Zupa po belwedersku - przepis na wykwintną kalafiorową zupę belwederską

Zupa po belwedersku - przepis na wykwintną kalafiorową zupę belwederską
Autor: Shutterstock Ta pyszna zupa po belwedersku to sposób wykwitną a nie nudną zupę kalafiorową
łatwy
35 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Zupa po belwedersku to wykwintny wariant zupy kalafiorowej, której smak wzbogacają pieczarki, a konsystencję uszlachetnia dodatek mleka i roztrzepanych żółtek. Taka zupa sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale też od święta.

Pod materiałem wideo znajdziecie też galerię z przepisami na zupy z młodych warzyw

Ja do duszenia pieczarek dodaję jeszcze 1-2 młode cebule - słodkawe w smaku, ale nadające zupie charakteru. Lekko zrumienione półplasterki cebuli rozpadają się podczas duszenia i takie cebulowe wstążeczki ładnie też prezentują się na talerzu.

SKŁADNIKI

  • 600 g kalafiora
  • 200 g pieczarek
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 1 łyżka posiekanej drobno natki pietruszki
  • masło do smażenia
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyty kalafior osuszamy i dzielimy na małe różyczki. Wrzucamy je do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem do miękkości.
  • Gdy kalafior się gotuje, umyte pieczarki kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy odrobinę masła i smażymy pieczarki na rumiano.
  • Gdy kalafior będzie prawie miękki dodajemy do niego podsmażone pieczarki i mleko, doprowadzamy do wrzenia i chwilę gotujemy.
  • Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i robimy białą zasmażkę. Zasmażkę łączymy z zupą.
  • Żółtka roztrzepujemy z natką pietruszki. Dodajemy kilka łyżek gorącego wywaru, aby je zahartować. Żółtka wlewamy do zupy i mieszamy (zupy już nie gotować!). Po chwili zupę zdejmujemy z ognia i doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej