Składniki na szparagi zapiekane pod beszamelem

Składniki na szparagi zapiekane pod beszamelem

Do przygotowania szparagów zapieczonych pod beszamelem potrzeba:

➥ 500 g zielonych szparagów

➥ 2 łyżki masła

➥ 2 łyżki mąki pszennej

➥ 500 ml mleka 

➥ 1 łyżeczka suszonego koperku (opcjonalnie)

➥ 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki (opcjonalnie)

➥ 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku

➥ 1/2 łyżeczki soli lub do smaku

➥ 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego

➥ 1/2 szklanki tartej bułki 

➥ 2/3 szklanki startego sera żółtego

Źródło: com
Rozwiń
Zacznij od przygotowania sosu beszamelowego

Zacznij od przygotowania sosu beszamelowego

W rondelku rozpuść masło. Wystarczy około 20 g masła. 

Gdy masło zacznie skwierczeć, dodaj 2 łyżki mąki. Zamieszaj i smaż przez 1-2 minuty.

Wlej porcjami zimne mleko, stale mieszając. Miksuj, aż wszystkie grudki znikną. 

Doprowadź sos do wrzenia. Dodaj przyprawy: granulowany czosnek, mielony pieprz oraz nieco soli. 

Pamiętaj, że sos beszamelowy zapiekać będziesz z dodatkiem żółtego sera. Dojrzały ser jest słony. 

Źródło: com
Rozwiń
Polej sosem szparagi

Polej sosem szparagi

Zdrewniałe końcówki szparagów obłam lub odetnij. 

Szparagi ułóż w natłuszczonej formie do pieczenia.

Gotowym sosem polej szparagi. Najtrudniejszy etap masz za sobą.  

Źródło: com
Rozwiń
Posyp tartą bułką

Posyp tartą bułką

Sos beszamelowy posyp tartą bułką. 

Warstwa bułki powinna pokryć sos równomiernie. Oczywiście w miarę możliwości.

Jeśli coś Ci nie wyjdzie. Nie poprawiaj. Nie ma takiej potrzeby. 

Źródło: com
Rozwiń
Posyp tartym serem

Posyp tartym serem

Na koniec zapiekankę ze szparagów posyp tartym serem.

Staraj się równomiernie rozłożyć wiórki żółtego sera. 

Źródło: com
Rozwiń
Upiecz w piekarniku

Upiecz w piekarniku

Formę ze szparagami wstaw do rozgrzanego piekarnika.

Piecz w temperaturze 200°C przez 20 minut lub do zrumienienia. 

Wyjmij z piekarnik i od razu nakładaj na talerze. 

Smacznego! ?

Źródło: com
Rozwiń
Powrót
Składniki na szparagi zapiekane pod beszamelem
Przygotuj sos beszamelowy
Sos beszamelowy na szparagach
Posypywanie tartą bułką
Posypywanie tartym serem
Pieczenie w piekarniku
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email