Brukselka pod beszamelem - samodzielne danie lub elegancki dodatek do pieczone mięsa

2022-01-26
Brukselka pod beszamelem
Autor: thinkstockphotos.com Brukselka zapieczona pod beszamelem to danie dobre na każdą okazję. 
łatwy
30 min
4

Brukselka pod beszamelem smakuje wyśmienicie, pokochają ją nawet wrogowie warzyw. Aksamitny sos beszamelowy przygotowany według klasycznego przepisu dodaje brukselce maślanej głębi. Do brukselki zapieczonej pod beszamelem i chrupiącą skorupką żółtego sera pasuje bagietka i kieliszek białego wina. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg brukselki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 oraz 1,5 szklanki mleka
  • 1 szklanka tartego sera gruyer lub innego ostrego sera żółtego
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • ćwierć łyżeczki pieprzu
  • ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oczyszczoną brukselkę ugotować w wodzie z solą i cukrem ok. 10 minut.
  • Następnie przełożyć do gorącego mleka i gotować ok 5 min.  
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dodać mąkę, zasmażyć i wlać gorące mleko. Gotować na małym ogniu, mieszając, aż sos będzie gładki, doprawić gałką, solą i pieprzem.  
  • Zdjąć z ognia i wymieszać z serem.
  • Gorącym sosem zalać brukselkę. Wstawić do gorącego piekarnika (200 st. C) i piec aż wierzch się zrumieni.
  • Podawać z bagietką i białym winem. 
Sos beszamelowy: jak zrobić?

Specjalnie dla ciebie przygotowaliśmy grafikę, jak zrobić beszamel:

Jak zrobić beszamel - grafika