Zupa po belwedersku - przepis na wykwintną kalafiorową zupę belwederską
2023-07-17
łatwy
35 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Zupa po belwedersku to wykwintny wariant zupy kalafiorowej, której smak wzbogacają pieczarki, a konsystencję uszlachetnia dodatek mleka i roztrzepanych żółtek. Taka zupa sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale też od święta.
Pod materiałem wideo znajdziecie też galerię z przepisami na zupy z młodych warzyw
Ja do duszenia pieczarek dodaję jeszcze 1-2 młode cebule - słodkawe w smaku, ale nadające zupie charakteru. Lekko zrumienione półplasterki cebuli rozpadają się podczas duszenia i takie cebulowe wstążeczki ładnie też prezentują się na talerzu.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyty kalafior osuszamy i dzielimy na małe różyczki. Wrzucamy je do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem do miękkości.
- Gdy kalafior się gotuje, umyte pieczarki kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy odrobinę masła i smażymy pieczarki na rumiano.
- Gdy kalafior będzie prawie miękki dodajemy do niego podsmażone pieczarki i mleko, doprowadzamy do wrzenia i chwilę gotujemy.
- Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i robimy białą zasmażkę. Zasmażkę łączymy z zupą.
- Żółtka roztrzepujemy z natką pietruszki. Dodajemy kilka łyżek gorącego wywaru, aby je zahartować. Żółtka wlewamy do zupy i mieszamy (zupy już nie gotować!). Po chwili zupę zdejmujemy z ognia i doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?