Ryba na obiad nie musi być nudna. Ten przepis rozkocha w sobie każdego

2025-11-28 14:39

Aromatyczny obiad nie tylko na piątek. Ten imbirowy halibut z brukselką to danie, które zachwyca swoim smakiem i aromatem. Wystarczy kilka prostych składników, by przygotować danie, które zachwyci nawet największego niejadka. Nie zastanawiaj się, rób!

Ryba na obiad nie musi być nudna. Ten przepis rozkocha w sobie każdego

i

Autor: Brent Hofacker/ Shutterstock
łatwy
15 min
2

Dieta niskokaloryczna

Azjatycki sposób na świetny obiad. Ta ryba zachwyca

Aromatyczny obiad nie tylko na piątek. Ten wspaniały przepis na halibuta z brukselką sprawdzi się na każdą okazję. To danie, które zachwyci każdego, kto choć raz go spróbuje. Wystarczy kilka prostych składników, by mieć danie, które zachwyca prostotą i smakiem.

Połączenie halibuta z imbirem to niesamowity pomysł na świetne danie. Sam w sobie halibut ma lekkie, delikatne i nieco maślane mięso. Więc jeśli połączymy je ze świeżością i lekką ostrością imbiru, będą miały one niesamowity smak. Co więcej, jeśli dołożymy nieco miodu i sosu sojowego stworzymy klasykę kuchni azjatyckiej.

Prosty sposób na wspaniałe danie. Rodzina nie będzie mogła się oprzeć

Choć brukselka z pewnością nie należy do ulubieńców tłumów, to jednak pasuje tutaj perfekcyjnie. Jeśli będziemy ją piec w wysokiej temperaturze wyjdzie nieco słodka, chrupiąca na brzegach i idealnie miękka w środku.

To danie zachwyca swoją prostotą i smakiem. Świetnie sprawdzi się zarówno na piątkowy obiad, jak i po prostu na każdy dzień tygodnia. To szybkie i poste danie, które smakuje jak z najlepszej restauracji. Rozsmakuj się w tym niesamowitym daniu.

SKŁADNIKI

  • Ryba:
  • 2 filety halibuta
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • pieprz do smaku
  • Brukselka:
  • 400 g brukselki
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego lub jabłkowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W miseczce mieszamy sos sojowy, miód, sok z limonki, starty imbir, czosnek, o ile sezamowy.
  • Filety z ryby opłukujemy, osuszmy i marynujemy.
  • Odstawiamy na około 15-30 minut.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
  • Brukselkę mieszamy z oliwą, solą, pieprzem, octem i miodem.
  • Pieczemy przez około 20 minut.
  • Halibuta wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 10-12 minut.
  • Opcjonalnie smażymy go na niewielkiej ilości oleju po około 4 minuty z każdej strony.
  • Wykładamy rybę i brukselkę na talerz.
Brukselka: dlaczego warto ją jeść?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...