Zupa krem z białych warzyw: przepis krok po kroku

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Zupa krem z białych warzyw korzeniowych jest pyszna i sycąca. Przepis na zupę wywodzi się klasycznej kuchni francuskiej. Tradycyjnie używa się tylko białych warzyw korzeniowych oraz cebulowych. Można jednak dodać do zupy nie tylko białą, ale również zieloną część pora. Oto przepis na unowocześniony krem z selera, pietruszki i ziemniaków. Aksamitny, aromatyczny i absolutnie zniewalający.

Zupa krem z białych warzyw: przepis krok po kroku
Fot.: Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Zupa krem z białych warzyw: przepis krok po kroku

Składniki na zupę krem z białych warzyw:

➥ 3 ziemniaki
➥ 1/2 bulwy selera
➥ 1 dorodna pietruszka
➥ 1 cebula
➥ 1 por (jeśli dorodny, to wystarczy 20 cm długości)
➥ 1-2 cebule dymki razem ze szczypiorem
➥ 4 ząbki czosnku
➥ 1 łyżka oleju i 1 łyżka masła
➥1,2 l bulionu warzywnego
➥ 200 ml tłustego mleka
➥ sól i pieprz
➥ posiekany koperek i natka pietruszki

Zupa krem z białych warzyw: przepis krok po kroku
Fot.: Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Zupa krem z białych warzyw: przepis krok po kroku

W garnku rozgrzać olej i masło, dodać pokrojonego selera, pietruszkę i cebulę. Smażyć 2 minuty.

Zupa krem z białych warzyw: przepis krok po kroku
Fot.: Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Zupa krem z białych warzyw: przepis krok po kroku

Dodać pokrojonego pora i czosnek, smażyć 2 minuty. Następnie dodać posiekaną cebulę dymkę.

Zupa krem z białych warzyw: przepis krok po kroku
Fot.: Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Zupa krem z białych warzyw: przepis krok po kroku

Zamieszać, dodać pokrojone ziemniaki i smażyć jeszcze 2 minuty.

Zupa krem z białych warzyw: przepis krok po kroku
Fot.: Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Zupa krem z białych warzyw: przepis krok po kroku

Wlać bulion warzywny i mleko. Doprowadzić do wrzenia. Gotować 12 minut

Zupa krem z białych warzyw: przepis krok po kroku
Fot.: Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Zupa krem z białych warzyw: przepis krok po kroku

Zmiksować na gładki krem. Dodać posiekany koperek i natkę pietruszki.

Zupa krem z białych warzyw: przepis krok po kroku
Fot.: Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Zupa krem z białych warzyw: przepis krok po kroku

Wymieszać, przyprawić do smaku i rozlać do talerzy. Zapraszamy do stołu!

Zobacz następną galerię
Chili con carne: przepis krok po kroku
Chili con carne: przepis krok po kroku

Chili con carne: przepis krok po kroku

Zamknij galerię
email