Penne ze szparagami i bazyliowym pesto

2021-03-29
Penne ze szparagami i bazyliowym pesto
Autor: Shutterstock Penne ze szparagami i bazyliowym pesto
łatwy
15 min
4

 Wiosenne penne z zielonymi szparagami świetnie smakuje na lunch. Zamiast szparagów można  dodać młodą zieloną cukinię.

SKŁADNIKI

  • 1 op. makaronu penne
  • oliwa
  • 1 ząbek czosnku
  • garść orzeszków piniowych lub pestek słonecznika
  • 1 pęczek bazylii
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • sól i pieprz
  • sok z połowy cytryny
  • odrobina wody, w której gotował się makaron

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron penne gotujemy al dente.
  • W tym czasie robimy zielone pesto z 2/3 pęczka bazylii, czosnku, większej części startego parmezanu, orzeszków piniowych lub pestek słonecznika i oliwy (resztę bazylii i orzeszków zostawiamy do dekoracji).
  • Podsmażamy na oliwie zielone szparagi przecięte na 3 części, lekko osolone. Kroimy awokado na plastry (pamiętajmy o skopieniu pokrojonego awokado sokiem z cytryny).
  • Kiedy makaron będzie gotowy dodajemy do niego pesto, szparagi, części z główkami na końcu oraz awokado i bardzo dokładnie mieszamy. Jeśli makaron jest za suchy dodajemy trochę wody pozostałej z gotowania penne – wtedy sos stanie się aksamitny.
  • Na koniec dodajemy główki szparagów, resztę liści bazylii i orzeszków, posypujemy parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.