Ryba na obiad nie musi być nudna. Ten przepis rozkocha w sobie każdego
Aromatyczny obiad nie tylko na piątek. Ten imbirowy halibut z brukselką to danie, które zachwyca swoim smakiem i aromatem. Wystarczy kilka prostych składników, by przygotować danie, które zachwyci nawet największego niejadka. Nie zastanawiaj się, rób!
i
Dieta niskokaloryczna
Azjatycki sposób na świetny obiad. Ta ryba zachwyca
Aromatyczny obiad nie tylko na piątek. Ten wspaniały przepis na halibuta z brukselką sprawdzi się na każdą okazję. To danie, które zachwyci każdego, kto choć raz go spróbuje. Wystarczy kilka prostych składników, by mieć danie, które zachwyca prostotą i smakiem.
Połączenie halibuta z imbirem to niesamowity pomysł na świetne danie. Sam w sobie halibut ma lekkie, delikatne i nieco maślane mięso. Więc jeśli połączymy je ze świeżością i lekką ostrością imbiru, będą miały one niesamowity smak. Co więcej, jeśli dołożymy nieco miodu i sosu sojowego stworzymy klasykę kuchni azjatyckiej.
Prosty sposób na wspaniałe danie. Rodzina nie będzie mogła się oprzeć
Choć brukselka z pewnością nie należy do ulubieńców tłumów, to jednak pasuje tutaj perfekcyjnie. Jeśli będziemy ją piec w wysokiej temperaturze wyjdzie nieco słodka, chrupiąca na brzegach i idealnie miękka w środku.
To danie zachwyca swoją prostotą i smakiem. Świetnie sprawdzi się zarówno na piątkowy obiad, jak i po prostu na każdy dzień tygodnia. To szybkie i poste danie, które smakuje jak z najlepszej restauracji. Rozsmakuj się w tym niesamowitym daniu.
SKŁADNIKI
- Ryba:
- 2 filety halibuta
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- pieprz do smaku
- Brukselka:
- 400 g brukselki
- 2 łyżki oliwy
- szczypta soli i pieprzu
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka octu balsamicznego lub jabłkowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W miseczce mieszamy sos sojowy, miód, sok z limonki, starty imbir, czosnek, o ile sezamowy.
- Filety z ryby opłukujemy, osuszmy i marynujemy.
- Odstawiamy na około 15-30 minut.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
- Brukselkę mieszamy z oliwą, solą, pieprzem, octem i miodem.
- Pieczemy przez około 20 minut.
- Halibuta wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 10-12 minut.
- Opcjonalnie smażymy go na niewielkiej ilości oleju po około 4 minuty z każdej strony.
- Wykładamy rybę i brukselkę na talerz.