Gruzińska zupa charczo - rozgrzewająca, treściwa, pyszna

Zupa charcho
Autor: Shutterstock Zupa charczo to znakomita zupa gulaszowa z Gruzji
łatwy
120 min
6

Dieta bezglutenowa

Gruzińska zupa charczo jest niesamowicie aromatyczna, smaczna i treściwa. To właściwie coś pomiędzy zupą a gulaszem. Tradycyjnie przygotowuje się ją z mięsa wołowego, ale można poeksperymentować również z jagnięciną i wieprzowiną, za każdym razem uzyskując nieco inny efekt. Zupa jest wyrazista, ostra, z orzechową nutą. Rewelacyjna na duży głód i zmarznięte ciało.

SKŁADNIKI

  • 600 g wołowiny, pokrojonej w kostkę
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 6 ząbków czosnku, drobno posiekany
  • 6 łyżek oleju
  • 1 marchewka, pokrojona w plastry
  • 1 pietruszka, pokrojona w plastry
  • 1 kawałek selera, pokrojony w kostkę
  • 3 papryki czerwone, pokrojone w kostkę
  • 1 papryczka chili, drobno posiekana
  • 2 jabłka
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 3-4 łyżki zmielonych migdałów lub orzechów włoskich
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1 szklanka ryżu, ugotowanego na sypko
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka kolendry
  • 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki octu
  • 2 liście laurowe
  • sól do smaku
  • natka pietruszki, drobno posiekana

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W sporym garnku rozgrzać nieco oleju i zeszklić cebulę. Dodać mięso i czosnek i smażyć, aż mięso będzie obsmażone ze wszystkich stron.
  • Dodać marchewkę, pietruszkę i selera, wrzucić liść laurowy i zalać 2 litrami gorącej wody.
  • Garnek przykryć i dusić całość na średnim ogniu przez około godzinę.
  • Po tym czasie dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy, paprykę i jabłka.
  • Gotować jeszcze pół godziny, po czym dodać przyprawy i ryż, a następnie mielone orzechy lub migdały.
  • Podawać gorącą, obficie posypaną posiekaną natką
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?

Galeria: Rozgrzewające zupy -10 przepisów

Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej