Zupa zapalanka. Przepis babci na pyszny obiad za kilka złotych

zupa zapalanka
Autor: Shutterstock Zupa zapalanka ugotowana według przepisu babci to pyszne i tanie danie obiadowe.
łatwy
30 min
6

Zapomniana zupa zapalanka niegdyś królowała w polskich domach. Dziś dumnie wraca na salony. Jest nie tylko pyszna i sycąca. To niedrogie danie, które robi się szybko. Oto sprawdzony przez niejedną babcię przepis na zupę zapalankę.

Co to jest zupa zapalanka?

Babcie i rodzice pewnie jeszcze pamiętają tę obłędną zupę. Kiedyś była bardzo popularna i często się ją jadało. Jest to zupa ziemniaczana, którą zaprawia się zasmażką na smalcu. Swoją ciekawą nazwę zawdzięcza metodzie gotowania. Dawno temu boczek i słoninę „zapalało się” na patelni i następnie dodawało do garnka. Zapalanka była często spożywana w biednych domach, ponieważ wystarczyło kilka prostych i tanich składników, aby ugotować duży garnek na kilka dni. Obecnie mało kto o niej pamięta. Warto jednak odświeżyć stary sprawdzony przepis i zapalankę zrobić samodzielnie.

Jak się robi zupę zapalankę?

Pierwszym krokiem jest podsmażenie słoniny i boczku. Na wytopionym tłuszczu smaży się warzywa – ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i oczywiście cebulę. Kiedy warzywa staną się rumiane, wlewa się bulion warzywny i gotuje do miękkości składników. W międzyczasie trzeba zrobić zasmażkę. Według tego babcinego przepisu do roztopionego na patelni smalcu wsypuje się mąkę pszenną i dodaje kilka łyżek wywaru z garnka. Składniki należy dokładnie wymieszać i dodać do zupy. Jeszcze tylko kwadrans na ogniu i pyszna zupa zapalanka jest gotowa.

Przepis na zupę zapalankę

  • To łatwy przepis na pyszną i sycącą zupę. Gotuje się ją w kilku prostych krokach.
  • Zapalankę robi się w półgodziny. Ten przepis jest najlepszym przykładem na to, że smakowity posiłek można zrobić szybko.
  • Lista składników to tanie i łatwo dostępne produkty. Znajdują się na niej boczek, słonina, warzywa korzeniowe, bulion warzywny, smalec, mąka pszenna oraz przyprawy.
  • Zamiast smalcu do zasmażki można użyć masła.
  • Marchewkę i pietruszkę można zetrzeć na tarce.
  • Zupę wzbogaci dodatek wędzonych żeberek, kiełbasy lub piersi kurczaka.

SKŁADNIKI

  • 1 i 1/2 l bulionu warzywnego
  • 200 g boczku
  • 100 g słoniny
  • 8 ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka smalcu
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki, marchew i pietruszkę obierać i pokroić w kostkę. Cebule posiekać. Słoninę i boczek pokroić w drobną kostkę.
  • W dobrze rozgrzanym dużym garnku smażyć słoninę i boczek. Kiedy tłuszcz się wytopi, dodać cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Dodać ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Smażyć, często mieszając, aż będą rumiane.
  • Wlać bulion i dodać liście laurowe, ziele angielskie i majeranek. Gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie.
  • Na patelni roztopić smalec i wsypać mąkę pszenną. Energicznie mieszać, tak aby nie powstały grudki. Wlać kilka łyżek wywaru z garnka. Wymieszać do połączenia składników i dodać do zupy. Doprawić solą i pieprzem. Gotować około 15 minut.
Zupa krem z białych warzyw
Anna Szulc-Górska
więcej