Sałatka ze szparagami i jajkiem. Niesamowite połączenie smaków i tekstur
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Pyszna i zaskakująca smakiem sałatka ze szparagami i jajkiem to pomysł na małe sezonowe danie. Do tytułowych składników dołączyły chrupiące rzodkiewki i liście karbowanej sałaty. Uzupełnieniem jest klasyczny sos winegret. Oto łatwy przepis na sałatkę ze szparagami i jajkiem, która oczaruje wyglądem i smakiem.
Jak zrobić sałatkę ze szparagami i jajkiem?
Najpierw należy usmażyć szparagi. Najlepiej zrobić to na patelni grillowej, ale sprawdzi się też zwykła. Na półmisku lub talerzach układa się sałatę karbowaną, a na niej grillowane zielone szparagi, plasterki rzodkiewek oraz połówki jajek ugotowanych na twardo. Na koniec sałatkę skrapia się lekkim winegretem.
Przepis na sałatkę ze szparagami i jajkiem
- Sałatkę przygotowuje się w kilku prostych krokach. Przepis jest łatwy, więc każdy przygotuje ją bez żadnych przykrych niespodzianek.
- Przyrządzenie szparagowej sałatki nie zajmuje wiele czasu. Wystarczy usmażyć szparagi, a potem połączyć je z sałatą, rzodkiewkami, jajkami i sosem.
- Na liście składników znajdują się sezonowe warzywa jak szparagi, rzodkiewki czy karbowana sałata. Szparagi są dostępne dość krótko, dlatego warto je jeść, dopóki są w sklepach i na bazarkach.
Czym wzbogacić sałatkę ze szparagami i jajkiem?
Przepis można modyfikować, dodając inne składniki, które podkręcą smak potrawy. Sałatka świetnie smakuje z dodatkiem ziołowych grzanek. Wzbogacą ją też sery. Mogą to być mini kuleczki mozzarelli, pokruszona feta lub ser pleśniowy. Ze szparagami smakowicie łączy się też parmezan. W tym przepisie sałatkę skrapia się winegretem, ale można go zastąpić sosem ranczerskim lub czosnkowym.
Z czym podawać sałatkę ze szparagami i jajkiem?
Sałatka jest pyszna i lekka. Świetnie smakuje sama, ale można ją podać z różnymi dodatkami. Smacznie będzie z chlebem na zakwasie i ziołowym masłem, chrupiącą bagietką lub pieczywem tostowym. Sałatka stanowi pyszną przystawkę przed daniem głównym. Sprawdzi się na drugie śniadanie lub na lekką kolację.
SKŁADNIKI
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 pęczek rzodkiewek
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1/2 główki karbowanej sałaty
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sos winegret
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pozbawione zdrewniałych końców szparagi pokroić na mniejsze kawałki, skropić oliwą z oliwek i doprawić solą oraz pieprzem. Smażyć na patelni grillowej około 4 minut, aż staną się miękkie, od czasu do czasu mieszając.
- Na talerzach ułożyć po kilka liści sałaty karbowanej. Wyłożyć smażone szparagi, pokrojone w plasterki rzodkiewki i przekrojone na pół jajka na twardo.
- Przed podaniem skropić sosem winegret.