Zupa belwederska – elegancka kalafiorowa jak z królewskiego stołu

2025-11-13 14:05

Zupa belwederska to elegancka odsłona klasycznej kalafiorowej – delikatna, kremowa i wyjątkowo aromatyczna. Jej sekret tkwi w prostych, ale szlachetnych dodatkach: podsmażonych pieczarkach, odrobinie mleka i żółtkach, które nadają jej jedwabistej konsystencji. Ten przepis to dowód, że nawet codzienna zupa może smakować jak z najlepszej restauracji. Idealna na rodzinny obiad lub wyjątkową okazję.

Zupa po belwedersku - przepis na wykwintną kalafiorową zupę belwederską

i

Autor: Shutterstock/ Shutterstock Ta pyszna zupa po belwedersku to sposób wykwitną a nie nudną zupę kalafiorową
łatwy
35 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Zupa belwederska - elegancki wariant kalafiorowej

Zupa belwederska to przykład na to, że z prostych składników można stworzyć coś wyjątkowego. Kalafior, delikatne pieczarki, odrobina mleka i przypraw – ta z pozoru skromna kompozycja zamienia się w kremową, elegancką zupę, która doskonale sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas uroczystego obiadu. To propozycja dla tych, którzy cenią sobie subtelny smak i lekką konsystencję, a jednocześnie chcą zaserwować coś niebanalnego.

Jednym z sekretów wyjątkowego smaku zupy belwederskiej jest sposób jej wykończenia. Zamiast śmietany stosuje się żółtka roztrzepane z mlekiem – to klasyczna, choć dziś już rzadko stosowana technika zaprawiania zup. Dzięki niej potrawa nabiera delikatności, zyskuje aksamitną konsystencję i piękny, złocisty kolor. Wymaga odrobiny wprawy – żółtka należy wlać do gorącej, ale nie wrzącej zupy, by się nie ścięły – jednak efekt w pełni wynagradza ten drobny wysiłek.

Zupa belwederska to nie tylko smak elegancji, ale też kulinarna podróż do dawnych czasów, kiedy nawet najprostsze dania miały w sobie odrobinę wytworności. Warto przypomnieć sobie ten przepis i wprowadzić go na stałe do rodzinnego menu – zwłaszcza że doskonale łączy tradycję, lekkość i wyjątkowy smak.

Pod materiałem wideo znajdziecie też galerię z przepisami na zupy z młodych warzyw

SKŁADNIKI

  • 600 g kalafiora
  • 200 g pieczarek
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 1 łyżka posiekanej drobno natki pietruszki
  • masło do smażenia
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyty kalafior osuszamy i dzielimy na małe różyczki. Wrzucamy je do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem do miękkości.
  • Gdy kalafior się gotuje, umyte pieczarki kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy odrobinę masła i smażymy pieczarki na rumiano.
  • Gdy kalafior będzie prawie miękki dodajemy do niego podsmażone pieczarki i mleko, doprowadzamy do wrzenia i chwilę gotujemy.
  • Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i robimy białą zasmażkę. Zasmażkę łączymy z zupą.
  • Żółtka roztrzepujemy z natką pietruszki. Dodajemy kilka łyżek gorącego wywaru, aby je zahartować. Żółtka wlewamy do zupy i mieszamy (zupy już nie gotować!). Po chwili zupę zdejmujemy z ognia i doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  • Ja do duszenia pieczarek dodaję jeszcze 1-2 młode cebule - słodkawe w smaku, ale nadające zupie charakteru. Lekko zrumienione półplasterki cebuli rozpadają się podczas duszenia i takie cebulowe wstążeczki ładnie też prezentują się na talerzu.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej...