Dorsz ze szparagami: przepis z wolnowaru

Dorsz ze szparagami: przepis z wolnowaru

Autor Zdjęcia: Materiały prasowe Crock-Pot

Dorsz ze szparagami z wolnowaru

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Dorsz ze szparagami z wolnowaru (zwanego inaczej slow cookerem) zaskoczy nas wyjątkową jędrnością i niepowtarzalnym aromatem, który zawdzięcza dodatkowi wina i szafranu. Takiego dorsza  warto zaserwować nie tylko w sezonie na szparagi, ale też na przykład podczas kolacji wigilijnej. Szparagi  bywają nawet w środku zimy...

Zobacz także, dlaczego warto gotować w wolnowarze: Sztuka wolnego gotowania: 5 powodów żeby gotować w wolnowarze CROCK-POT

Składniki

  • 4 filety z dorsza

  • 10 szparagów obranych i pokrojonych w 2 cm słupki

  • czosnek 2 ząbki pokrojony w kostkę

  • szalotka 2 szt. pokrojone w kostkę

  • natka pietruszki 2 łyżki siekana

  • bulion warzywny 200 ml

  • tarty parmezan 2 łyżki

  • białe wino 50 ml

  • szafran szczypta

  • sól do smaku

  • pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Czosnek i cebulę przesmaż na oliwie, następnie podlej białym winem.

  • Całość przełóż do wolnowara, dodaj dorsza, szparagi, szafran, pieprz i zalej bulionem. Ustaw program Low na 2 h.

  • Po upływie wyznaczonego czasu posyp parmezanem, natką pietruszki oraz solą i pozostaw na tym samym trybie 10 min.

  • Najlepiej smakuje z ryżem lub kaszą.

Receptura inspirowana przepisem Darka Kuźniaka, ambasadora marki Crock-Pot.

Ocena: 2,7