Czosnek - jakie ma właściwości, witaminy?

2017-12-13 16:35

Czosnek nadaje smaku potrawom, a w dodatku wygrywa z wirusami i bakteriami. Radzi sobie z pasożytami i grzybami. Działa przeciwzakrzepowo. Sprawdza się przy przeziębieniu, grypie, infekcjach układu oddechowego, bólu gardła, problemach z układem pokarmowym. Ratuje nasze serce. Czosnek - dlaczego warto go jeść?

Czosnek - jakie ma walory zdrowotne?
Autor: pixabay.com Czosnek - jego walory zdrowotne dostrzegli już starożytni władcy Egiptu.

Spis treści

  1. Czosnek - rys historyczny
  2. Czosnek - walory zdrowotne
  3. Czosnek - właściwości

Czosnek - rys historyczny

Właściwości prozdrowotne czosnku znali nawet starożytni Egipcjanie. Ponoć faraon Cheops nakazał, żeby wszyscy robotnicy pracujący przy budowie jego piramidy dostawali regularnie porcję czosnku. Już wtedy bowiem wiedziano, że wzmacnia on ciało i wytrzymałość. Zaś Hipokrates, ojciec medycyny, już 5 wieku p.n.e. polecał czosnek jako lekarstwo skuteczne przy schorzeniach przewodu pokarmowego i oddechowego.

Czosnek - walory zdrowotne

Zalety czosnku dla zdrowia nauka dowiodła dopiero w XIX wieku. Najpierw Ludwik Pasteur potwierdził przeciwbakteryjne działanie czosnku, potem udowodniono, że hamuje on rozwój grzybów i wirusów - chroni więc przed różnymi infekcjami, zapewnia też równowagę mikroflory bakteryjnej w jelitach.

>>> UPRAWA CZOSNKU. Jak uprawiać czosnek w ogrodzie. Kiedy sadzić i zbierać czosnek

Czosnek - właściwości

Swoje prozdrowotne właściwości czosnek zawdzięcza wielu aktywnym związkom (allicyna, garlicyna, adenozyna, steroidy, flawonoidy, saponiny), które działają bakteriobójczo, mają właściwości antybiotyczne, walczą z wolnymi rodnikami.

Czosnek ma też w swoim składzie olejki eteryczne, witaminy A, B1, B2, B3, C oraz minerały (potas, wapń, magnez, kobalt, nikiel, wanad, chrom). Dzięki tak bogatej zawartości cennych składników czosnek działa korzystnie na serce i naczynia krwionośne - co ważne, usprawnia przepływ krwi przez naczynia wieńcowe.

Poza tym zawarte w olejku czosnkowym substancje chronią przed groźną chorobą tętnic miażdżycą - hamują bowiem produkcje cholesterolu, obniżają poziom już istniejącego, poprawiają elastyczność tętnic i zmniejszają ilość blaszek miażdżycowych.

Blaszki miażdżycowe (złogi, które powodują pogrubienie naczyń krwionośnych i ich stwardnienie) powodują zwężenie naczynia, a więc gorsze ukrwienie serca. Poza tym, gdy pęka blaszka, zaczynają powstawać skrzepy, które prowadzą do zamknięcie naczynia i w efekcie do zawału serca.

QUIZ: Smakowite pary - do jakiej potrawy pasuje ta przyprawa?
Pytanie 1 z 13
Cynamon
Zdjęcie