Szparagi to najsmaczniejszy zwiastun wiosny. Wiosenny przysmak dostępny tylko przez parę tygodni. Zielone szparagi to po prostu pędy rośliny, która pnie się ku słońcu. Szparagi podaje się na wiele sposób. Gotowanie szparagów jest dość problematyczne. Delikatne szczyty szparagów gotują się szybciej niż dolna część łodygi. Wypróbuj zatem szparagów z piekarnika. To łatwy sposób na to wiosenne warzywo. Delikatne szparagi, kremowy sos beszamelowy, chrupki wierzch i trochę ciągnącego się sera... Szparagi zapiekane pod beszamelem to jedno z najpyszniejszych dań.
Do przygotowania szparagów zapieczonych pod beszamelem potrzeba:
➥ 500 g zielonych szparagów
➥ 2 łyżki masła
➥ 2 łyżki mąki pszennej
➥ 500 ml mleka
➥ 1 łyżeczka suszonego koperku (opcjonalnie)
➥ 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki (opcjonalnie)
➥ 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
➥ 1/2 łyżeczki soli lub do smaku
➥ 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
➥ 1/2 szklanki tartej bułki
➥ 2/3 szklanki startego sera żółtego