Ten dodatek całkowicie odmieni twoją pomidorową. Większość go wyrzuca

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Twoja pomidorowa nigdy nie smakowała lepiej. A to wszystko dzięki jednemu, staremu trikowi, którzy kucharze wykorzystują od lat. Otóż wystarczy dodać do zupy... liście i łodygi pomidorów. Dzięki nim smak naszych pomidorów będzie mocniejszy i intensywniejszy. Rozkoszuj się tą prostą zupą.
Naturalny wzmacniacz smaku. Zupa superpomidorowa
Naturalny wzmacniacz smaku, bez chemii. W ten prosty sposób wydobędziemy głęboki, pomidorowy smak. To wszystko dzięki olejkom eterycznym, które kryją się w łodygach i liściach. I choć liście mogą być trudne do znalezienia, w sklepach bez problemu znajdziemy pomidory na kiści.
Dodanie ich do zupy sprawi, że jej aromat wyniesie się na całkowicie inny poziom. Jednak warto pamiętać, że powinniśmy je traktować podobnie jak liście laurowe. Dodajemy je, do uzyskania smaku i aromatu, a następnie wyciągamy. A dlaczego tak?
Uważaj z tym dodatkiem. Co za dużo, to niezdrowo
Otóż co bardzo ważne, liście i łodygi pomidora zawierają solaninę i tomatynę – alkaloidy, które w dużych ilościach mogą być toksyczne. Dlatego używać się ich powinno wyłącznie w niewielkich ilościach i każdorazowo usunąć przed podaniem.
To idealny sposób na aromatyczną zupę na obiad. Nie tylko świetnie smakuje, ale również jest prosta w przygotowaniu. Mogę zagwarantować, że tak pomidorowej zupy jeszcze nie próbowaliście. To naprawdę świetny sposób, by rozkoszować się pełnym aromatem pomidorów.
SKŁADNIKI
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 mały kawałek selera
- 1 cebula
- 2–3 ząbki czosnku
- 1–2 małe gałązki z liśćmi pomidora (świeże, zdrowe, bez plam)
- 2 łyżki oliwy
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
- świeża bazylia lub natka pietruszki do podania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku rozgrzewamy oliwę.
- Wrzucamy posiekaną cebulę, marchewę, pietruszkę i seler.
- Podsmażamy kilka minut, do zarumienienia.
- Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory.
- Podsmażamy, aby odparować nadmiar wody.
- Całość zalewamy bulionem.
- Dodajemy czosnek, ziele angielskie, liść laurowy i gałązkę pomidora.
- Gotujemy około 30 minut.
- Wyjmujemy gałązkę, liść laurowy i ziele angielskie.
- Zupę blendujemy.
- Doprawiamy solą, pieprze, i cukrem.