Rosół z gęsi - jak z przepisu Magdy Gessler z Karczmy Gę Gę Gę

Rosół z gęsi - jak z przepisu Magdy Gessler z Karczmy Gę Gę Gę
Autor: Shutterstock Rosół z gęsi jest bardziej esencjonalny niż rosół z kurczaka, zdrowszy i bardziej tłusty
łatwy
30 min
6

Rosół z gęsi to rzadko podawany rarytas, a szkoda, bo jak większość rosołów, jest pyszny i zdrowy. Skąd wziąć gęsinę do jego przygotowania? Jeśli chcemy upiec całą gęś, to możemy się pokusić o wyluzowanie jej - czyli usunięcie z niej kości przed pieczeniem. Kości, podroby, skrzydełka i gęsia szyja wystarczą do ugotowania rosołu. Możemy też przed pieczeniem podzielić gęś na porcje, wtedy na pewno uda nam się wygospodarować z niej kości i okrawki mięsa wystarczające do ugotowania rosołu z gęsiny.

Ponieważ gęsina to tłuste mięso, jeśli wolimy rosół niezbyt tłusty, przygotujmy go dzień wcześniej, a gdy ostygnie i się schłodzi, zdejmijmy z wierzchu stężały tłuszcz. Mięso na którym gotował się rosół można oddzielić od kości i dodać do zupy - trzeba ją po tym zagotować.

SKŁADNIKI

  • skrzydełka, szyja, podroby, kości i okrawki mięsa po luzowaniu lub porcjowaniu gęsi
  • włoszczyzna:
  • 2-3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • pół pora
  • 1 niewielka cebula
  • 2-3 gałązki lubczyku
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso zalać 3 litrami zimnej wody i wstawić na mały gaz. Gdy zacznie się gotować, usunąć kilkakrotnie pojawiające się szumowiny.
  • Dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i gotować na wolnym ogniu ok. godzinę.
  • Po upływie tego czasu dodać obraną włoszczyznę i gałązki lubczyku, gotować kolejną godzinę na wolnym ogniu.
  • Przed podaniem rosół przecedzić. Podawać z domowymi lanymi kluskami
Lewy naśladuje Gessler. Kontroluje jednak swoją knajpę
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej