Spróbowaliśmy go raz w Grecji i przepadliśmy. To danie zachwyca aromatem

Spróbowaliśmy go raz w Grecji i przepadliśmy. To danie zachwyca aromatem
Autor: Shutterstock.com Spróbowaliśmy go raz w Grecji i przepadliśmy. To danie zachwyca aromatem
łatwy
20 min
5

Dieta bezglutenowa

Dziś na obiad wypróbuj aromatyczny grecki gulasz wołowy z makaronem orzo. Przepis wychodzi niesamowicie aromatyczny z delikatnymi kawałkami wołowiny, sycącym makaronem o bogatym w smaku sosem pomidorowym. To danie przeniesie nas prosto do Grecji.

Gulasz w greckim wydaniu. Przepyszne danie z minimum roboty

Aromatyczny gulasz w greckim stylu. To przepyszne danie, które świetnie sprawdzi się na każdy dzień tygodnia. W nim znajdziemy delikatne mięso, pełen smaku sos i sycący makaron. Całe danie w jednym garnku, a to wszystko przy jak najmniejszym wkładzie własnym jeśli chodzi o prace.

Ten gulasz jest prosty w przygotowaniu, a smakuje nieziemsko. To danie naprawdę jest warte wypróbowania. Co ciekawe, to danie można przygotować nie tylko z wołowiny. Sprawdzi się również jagnięcina, cielęcina, a nawet kurczak.

Choć w tym wypadku pominęliśmy ten krok, to w momencie kiedy dodajemy makaron do dania, możemy całość wsadzić do piekarnika na około 20 minut w 200 stopniach. Wówczas danie nabierze całkowicie nowego wymiaru.

To aromatyczne danie świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Jest nietrudne w przygotowaniu, łatwo je modyfikować, nie narobimy się za dużo przy jego przygotowaniu i co najważniejsze - będziemy potrzebować zaledwie jednego garnka. Jeśli więc szukasz inspiracji na obiad, wypróbuj przepis na wołowy giouvetsi.

SKŁADNIKI

  • 1 kg wołowiny
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka bulionu wołowego
  • 500 g makaronu orzo
  • 100 g sera tartego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso osuszamy i kroimy w kostkę.
  • W garnku żeliwnym rozgrzewamy oliwę.
  • Dodajemy posiekane cebule.
  • Kiedy się zeszklą, dodajemy posiekany czosnek.
  • Wrzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę i podsmażamy.
  • Dodajemy mięso i dokładnie smażymy ze wszystkich stron.
  • Dodajemy koncentrat pomidorowy i dolewamy wino.
  • Kiedy odparuje, dodajemy pomidory z puszki, cynamon, cukier, pieprz i liście laurowe.
  • Całość zalewamy szklanką bulionu wołowego.
  • Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem około 45 minut.
  • Do garnka dodajemy makaron.
  • Gotujemy około 20 minut, co jakiś czas mieszając.
  • Wyjmujemy liście laurowe i posypujemy całość serem.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej