Chłopski garnek z mięsem mielonym. Sycący obiad z jednego garnka dla całej rodziny
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Dania jednogarnkowe mają same zalety. Są nie tylko pyszne i aromatyczne. To potrawy proste, które pozwalają zaoszczędzić sporo czasu. Najlepszym przykładem jest chłopski garnek z mięsem mielonym. To pomysł na znakomity obiad jednogarnkowy, który zaskoczy łatwością przygotowania i pysznym smakiem. Oto przepis na chłopski garnek z mięsem mielonym.
Dlaczego warto zrobić chłopski garnek z mięsem mielonym?
- Przepis na chłopski garnek z dodatkiem mięsa mielonego i kolorowych warzyw jest prosty i nieskomplikowany. Chwila krojenia, chwila smażenia, dwie chwile gotowania i pyszny obiad jest gotowy.
- Danie robi się w pół godziny. To szybki przepis na pyszny obiad z jednego garnka.
- Lista składników obejmuje produkty, które bez problemu można kupić w wielu sklepach spożywczych. Są dostępne przez cały rok.
- W tym daniu główną rolę gra mięso mielone. Garnek można przyrządzić z mieloną wieprzowiną, wołowiną lub mięsem mieszanym. Sprawdzi się też mielone mięso drobiowe.
Kiedy podawać chłopski garnek z mięsem mielonym?
Chłopski garnek z mięsem mielonym smakuje zawsze i każdemu. Dlatego można go robić przez cały rok. Dodatkową zaletą tej jednogarnkowej potrawy jest to, że przygotowanie jest proste i dość szybkie. Sycący chłopski garnek z mięsem mielonym i dodatkiem kolorowych warzyw sprawdzi się w chłodniejsze dni. To propozycja w sam raz na obiad. Rodzina na pewno będzie pod wrażeniem. Świetnie smakuje następnego dnia po odgrzaniu. Porcję można zabrać ze sobą do pracy i odgrzać w mikrofalówce.
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa mielonego
- 300 ml bulionu warzywnego
- 250 ml passaty pomidorowej
- 4 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 mała cukinia
- 1 papryka
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- szczypta chilli
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać czosnek i smażyć minutę.
- Dodać mięso mielone i doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać i smażyć, aż mięso zacznie się rumienić.
- Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i paprykę oraz pokrojoną w półplastry cukinię. Wymieszać i smażyć kilka minut.
- Wlać bulion warzywny i dodać liści laurowy oraz ziele angielskie. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 20 minut.
- Wlać passatę pomidorową i doprawić solą, pieprzem oraz chili. Wymieszać i gotować 10 minut.
- Podawać na gorąco na obiad posypane posiekanym szczypiorkiem.