Chłopski garnek z mięsem mielonym. Sycący obiad z jednego garnka dla całej rodziny

chłopski garnek z mięsem mielonym
Autor: Shutterstock Chłopski garnek z mięsem mielonym to szybki przepis na pyszne i aromatyczne danie jednogarnkowe.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Dania jednogarnkowe mają same zalety. Są nie tylko pyszne i aromatyczne. To potrawy proste, które pozwalają zaoszczędzić sporo czasu. Najlepszym przykładem jest chłopski garnek z mięsem mielonym. To pomysł na znakomity obiad jednogarnkowy, który zaskoczy łatwością przygotowania i pysznym smakiem. Oto przepis na chłopski garnek z mięsem mielonym.

Dlaczego warto zrobić chłopski garnek z mięsem mielonym?

  • Przepis na chłopski garnek z dodatkiem mięsa mielonego i kolorowych warzyw jest prosty i nieskomplikowany. Chwila krojenia, chwila smażenia, dwie chwile gotowania i pyszny obiad jest gotowy.
  • Danie robi się w pół godziny. To szybki przepis na pyszny obiad z jednego garnka.
  • Lista składników obejmuje produkty, które bez problemu można kupić w wielu sklepach spożywczych. Są dostępne przez cały rok.
  • W tym daniu główną rolę gra mięso mielone. Garnek można przyrządzić z mieloną wieprzowiną, wołowiną lub mięsem mieszanym. Sprawdzi się też mielone mięso drobiowe.

Kiedy podawać chłopski garnek z mięsem mielonym?

Chłopski garnek z mięsem mielonym smakuje zawsze i każdemu. Dlatego można go robić przez cały rok. Dodatkową zaletą tej jednogarnkowej potrawy jest to, że przygotowanie jest proste i dość szybkie. Sycący chłopski garnek z mięsem mielonym i dodatkiem kolorowych warzyw sprawdzi się w chłodniejsze dni. To propozycja w sam raz na obiad. Rodzina na pewno będzie pod wrażeniem. Świetnie smakuje następnego dnia po odgrzaniu. Porcję można zabrać ze sobą do pracy i odgrzać w mikrofalówce.

SKŁADNIKI

  • 500 g mięsa mielonego
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • 4 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 mała cukinia
  • 1 papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • szczypta chilli
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać czosnek i smażyć minutę.
  • Dodać mięso mielone i doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać i smażyć, aż mięso zacznie się rumienić.
  • Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i paprykę oraz pokrojoną w półplastry cukinię. Wymieszać i smażyć kilka minut.
  • Wlać bulion warzywny i dodać liści laurowy oraz ziele angielskie. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 20 minut.
  • Wlać passatę pomidorową i doprawić solą, pieprzem oraz chili. Wymieszać i gotować 10 minut.
  • Podawać na gorąco na obiad posypane posiekanym szczypiorkiem.
Beszamel.pl zdradza sekret idealnych MIELONYCH
Anna Szulc-Górska
więcej