Spróbowaliśmy go raz w Grecji i przepadliśmy. To danie zachwyca aromatem

Dieta bezglutenowa
Dziś na obiad wypróbuj aromatyczny grecki gulasz wołowy z makaronem orzo. Przepis wychodzi niesamowicie aromatyczny z delikatnymi kawałkami wołowiny, sycącym makaronem o bogatym w smaku sosem pomidorowym. To danie przeniesie nas prosto do Grecji.
Gulasz w greckim wydaniu. Przepyszne danie z minimum roboty
Aromatyczny gulasz w greckim stylu. To przepyszne danie, które świetnie sprawdzi się na każdy dzień tygodnia. W nim znajdziemy delikatne mięso, pełen smaku sos i sycący makaron. Całe danie w jednym garnku, a to wszystko przy jak najmniejszym wkładzie własnym jeśli chodzi o prace.
Ten gulasz jest prosty w przygotowaniu, a smakuje nieziemsko. To danie naprawdę jest warte wypróbowania. Co ciekawe, to danie można przygotować nie tylko z wołowiny. Sprawdzi się również jagnięcina, cielęcina, a nawet kurczak.
Choć w tym wypadku pominęliśmy ten krok, to w momencie kiedy dodajemy makaron do dania, możemy całość wsadzić do piekarnika na około 20 minut w 200 stopniach. Wówczas danie nabierze całkowicie nowego wymiaru.
To aromatyczne danie świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Jest nietrudne w przygotowaniu, łatwo je modyfikować, nie narobimy się za dużo przy jego przygotowaniu i co najważniejsze - będziemy potrzebować zaledwie jednego garnka. Jeśli więc szukasz inspiracji na obiad, wypróbuj przepis na wołowy giouvetsi.
SKŁADNIKI
- 1 kg wołowiny
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka czerwonego wina
- 2 łyżeczki cynamonu
- 0,5 szklanki oliwy z oliwek
- 1 szklanka bulionu wołowego
- 500 g makaronu orzo
- 100 g sera tartego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso osuszamy i kroimy w kostkę.
- W garnku żeliwnym rozgrzewamy oliwę.
- Dodajemy posiekane cebule.
- Kiedy się zeszklą, dodajemy posiekany czosnek.
- Wrzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę i podsmażamy.
- Dodajemy mięso i dokładnie smażymy ze wszystkich stron.
- Dodajemy koncentrat pomidorowy i dolewamy wino.
- Kiedy odparuje, dodajemy pomidory z puszki, cynamon, cukier, pieprz i liście laurowe.
- Całość zalewamy szklanką bulionu wołowego.
- Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem około 45 minut.
- Do garnka dodajemy makaron.
- Gotujemy około 20 minut, co jakiś czas mieszając.
- Wyjmujemy liście laurowe i posypujemy całość serem.