Szparagi - przepisy na gotowane, pieczone i smażone szparagi

2021-05-25 17:21 Anna Śmiałek
Szparagi - 30 przepisów na szparagi
Autor: Shutterstock Sezon na szparagi trwa krótko, warto więc w pełni z niego korzystać i jeść w tym czasie szparagi, ile tylko się da.

Szparagi są pyszne i uniwersalne. Przepisy na szparagi mogą zapełnić wiele stron kucharskich poradników. Pojawiają się niestety na krótko, wiosną - pierwsze można spotkać już w kwietniu, szczyt sezonu przypada zazwyczaj na przełom maja i czerwca, jeśli kapryśna pogoda im nie przeszkodzi. Dlatego warto w pełni korzystać z nich wtedy, kiedy bez trudu można je kupić i jeść szparagi na potęgę. Można z nich przyrządzić wiele dań o zachwycającym smaku. Poznaj nasze najlepsze przepisy na szparagi!  

  • Aby właściwie ocenić świeżość szparagów, zaczynamy od ich końcówek. Powinny być one wilgotne.
  • Kolejny krok to główka warzywa. Ta z kolei musi być jasna i zamknięta. Powierzchnia świeżych warzyw jest gładka i połyskuje.
  • Gdy już sprawdzimy wygląd szparagów, czas na dotykowy test. Pocieramy o siebie łodygi, które powinny w tym momencie charakterystycznie zaskrzypieć.
  • Jeśli to możliwe, warto przełamać jedną sztukę na pół. Jeśli jest sprężysta, bez problemu się złamie, a z miąższu wypłynie sok, to szparagi są świeże.
  • Warto wybierać warzywa średniej grubości. Im szparagi grubsze, tym bardziej drewnieją i łykowacieją.
  • Z kolei z cieniutkich po przygotowaniu i obraniu do spożycia zostanie niewiele.
  • Najlepiej zjeść zakupione w sklepie czy na bazarze warzywa jeszcze tego samego dnia
  • Nie ma nic gorszego niż rozgotowane (albo niedogotowane) szparagi.

Szparagi - dlaczego warto je jeść, jak je przygotować?

Szparagi to bardzo zdrowe warzywa, jednak świeże dostępne są sezonowo. Oczywiście, nawet zimą pojawiają się w sklepach  szparagi z drugiej półkuli, jednak ani ich wartość odżywcza, ani smak nie są takie, jak w przypadku szparagów pochodzących z pobliskich upraw i świeżo zebranych.

Szparagi - właściwości i wartości odżywcze białych i zielonych szparagów

Jak gotować szparagi? Gotowanie szparagów: INSTRUKCJA wraz z WIDEO krok po kroku

Szparagi - jak je prawidłowo przyrządzić

Szparagi - przepisy na śniadanie

Szparagi, zwłaszcza zielone, są łatwe i szybkie do przygotowania, dlatego możemy  je podawać na śniadanie - posiłek, którego przygotowani rzadko poświęcamy dużo czasu. Sprawdzą się też podczas weekendowych  brunchów.

Szparagi z boczkiem z patelni lub grilla

Szparagi z masłem ziołowym: delikatne wiosenne danie!

Szparagi z jajami sadzonymi - przepis na pyszne śniadanie

Szparagi z sosem berneńskim i jajkiem w koszulce - przepis Agaty Wojdy [WIDEO]

Naleśniki ze szparagami i łososiem

Szparagi na obiad

W sezonie na szparagi  jedzmy  je do oporu! Obiad ze szparagami w roli głównej, obiad ze szparagami  jako dodatkiem do potraw, to pomysł na zdrowy  posiłek. Szparagi mają niewiele kalorii i dużo smaku, na dodatek pięknie się prezentują.

Szparagi z bułką tartą - najprostszy przepis na danie obiadowe ze szparagów

Szparagi z kurczakiem i makaronem

3 najlepsze przepisy na dania ze szparagami

Szparagi z rusztu - jak je przyrządzić

Jak zrobić szparagi zapiekane po francusku?

Piersi kurczaka ze szparagami - prosty przepis na danie z drobiu

Zupa krem ze szparagów – sprawdzony przepis

Risotto ze szparagami – ŁATWY i SPRAWDZONY PRZEPIS

Makaron ze szparagami [NAJPROSTSZY PRZEPIS]

Prosta quiche ze szparagami - szybkie danie z piekarnika

Smardze zapiekane ze szparagami, czyli pomysł na wiosenne danie

Dorsz ze szparagami: przepis z wolnowaru

Penne ze szparagami i bazyliowym pesto

Smażona wołowina ze szparagami i sezamem

Szparagi w sosie

Szparagi i sos - para doskonała. Szczególnie beszamelowy i holenderski, ale można je podawać także z innymi sosami.

Szparagi w sosie śmietanowym - wyśmienity przepis na szparagi

Szparagi w sosie beszamelowym [SPRAWDZONY PRZEPIS + WIDEO]

Szparagi w sosie na białym winie: prosty przepis

Sałatki ze szparagami

Szparagi są idealnym składnikiem sałatek, doskonałych na lunch czy  kolację. Warto je wykorzystywać, szczególnie, że ich delikatny smak  doskonale komponuje się z mięsem i owocami.

Sałatka ze szparagów z kurczakiem - lekka przekąska [przepis]

Sałatka ze szparagami, truskawkami i pomidorami

Sałatka ze szparagów z wędzonym kurczakiem i truskawkami - jak zrobić?

Szparagi w zalewie: domowe przetwory ze szparagów

Jak gotować szparagi? Najważniejszy czas gotowania
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE