Lekka i sycąca zupa jogurtowa - turecka Naneli Yogurt Corbasi

Lekka i sycąca zupa jogurtowa - turecka Naneli Yogurt Corbasi
Autor: Shutterstock Turecka zupa jogurtowa z miętowym masłem.
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Turecka zupa jogurtowa nie ma sobie równych w ciepłe, ale pracowite dni. Jest lekka, więc nie przeciąża organizmu, ale pożywna, więc daje uczucie sytości na długo. I do tego można ją przygotować w 15 minut.

SKŁADNIKI

  • 1 l bulionu (drobiowego lub warzywnego)
  • 1 duże opakowanie jogurtu greckiego
  • 0,5 szklanki ryżu
  • 1 łyżka mąki
  • 0,5 szklanki zimnej wody
  • 2 żółtka
  • 3-4 gałązki świeżej mięty
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż wypłukać i dokładnie osączyć, zalać bulionem i gotować na średnim gazie, aż będzie miękki.
  • Do jogurtu dodać jajka, wodę i mąkę, dokładnie rozprowadzić i mieszać (najlepiej rózgą) aż będzie jednolity i gładki.
  • Gdy ryż będzie już miękki zahartować jogurt chochelką gorącego bulionu, a następnie wlać do bulionu i dokładnie wymieszać.
  • Na patelni rozgrzać masło i dodać do niego posiekaną drobno miętę. Miętowym masełkiem udekorować zupę.
Domowy kebab z piekarnika
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej