Zupa krem z białych warzyw korzeniowych jest pyszna i sycąca. Przepis na zupę wywodzi się klasycznej kuchni francuskiej. Tradycyjnie używa się tylko białych warzyw korzeniowych oraz cebulowych. Można jednak dodać do zupy nie tylko białą, ale również zieloną część pora. Oto przepis na unowocześniony krem z selera, pietruszki i ziemniaków. Aksamitny, aromatyczny i absolutnie zniewalający.
Składniki na zupę krem z białych warzyw:
➥ 3 ziemniaki
➥ 1/2 bulwy selera
➥ 1 dorodna pietruszka
➥ 1 cebula
➥ 1 por (jeśli dorodny, to wystarczy 20 cm długości)
➥ 1-2 cebule dymki razem ze szczypiorem
➥ 4 ząbki czosnku
➥ 1 łyżka oleju i 1 łyżka masła
➥1,2 l bulionu warzywnego
➥ 200 ml tłustego mleka
➥ sól i pieprz
➥ posiekany koperek i natka pietruszki