Lekka i sycąca zupa jogurtowa - turecka Naneli Yogurt Corbasi
2021-07-02
łatwy
15 min
4
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Turecka zupa jogurtowa nie ma sobie równych w ciepłe, ale pracowite dni. Jest lekka, więc nie przeciąża organizmu, ale pożywna, więc daje uczucie sytości na długo. I do tego można ją przygotować w 15 minut.
SKŁADNIKI
- 1 l bulionu (drobiowego lub warzywnego)
- 1 duże opakowanie jogurtu greckiego
- 0,5 szklanki ryżu
- 1 łyżka mąki
- 0,5 szklanki zimnej wody
- 2 żółtka
- 3-4 gałązki świeżej mięty
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż wypłukać i dokładnie osączyć, zalać bulionem i gotować na średnim gazie, aż będzie miękki.
- Do jogurtu dodać jajka, wodę i mąkę, dokładnie rozprowadzić i mieszać (najlepiej rózgą) aż będzie jednolity i gładki.
- Gdy ryż będzie już miękki zahartować jogurt chochelką gorącego bulionu, a następnie wlać do bulionu i dokładnie wymieszać.
- Na patelni rozgrzać masło i dodać do niego posiekaną drobno miętę. Miętowym masełkiem udekorować zupę.
Domowy kebab z piekarnika