromatyczna, smaczna i treściwa. To właściwie coś pomiędzy zupą a gulaszem. Tradycyjnie przygotowuje się ją z mięsa wołowego, ale można poeksperymentować również z jagnięciną i wieprzowiną, za każdym razem uzyskując nieco inny efekt. Zupa jest wyrazista, ostra, z orzechową nutą. Rewelacyjna na duży głód i zmarznięte ciało.
SKŁADNIKI
- 600 g wołowiny, pokrojonej w kostkę
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 6 ząbków czosnku, drobno posiekany
- 6 łyżek oleju
- 1 marchewka, pokrojona w plastry
- 1 pietruszka, pokrojona w plastry
- 1 kawałek selera, pokrojony w kostkę
- 3 papryki czerwone, pokrojone w kostkę
- 1 papryczka chili, drobno posiekana
- 2 jabłka
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego
- 3-4 łyżki zmielonych migdałów lub orzechów włoskich
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1 szklanka ryżu, ugotowanego na sypko
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżka kolendry
- 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki octu
- 2 liście laurowe
- sól do smaku
- natka pietruszki, drobno posiekana
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W sporym garnku rozgrzać nieco oleju i zeszklić cebulę. Dodać mięso i czosnek i smażyć, aż mięso będzie obsmażone ze wszystkich stron.
- Dodać marchewkę, pietruszkę i selera, wrzucić liść laurowy i zalać 2 litrami gorącej wody.
- Garnek przykryć i dusić całość na średnim ogniu przez około godzinę.
- Po tym czasie dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy, paprykę i jabłka.
- Gotować jeszcze pół godziny, po czym dodać przyprawy i ryż, a następnie mielone orzechy lub migdały.
- Podawać gorącą, obficie posypaną posiekaną natką
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?