Sztuka wolnego gotowania: 5 powodów żeby gotować w wolnowarze CROCK-POT

2018-01-10 8:42

Slowcooking, czyli sztuka wolnego gotowania wydobywa doskonały smak z takich potraw, jak wołowa sztuka mięsa, fasolka po bretońsku, czy nasz swojski bigos  Wszędzie tam, gdzie ze względów kulinarnych niezbędne jest długie gotowanie w niskich temperaturach sprawdza się wolnowar. Jednak dopiero wysokiej jakości, stylowy wolnowar Crock-Pot DuraCeramic, łamie rutynę w gotowaniu umożliwiając przygotowanie smacznych, wartościowych posiłków bez wysiłku.

Crock-Pot Kitchen Hero 2
Autor: Materiały prasowe Crock-Pot Crock-Pot to stylowe urządzenie kuchenne o wielu praktycznych zastosowaniach.

Spis treści

  1. Doskonały smak
  2. Zdrowe jedzenie
  3. Oszczędność energii
  4. Niski koszt
  5. Wiem w czym gotuję
  6. Charakterystyka techniczna wolnowaru Crock-Pot

Doskonały smak

Wiele potraw potrzebuje czasu, by nabrać smaku. I to dosłownie. Rosół, który jest podstawą kuchni, wręcz musi gotować się powoli. Większość zup na mięsie, a także gulasze z mięs czerwonych i potrawki z roślin strączkowych, ale także amerykańskie pulled pork, indyjskie curry, czy meksykańskie chili con carne powinno się przygotowywać z dużym wyprzedzeniem. Również polski bigos potrzebuje czasu, aby smaki dojrzały i wzajemnie się wymieszały. 

Długie gotowanie na wolnym ogniu ma wadę, trudno jest kontrolować temperaturą i nie przypalić potrawy. Można też potrawy dopiekać w piekarniku, ale jest to sposób drogi i energochłonny.

Na szczęście dla nas ponad 40 lat powstał pierwszy garnek do wolnego gotowania fasoli i tak narodziła się marka Crock-Pot, obecny lider produkcji wolnowarów. W wolnowarach Crock-Pot gotuje się potrawy niedrogie, pożywne i smaczne. 

Czytaj także przepis na danie gotowane w wolnowarze: Wigilijny groch z kapustą i rybą

Zdrowe jedzenie

Ideą powstania wolnowaru, było założenie, by obiad wstawić rano i cieszyć się jego smakiem późnym popołudniem po powrocie z pracy. Wszystko po to by żyć wolniej w stylu slow-life. Okazuje się jednak, że wolne gotowanie warzyw pozwala zachować więcej witamin i składników mineralnych. Gotowanie w wolnowarze może być również częścią zdrowego stylu życia. 

Czytaj także przepis na danie gotowane w wolnowarze: Łosoś gotowany ze szparagami

Oszczędność energii

Wolnowary, choć wydaje się to niemożliwe, są energooszczędne. Zużywają od 75 do 150 watów energii elektrycznej na poziomie grzania LOW i pomiędzy 150 i 210 watów na poziomie HIGH. Zatem nawet całodzienne gotowanie to wydatek dosłownie groszowy.  

Niski koszt

Najbardziej opłacalne jest gotowanie większych ilości, powstaje wtedy mniej strat w trakcie przygotowania. Dlatego warto kupić większy wolnowar Crock-Pot i za jednym razem gotować po prostu więcej z przeznaczeniem na dwa dni. Nadwyżki jedzenia można także zamrozić na później.

Niektóre gatunki wartościowych mięs są tanie, ponieważ wymagają dłuższej obróbki cieplnej. Gotowanie w wolnowarze pozwala wykorzystać ten rodzaj wołowiny lub baraniny, na przykład golenie, które wymagają gotowanie przez wiele godzin. 

Pojemność naczynia Crock-Pot DuraCeramic wynosi 6 l i jest idealna dla 7 osób. Ale przy mniejszej liczbie sprawdza się, gdy gotujemy na zapas. 

W wolnowarach Crock-Pot wbudowany timer po ustalonym czasie przełącza urządzenie w tryb podtrzymywania temperatury, aby zachować danie gorące i gotowe do spożycia, gdy wszyscy zbiorą się przy stole. 

Wiem w czym gotuję

Żyć zdrowo i zgodnie z naturą oznacza także zwracać większa uwagę nie tylko na jakość, skład, ale także kondycję naczyń kuchennych. Okazuje się, że podczas gotowania z naczyń do potrawy mogą przedostawać niepożądane składniki mogące wpływać negatywnie na ludzki organizm. 

Amerykańska firma Crock-Pot - lider w produkcji wolnowarów oraz propagator idei wolnego gotowania - w procesie produkcji swoich urządzeń wykorzystuje opatentowaną technologię DuraCeramic. Wolnowary pokrywane są powłoką ceramiczną wolną od zawartych w teflonie kontrowersyjnych substancji PTFE oraz PFOA. W odróżnieniu od innych powłok ceramicznych DuraCeramic charakteryzuje się niespotykaną odpornością na zarysowania oraz ścieranie. 

Naczynie Crock-Pot jest odpowiednie do wszystkich rodzajów kuchenek, również indukcyjnych. Wyjmowane naczynie pokryte jest powłoką DuraCeramic. Ta specjalna naturalna powłoka ceramiczna przekazuje ciepło szybciej i wydajniej niż zwykłe powłoki zapobiegające przywieraniu, dzięki czemu pyszne domowe dania można przygotować szybciej. 

Naczynie pokryte powłoką DuraCeramic wytrzymuje temperaturę do 400°C. W przypadku urządzeń teflonowych poziom maksymalnej temperatury ustalony jest na 260 °C. Wolnowary Crock-Pot DuraCeramic są termoodporne co oznacza, że zaraz po wyjęciu z lodówki bądź zamrażarki możemy je postawić na kuchence w celu podgrzania potrawy.

Przygotowane w ten sposób posiłki nie przypalają się, ani nie przywierają do powłoki ceramicznej, co przekłada się na łatwość czyszczenia urządzenia po skończonej pracy.

Czytaj także: Wolnowar - dobre praktyki korzystania z wolnowaru

Charakterystyka techniczna wolnowaru Crock-Pot

Pojemność: 6 l

Ilość osób: 7

Moc: poziom LOW 230 W, poziom HIGH 230 W, podtrzymywanie temperatury 230 W

Napięcie: 230 V

Waga: 3,4 kg

Wymiary: 360 x 340 x 240 mm (dł. x gł. x wys.)

Poziomy temperatury: 2

Ustawienie czasu gotowania

Automatyczna funkcja podgrzewania

Funkcja saute

W opakowaniu znajdziemy:

Multifunkcyjne naczynie przystosowane do gotowania na kuchence grzewczej, w piekarniku i przechowywania w lodówce

Podstawa z elementem grzewczym z przewodem zasilający

Pokrywka szklana z możliwością mycia w zmywarce, przechowywania w lodówce i używania w piekarniku

Instrukcja w języku polskim

Książeczka z przepisami